Személyes adatok feldolgozásának alapelvei

1. MIT TALÁL EBBEN A DOKUMENTUMBAN?

Tekintettel arra, hogy az e-shopunkban történő értékesítés során időnként szükséges a személyes adatainak a feldolgozása, ebben a dokumentumban megtalálja az ilyen adatkezelés részleteiről és a jogairól szóló tájékoztatást is. Ebben a dokumentumban különösen a következő kérdésekre talál választ:

o Kik vagyunk?
o A személyes adatok milyen jellegű feldolgozására vonatkozik ez a dokumentum?
o Milyen adatokat gyűjthetünk önről?
o Hogyan szerezzük meg a személyes adatait?
o Hogyan és mennyi ideig kezeljük a személyes adatait?
o Kinek tesszük elérhetővé a személyes adatait?
o Hol tároljuk a személyes adatokat?
o Milyen jogai vannak?
o Hogyan gyakorolhatja jogait és hogyan léphet velünk kapcsolatba?
o Hogyan védjük a személyes adatait?
o Hogyan kerülnek megváltozásra ezek az elvek?

Ha bármilyen okból nem találta meg a választ a kérdéseire, ne habozzon és a jelen dokumentum végén leírt módon vegye fel velünk a kapcsolatot.

2. KIK VAGYUNK?

IRISIMO s. r. o. nevű korlátolt felelősségű társaság, székhelyünk: Bystrická cesta 5633 / 16A, 034 01  Ružomberok (Rózsahegy/Szlovákia), statisztikai számjelünk (KSH szám): 46569014, bejegyezve a Zsolnai Kerületi Bíróság Cégjegyzékében, C. szakasz, 56258 / L betétszám alatt, és a továbbiakban ebben a dokumentumban, mint „mi” vagy mint „adminisztrátor” jelöljük magunkat.

Az elérhetőségeinket a 10. számú kérdésre adott válaszban találja meg.

3. A személyes adatok milyen jellegű feldolgozására vonatkozik ez a dokumentum?

Ez a dokumentum az e-shopunkon történő értékesítéssel kapcsolatos összes feldolgozási műveletre vonatkozik. A sütikhez kapcsolódó személyes adatok feldolgozásának kérdését külön dokumentum szabályozza [itt].

4. MILYEN ADATOKAT GYŰJTHETÜNK ÖNRŐL?

Az e-shopunkban történő értékesítéssel kapcsolatban olyan információkhoz férhetünk hozzá, mint a(z):

- Azonosító adatok. Ezek az adatok pl. a neve vagy a vezetékneve.

- Elérhetőség. Ezek az adatok pl. a telefonszáma vagy az e-mail címe.

- Címadatok. Ezek az ön címére vonatkozó adatok (áruszállítás vagy számlázás céljából).

- A vásárolt áru adatai. Ezek az adatok az ön által tőlünk vásárolt konkrét árura vonatkoznak.

- Rendeléstörténeti adatok. Ezek olyan adatok, amelyek a nálunk vásárolt korábbi vásárlásaira vonatkoznak, beleértve az információkat az önnek tetsző termékekről.

- Fizetési adatok. Ezek az információk tartalmazzák az ön fizetési adatait, például a számlaszámát stb.

A személyes adatok fenti kategóriáinak nem mindegyike kerül szükségszerűen minden célból feldolgozásra, erről bővebben a 6. kérdésre adott válaszban olvashat.

5. HOGYAN SZEREZZÜK MEG A SZEMÉLYES ADATAIT? 

Személyes adatait csak egy forrásból gyűjtjük, öntől – ez alatt azt értjük, hogy csak azokat a személyes adatokat dolgozzuk fel, amelyeket ön megad nekünk.

6. HOGYAN ÉS MENNYI IDEIG KEZELJÜK A SZEMÉLYES ADATAIT?

Regisztráció és felhasználói fiók létrehozása

Weboldalunkon az ügyfeleink számára lehetővé tesszük, hogy beregisztrálják magukat és felhasználói profilt hozzanak létre, amely megkönnyíti a jövőbeni vásárlást.

Ez esetben a személyes adatait az alábbiak szerint fogjuk kezelni:

Feldolgozás célja

Kezelt adatok terjedelme

Jogcím

Feldolgozási idő

Regisztráció és a felhasználói fiók kezelése, beleértve a kapcsolódó kommunikációt

Azonosító adatok,

Elérhetőség,

Címadatok

Hozzájárulás személyes adatok feldolgozásához

Felhasználói fiók használatának időtartama alatt, nem tovább, mint 3 évig az utolsó bejelentkezéstől

Újdonságok, akciók és egyéb, személyre szabott hírlevelek küldése

Azonosító adatok,

Elérhetőség,

illetve Rendeléstörténeti adatok

Hozzájárulás kereskedelmi közlemények küldéséhez

Hozzájárulás megadásától számított 3 évig

 

A fenti adatfeldolgozás csak az ön szabad és önkéntes hozzájárulásával történik. Semmilyen jogszabály vagy szerződés nem írja elő az e-shopunkban való regisztráció kötelezettségét, ez csak egy módszer, amely megkönnyítheti a jövőbeni vásárlásait, illetve további előnyökhöz juttathatja. Ezen hozzájárulás nélkül azonban nem tudjuk engedélyezni önnek a regisztrációt és a felhasználói fiók fenntartását.

Azt is szabadon eldöntheti, hogy szeretne-e tőlünk személyre szabott kereskedelmi közleményeket kapni. Ebből a célból alkalmazzuk a különböző szempontok szerinti profilalkotás lehetőségeit, hogy valóban csak releváns, illetve az ön számára hasznos közleményeket küldhessünk Önnek.

Mindkét fenti esetben bármikor visszavonhatja hozzájárulását, és ez esetben haladéktalanul megszüntetjük felhasználói fiókját, illetve leállítjuk a kereskedelmi közlemények küldését. A hozzájárulás visszavonásának módját az alábbi, 9.6. pontban találja.

Megrendelőlap

Függetlenül attól, hogy ön regisztrált vagy nem regisztrált ügyfél, ahhoz, hogy szerződést köthessünk önnel, szükségünk van néhány személyes adatra. Ezen adatok nélkül nem tudjuk kiszállítani az árut, és semmilyen módon sem tudnánk önnel kommunikálni.

Ezt szem előtt tartva a következő célokból fogjuk kezelni a személyes adatait:

Feldolgozás célja

Kezelt adatok terjedelme

Jogcím

Feldolgozási idő

Szerződés megkötése és teljesítése, beleértve a kapcsolódó kommunikációt és áruszállítást

Azonosító adatok, Elérhetőség, Címadatok,

Fizetési adatok,

A vásárolt áru adatai

Szükséges a szerződés teljesítéséhez

A szerződéses jogviszony fennállásának időtartama alatt és az azt követő 3 évig; a jogviszonyra és annak fennállására vonatkozó alap adatokat (szerződő felek, kötelezettségvállalás tárgya stb.) a szerződés megszűnését követő 10 évig

Számviteli és adózási kötelezettségek teljesítése, beleértve az archiválást is

Azonosító adatok,

Elérhetőség,

Címadatok,

Fizetési adatok,

A vásárolt áru adatai

Szükséges a jogi kötelezettség teljesítéséhez

A jogszabályok által meghatározott ideig, általában 5 – 10 évig

A vásárolt termékekkel kapcsolatos üzleti közlemények küldése, beleértve az elégedettségi kérdőív küldését a Customer Verified program keretében

Azonosító adatok,

Elérhetőség,

Címadatok,

A vásárolt áru adatai

Jogos érdek direktmarketing céljából, illetve vásárlói kivétel

A vásárlástó számított 3 évig

Újdonságok, akciók és egyéb, személyre szabott hírlevelek küldése

Azonosító adatok, Elérhetőség,

illetve Rendeléstörténeti adatok

Hozzájárulás kereskedelmi közlemények küldéséhez

A hozzájárulás megadásától számított 3 évig

 

Ahogy fentebb említettük, ahhoz, hogy az általános szerződési feltételeinknek megfelelően szerződést köthessünk önnel, szükségünk van bizonyos adatokra. Ezen adatok hiányában nem áll módunkban eladni, sem kiszállítani az árut, illetve nem tudjuk teljesíteni a számviteli és adózási területen fennálló kötelezettségeinket, amelyekkel kapcsolatban az ön személyes adatainak egy részét számviteli dokumentumokként vagyunk kötelesek tárolni.

A vásárlásával kapcsolatban szeretnénk önnek néha levelet küldeni a nálunk vásárolthoz hasonló árukról. Kérdőívet is küldenénk önnek, amelyben nyilatkozhat a vásárlásával kapcsolatos elégedettségéről. Mindkettő jogos érdek, ill. úgynevezett vásárlói kivétel céljából történik, amelyek kizárhatók a megrendelőlap kitöltésekor, vagy az alábbi 9.6. pontban leírtak szerint. Jogos érdekünk a szolgáltatásaink javítására irányuló erőfeszítéseinkben rejlik, és ugyanakkor a lehetőségben, hogy fel tudjuk venni önnel a kapcsolatot, ha a tőlünk vásárolt áruval összefüggő releváns értesítést kapunk. Ennek köszönhetően tudjuk tartani önnel a kapcsolatot, és olyan árukat ajánlani, amelyek hasznára válhatnak, vagy amelyeket érdekesnek találhat.

