TOP 5 búváróra és 5 hasznos tanács, melyet ajánlott betartani az első merülés előtt

Michal Pindura 0 2017.05.31

TOP 5 búváróra és 5 hasznos tanács, melyet ajánlott betartani az első merülés előtt

Mire gondol, ha azt mondjuk búváróra? Mélységekre, héliumos szelepre, forgó kerületre… Tény, hogy a búvárórák a karórák egyik kategóriáját képezik, hasonlóan, mint a pilótaórák, az öltönyórák és mások. A búvárórák gyakran robusztusak és dizájnilag viszonylag merészek. Ez részben külalaki adottság, de főleg a specifikus szükségletek kielégítésének igénye, melyek közé az extrém nyomásbírást és a csökkentett látási viszonyok megoldását soroljuk.

A „diver” modellek nélkülözhetetlen felszereltsége a forgó, és a könnyebb mozgatás érdekében többnyire túllógó kerület, mely kijelölt 60 perces skálával és azon belül kiemelt tizenöt perccel rendelkezik. Ez szolgálhat, mint a merülés megbízható időzítője és mutatja a nehezebb búvárkihívások utáni dekompresszióra szükséges időt is. Továbbá itt vannak a terjedelmes órás markerek és mutatók, melyek mérete a jó adag lumineszcens pigmenttel együtt (vagy a hatásos elektronikus alulvilágítással) döntő tényezői az olvashatóságnak olyan körülmények közt, mint a zavaros víz és a növekvő mélységgel az egyre sötétebb környezet.

Az abszolút legfontosabb paraméter, melyre a búváróráknál érdemes gondosan figyelni, az óra vízállósága. A vízállóság problematikáját már régebben, egy külön cikkben fejtegettük, de most sem hagyjuk ki az alkalmat és pár jó tanáccsal szolgálunk. Elsősorban ne hagyja magát megtéveszteni a számokkal. A gyártók által feltüntetett értékek semmilyen esetben sem a víz tényleges, méterekben kifejezett mélységét fejezik ki. A 30M/3ATM jelölésű a záporesővel birkózik meg, viszont a 30 méterig való merülés gyorsan véget vetne a működésének. Emlékezzen, a látszólag elegendő 100M/10ATM-ig jelölt vízállóság csak felszíni úszáshoz vagy merülés nélküli könnyűbúvárkodáshoz megfelelő.

A valódi, légzőkészülékkel való búvárkodásra a 200M-el jelölt modellek vannak tervezve. De ezeknél is érvényesek a következő szabályok:

  • a víz alatt óvakodjon a koronával vagy irányítógombokkal való manipulációtól
  • soha ne lépje túl az óra vízállóságának megfelelő mélységet
  • kerülje a mechanikus terhelést, például ütéseket az óratokba
  • az óra nem szereti a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, a felforrósodott strandról ne vigye magával egy hideg zuhanyba
  • sós vízben való fürdés és merülés után mindig öblítse le édes vízzel

Ebben a pillanatban már csak egy van hátra – megválaszolni a kérdést, melyek a legjobb órák a búvároknak. Fellapoztuk a több, mint 400 tételes „diver” szortimentünket és ez a mi TOP 5-ös ajánlatunk:

CASIO G-SHOCK GWN Q1000-1A

CASIO GWN Q1000-1A

VOSTOK-EUROPE LUNOKHOD 2 GRAND CHRONOGRAPH 6S21/620E277

VOSTOK-EUROPE 6S21/620E277

GANT PACIFIC W70641

GANT PACIFIC W70641

TIMEX EXPEDITION TW4B00800

TIMEX TW4B00800

FESTINA DIVER 16505/A

FESTINA DIVER 16505/A

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás