Tudja, hogy kéne viselnie a karóráját? Ezt a négy hibát soha ne kövesse el!

Michal Pindura 2 2021.10.01

Tudja, hogy kéne viselnie a karóráját? Ezt a négy hibát soha ne kövesse el!

Az, hogy az órája nagyon sokszor többet képes önről elárulni, mint egy órás ülés a terapeutánál, az vitathatatlan. Le lehet róla olvasni, kedvteléseit, az anyagi helyzetét és azt is, milyen az ízlése. Az óra ugyanis egy olyan eszköz, amelyet nem lehet félvállról venni. Ezért hát teljesen természetes, hogy tudja, hogyan is kell viselni, hogy ne okozzon rövidzárlatot a kommunikációban a környezete és ön között. De valóban biztos abban, hogy ismeri a stílus összes törvényszerűségét, amely összefügg az órával?

Tapasztalatainkból minimum négy gyakori hibáról tudunk, amelyeket a vásárlók az óra viselésénél és kiválasztásánál elkövetnek. Pedig elegendő egy kis alapismeret, hogy a hibákat biztonságosan elkerülje.

Nos, tisztában van a következő négy ponttal?

1. MEG VAN GYŐZŐDVE ARRÓL, HOGY AZ ÖSSZES MINŐSÉGI KARÓRA DRÁGA

Nem vitatjuk, hogy a Svájcban gyártott perfekcionista mechanikus karórák többsége nagyon drága, de ugyanakkor rögtön hozzá tesszük, hogy egy minőségi karórának nem kell annyiba kerülnie, hogy anyagilag tönkretegye vagy hosszú évekre adósságba verje. Temérdek márka van a piacon, amelyek karórái az esztétikai vagy technikai szintjükkel megérdemlik a minőségi jelzőt. Itt megnevezhetjük az örök újítót, a Casio-t, a hagyományos értékeket képviselő Seiko-t vagy az amerikai órás álmot megtestesítő Timex-et.

Fontos felmérni, mi az, amit megengedhet magának és mi az, amit már nem. Vegye úgy, hogy az óra, amelyet megvesz, az élete bizonyos szakaszát jellemzi. Ahogy a karrierjében egyre feljebb lépked, úgy drágább és drágább modelleket engedhet majd meg magának.

2. NEM FORMÁLIS KARÓRÁT VISEL FORMÁLIS ALKALMAKRA

A boltokban ma már minden beszerezhető. Olyan karórák is, amelyeket szégyenérzet nélkül viselhet a haverokkal a bárban és az operában is. Biztos, hogy van olyan is, de mi kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy mindig jobb egy dolgot rendesen csinálni, mint többet félgőzzel. A kimondottan sportos karórákat, hasonlóan, mint a terepjárókat egész nap használhatja, de ha az esti színházbemutatóra indul, akkor semmi sem fogható egy limuzinhoz - esetünkben egy minőségi öltönyös karórához.

James Bond megengedheti magának a búvár Omega-t

Bár valamikor az volt érvényben, hogy a karórák nem valóak az oficiális eseményekre, ma megengedett, vagy pontosabban tolerált a viselésük a szmokinghoz, avagy a nagyestélyihez. Természetesen, az órának összhangban kell lenni azzal a környezettel, ahol épp tartózkodik. Felejtse el a digitális órákat, a kronográfokat és a robusztus modelleket. Az öltönyhöz vékonyprofilú karóra illik, amely számlapját római számok díszítik és minimum funkcióval, illetve komplikációval rendelkezik. Elismerésünk, ha sikerül összekombinálni az óráját a mandzsettagombokkal.

A hölgyeknél érvényes, hogy az órát a fülbevalóval illik összhangba hozni és nem szabad elfelejteni az elsődleges szabályt sem, miszerint az elegáns női karóra inkább egy karkötő. Melléje már semmi sem való a csuklójára.

3. AZT HISZI, HOGY AZ ÓRÁJA ELNYŰHETETLEN ÉS ÚGY IS BÁNIK VELE

Az óra bármennyire ellenálló lehet, mindegyiknek vannak határai, amelyeket ha egyszer átlépi, elbúcsúzhat tőle. Különösen a mechanikus karórák nagyon érzékenyek a kíméletlen bánásmódra és tulajdonosaik közömbösségére. Ne feledje, hogy a megfelelően karbantartott karóra az egyike azon dolgoknak, amelyek képesek meghálálni a figyelmét. Nem csak, hogy jól fog mutatatni, megbízhatóan fog működni, de a lelkiismeretes kiválasztással és tökéletes törődéssel befektetésnek is veheti.

Így is végezheti egy mechanikus karóra szerkezete

Sok gyártó saját szerviz központ formájában kínál hozzáadott értéket az óráihoz, ahol az órájának szószerinti wellnesst képesek nyújtani, amely után akár éveket is fiatalodik. Senki sem ismeri jobban az órát, mint az, aki megtervezte és legyártotta. Természetesen, minőségi szervizt és karbantartást azon kereskedőnek is biztosítani kéne, akinél az órát megvásárolta.

Amennyiben valami nem stimmel az órájával kapcsolatban, akkor azt bízza szakemberekre. Minél korábban tesz így, annál jobban jár és gyakran így még olcsóbban is megúszhatja. Hisz ön sem vesztegeti az időt, amikor betegség kínozza.

4. NEM ÉRTI AZ ÓRAFUNKCIÓK JELENTŐSÉGÉT ÉS MAGUKKAL HOZOTT ÉRTÉKÉT

Az órafunkciók számának növekedése annak a kornak a jele, amelyben élünk. Egy kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ma már a mesés, szökőkutas karórát is beszerezheti :-D. Az órákba tényleg temérdek mennyiségű technológiai és mechanikus felszerelést lehet besűríteni, amelyek elsődleges feladata a viselőjük kiszolgálása. Míg e készségek némelyikét napi szinten használja, addig a többire, a specifikusságuk miatt, csak néha van szüksége.

És mi adódik ebből? Ha az órája tele van tömve funkciókkal és ön azt sem tudja, hogyan kell azokat kezelni, akkor feleslegesen fecsérli az óra potenciálját és a saját pénzét is. Még mielőtt egy funkcionálisan átlagon felüli karóra vásárlása mellett döntene, ismerje meg, hogy az adott funkciók mire jók. Kezdheti ezzel a „tízparancsolattal“:

Riasztó - az a funkció, amely szolgálhat ébresztőként vagy a fontos események emlékeztetőjeként.

Dátum - egy a leggyakoribb kiegészítő funkciók közül, amely lehetővé teszi megtudni a hónap napját, illetve más naptári adatokat.

Időzítő - a már előre ismert idő visszaszámlálására szolgáló funkció. A beállított időintervallum eltelte után az óra hangjelzéssel, illetve vibrációkkal vagy a számlap villogásával figyelmeztet a visszaszámlálás befejezésére.

Kronográf - analóg (mutatós) stopper. Két esemény közötti időszakok bejegyzésére szolgál anélkül, hogy befolyásolná az idő kijelzését.

Kronométer - azt az órát jelöli meg, amely magas járáspontossággal rendelkezik. Ahhoz, hogy megkaphatja ezt a megjelölést meg kell felelnie a minősítő hatóságok valamelyikének (pl. Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres - COSC) tesztjeinek. Figyelem, ne tévessze össze a kronométert a kronográffal.

Holdfázisok - azon fázis grafikai megjelenítése, amelyben a Hold épp tartózkodik (dagad, telt, csökken).

Szoláris táplálás - a szolárisan táplált karórák üzemeltetéséhez nincs szükség klasszikus gombelemre. Elég, ha a szükséges időre kiteszi a fényre (természetesre vagy mesterségesre) és a beépített akkumulátor feltöltődik elektromos energiával, amelyet a számlap alatt elhelyezett szoláris elem készített.

Világidő - ennek a funkciónak köszönhetően megtudhatja mennyi az idő a világ különböző helyein (városaiban). Ez egy ideális eszköz azok számára, akik gyakran vannak úton, vagy az üzletembereknek, akik üzleti partnerei más időzónával rendelkező országokban tartózkodnak.

Alulvilágítás/megvilágítás - remek segítő az idő csökkent fényviszonyoknál való leolvasásánál. Az órákban találkozhatunk a számlap alsó megvilágításával (LED, elektrolumineszcencia) vagy a számlap fontos részeinek megvilágításával fluoreszcens réteg segítségével.

Vízállóság - a karórák egyik legtöbbet diskurált paramétere. A vízállósági szintek az óra azon képessége szerint vannak osztályozva, hogy mennyire tud ellenállni a víz, avagy a nedvesség bejutásának a tok belsejébe. Minden tevékenység előtt, amelynél a vízzel való érintkezés lehetősége fennáll, ellenőrizni kell, hogy ennek az óra megfelel. A vízállóság nyomástesztjét fontos rendszeres intervallumukban elvégeztetni.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (2)

prosolima Eközben én, aki 2006 óta ugyanazt az órát hordja a kezén, abban alszik, dolgozik, él lényegében... Hóban, sárban, esőben, homokban, tengeren. Sosem veszem le a kezemről. Egy olyan óra, amely ezt nem bírja ki, nem eszköz, csak divatcikk, onnantól kezdve pedig a magamutogatásról beszélünk!
Papp András Szeretnék érdeklődni a Lorus órák minőségéről.