Ugyanígy, ha kereskedelmi közleményeket szeretne kapni az összes releváns újdonságról (nem csak a tőlünk vásárolthoz hasonló árukról), akkor hozzájárulását adhatja ahhoz, hogy személyre szabott kereskedelmi közleményeket kapjon, amelyekben tájékoztatni fogjuk minden releváns újdonságról, beleértve a korábbi vásárlásain alapuló újdonságokról és más akciókról is. Ez a hozzájárulás az alábbi 9.6. pontban meghatározott módon szintén bármikor visszavonható.

Hírlevél

Örömmel fogadjuk, ha hozzájárul a kereskedelmi értesítések küldéséhez. Ez esetben a személyes adatait az alábbiak szerint fogjuk kezelni

Feldolgozás célja

Kezelt adatok terjedelme

Jogcím

Feldolgozási idő

Újdonságok, akciók és egyéb, személyre szabott hírlevelek küldése

Azonosító adatok, Elérhetőség,

illetve Rendeléstörténeti adatok

Hozzájárulás a személyes adatok kezelésére

A hozzájárulás megadásától számított 3 évig

 

Az ön szabad döntésén múlik, hogy szeretne-e tőlünk olyan kereskedelmi értesítéseket kapni, amelyek minden releváns hírt tartalmaznak, erre semmilyen törvény vagy szerződés nem kötelezi.

Ha úgy dönt, hogy a továbbiakban nem kíván értesítést kapni, visszavonhatja hozzájárulását az alábbi 9.6. pontban leírtak szerint.

7. KINEK TESSZÜK ELÉRHETŐVÉ A SZEMÉLYES ADATAIT?

Biztosítani szeretnénk önt arról, hogy a személyes adatait gondosan óvjuk és azokat senkinek sem adjuk el, hacsak nem szükséges. A személyes adatait tehát csak az alábbi esetekben bocsátjuk rendelkezésre:

- E-shop alkalmazásszolgáltató és marketing menedzser. Weboldalunk működtetésének részeként egy e-shop alkalmazást fejlesztő és kezelő cég szolgáltatásait veszünk igénybe.

- Szállító. Termékeink kiszállításához fuvarozók szolgáltatásait vesszük igénybe, akiknek megadjuk a köztünk és ön között létrejött szerződés teljesítéséhez szükséges cím adatokat.

- Könyvelési és adótanácsadó. Számviteli és adózási kötelezettségeink teljesítése keretében tanácsadó szolgáltatásait veszünk igénybe, aki itt-ott hozzáférhet az ön azonosító és fizetési adataihoz.

- E-mail eszköz. Az e-mailek küldésére harmadik fél szolgáltatásait használjuk, amely technikailag biztosítja az üzenetek terjesztését.

8. HOL TÁROLJUK A SZEMÉLYES ADATOKAT?

A tevékenységünk keretében feldolgozott személyes adatokat kizárólag az Európai Unión belül tároljuk, és nem adjuk el azokat az Unió határain kívüli országokba.

9. MILYEN JOGAI VANNAK?

A személyes adatok kezelésével kapcsolatban önt különböző jogok illetik meg, amelyekről ezúton szeretnénk tájékoztatni.

9.1. Hozzáférési jog. Joga van kapcsolatba lépni velünk, és visszaigazolást kérni azzal kapcsolatban, hogy feldolgozzuk-e személyes adatait. Amennyiben személyes adatait feldolgozzuk, önnek joga van hozzáférni a kezelt személyes adataihoz, amikor is szívesen közöljük önnel a részletesebb információkat ezen adatkezelésről, és egyúttal joga van másolatot szerezni ezekről a személyes adatokról.

9.2. A helyesbítéshez való jog. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy csak a naprakész személyes adatait kezeljük. Ez sem változtat azon, hogy önnek jogában áll kapcsolatba lépni velünk és kérni a személyes adatainak helyesbítését, ha azokat nem naprakészként vagy pontatlanként kezeljük.

9.3. A törléshez való jog (adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog). A személyes adatait csak a cél megvalósításához szükséges ideig tároljuk, a szükségtelen adatokat pedig azonnal töröljük vagy anonimizáljuk. Ez azonban semmit sem változtat azon, hogy önnek jogában áll haladéktalanul töröltetni (vagy anonimizáltatni) személyes adatait, feltéve, hogy az alábbi indokok valamelyike fennáll:

- a személyes adatokra az adott célokból már nincs szükség;

- visszavonja a személyes adatok kezelésére vonatkozó hozzájárulását;

- a feldolgozás jogellenes volt;

- a törlést a Szlovák Köztársaság joga vagy az EU joga írja számunkra elő


Azonban nem mindig muszáj vagy szabad eleget tennünk a jogának. Ez azokban az esetekben van így, amikor szükségszerű a feldolgozás:

- a véleménynyilvánításhoz és a tájékoztatáshoz való jog gyakorlásához;

- a jogi kötelezettség teljesítéséhez;

- a népegészség területén közérdekből;

- közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból;

- jogi igények megállapításához, érvényesítéséhez vagy védelméhez.

Viszont nagy az esélye annak, hogy a fenti esetek közül egyik sem fog bekövetkezni, így nem kell attól tartania, hogy nem töröljük személyes adatait, ha valóban ezt kéri tőlünk (különösen a hozzájárulás alapján történő feldolgozás esetén).

9.4. Az adatkezelés korlátozásához való jog. A törvény jogot biztosít önnek ahhoz, hogy a kérelme alapján korlátozzuk a személyes adatainak kezelését, az alábbi esetek valamelyikében:

- vitatja a személyes adatok pontosságát, a pontosságuk ellenőrzéséhez szükséges ideig;

- az adatkezelés jogellenes, megtagadja a személyes adatok törlését, és a felhasználásuk korlátozását kéri;

- adatkezelési célból már nem lesz szükségünk a személyes adataira, de ön megköveteli tőlünk azok megőrzését a jogi igények megállapítása, érvényesítése vagy védelme céljából.

9.5. Hordozhatósághoz való jog. Bár furcsán hangzik, ha az ön személyes adatait automatizáltan kezeljük és az adatkezelés hozzájáruláson vagy a szerződés teljesítéséhez való szükségességen alapul, jogosult az ún. hordozhatóságra. A hordozhatósághoz való jog garantálja, hogy az ön által megadott adatokat széles körben használt és géppel olvasható formátumban fogjuk önnek átadni, ill. ezeket az adatokat egy másik, ön által megjelölt adminisztrátornak továbbítjuk.

9.6. A hozzájárulás visszavonásához és a direkt marketing célú jogos érdek elleni kifogáshoz való jog. Amennyiben az ön személyes adatait hozzájárulás alapján kezeljük, akkor természetesen joga van a hozzájárulást bármikor megtagadni és visszavonni. Ez esetben nem folytatunk további adatkezelést, és ha törvény nem fogja tiltani, akkor a személyes adatait törölni fogjuk.

Ha azonban a személyes adatait más jogcím alapján is kezeljük, nem vagyunk kötelesek (esetenként nem is megengedett) ezeket törölni.

A kereskedelmi hirdetmények küldéséhez való hozzájárulását az egyes kereskedelmi hirdetményekben feltüntetett hivatkozásra klikkelve is visszavonhatja. Ugyanez az eljárás vonatkozik ezután azon feldolgozásra is, amely az ún. vásárlói kivétel, illetve jogos érdek direkt marketing céljából alapján történik.

9.7. Panasztételhez való jog a Felügyeleti Hatóságnál. Természetesen, amennyiben úgy gondolja, hogy személyes adatait törvénysértő módon dolgozzuk fel, jogában áll panasszal élni az illetékes felügyeleti hatóságnál. Az illetékes felügyeleti hatóság elérhetőségeit ezen a linken találja, míg, ha segítségre lenne szüksége a választásnál, forduljon hozzánk bizalommal.

10. Hogyan gyakorolhatja jogait és hogyan léphet VelÜnk kapcsolatba?

Amennyiben ön regisztrált vásárló, a jogait különösen a felhasználói fiókján keresztül tudja gyakorolni. Ezenkívül bármikor felveheti velünk a kapcsolatot a(z) info@irisimo.hu e-mail címünkön.

11. HOGYAN VÉDJÜK A SZEMÉLYES ADATAIT?

A személyes adatok feldolgozásának során csak olyan ellenőrzött beszállítók szolgáltatásait veszünk igénybe, akikkel megkötöttük a vonatkozó feldolgozási szerződést. Biztosíthatjuk önt arról, hogy személyes adatainak védelmében minden tőlünk telhetőt megtettünk.

Ha úgy gondolja, hogy a ránk bízott személyes adatainak biztonsága veszélyben van, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.

12. HOGYAN KERÜLNEK MEGVÁLTOZTATÁSRA EZEK AZ ELVEK?

Amennyiben ezen szabályzatot módosítani kellene, arra úgy kerül sor, hogy az új változatot feltöltjük a weboldalunkra. Ha jelentős változásról lenne szó, vagy a körülmények megkövetelnék, a dokumentum változásáról e-mailben fogjuk tájékoztatni.

13. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Végezetül tájékoztatjuk, hogy a személyes adatok kezelése során nem kerül sor automatizált egyéni döntéshozatalra.

Jelen szabályzat 2021.11.25-én lépett hatályba.