Tissot Everytime Swissmatic – innovatív mechanika egy quartz karóra áráért

Michal Pindura 0 2017.11.22

Tissot Everytime Swissmatic - innovatív mechanika egy quartz karóra áráért

Talán nem ez lesz a legszerencsésebb bevezetés a cikkünkbe, amelyben örömujjongásban törünk ki a Tissot apró forradalma felett, de másképp nem megy. El kell ismernünk, hogy e hagyományos és legtöbbet értékesített svájci márka karórái nem éppen olcsóak. Mindenhonnan halljuk. A magasabb ár szálka azon vásárlóink szemében, akik ellátogatnak a boltunkba és itt-ott a Facebook oldalunkon is találni pár felháborodott bejegyzést.

Egy példa minderre: a sportos, versenyző stílusú T-Race T048.417.27.057.06 modellről szóló facebook státusznál megtudtuk, hogy egy quartz karóráért a 208.906,- HUF egyszerűen túl sok. Nem hatott az a tény sem, hogy Svájcban gyártják, kronográffal, zafír üveggel, 100M szintig terjedő vízállósággal és minőségi, Swiss Made jelölést kiérdemlő kidolgozással rendelkezik. Talán, ha mechanikus volna, minden másképp lenne. Viszont az igazság az, hogy amennyiben mechanikus lenne és még mindig Tissot, akkor nem 200.000,-, hanem a legjobb esetben is 450.000,- HUF-ba kerülne. A Le Locle-ból származó cég árpolitikája már évek óta változatlan.

Hodinky Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00

Másfelől, minden márka számára a vásárló a legfontosabb. Pátyolgatni, kényeztetni kell, és megtenni a lehetetlent is, csak hogy meg legyen elégedve. Tán ez vitte a Tissot-ot ehhez a felvilágosult elméletéhez: mi történne, ha egy egyszerű és egyben elegáns mechanikus karórát gyártanánk, amelynek ára feltűnően alacsonyabb volna mindennél, amit eddig a boltokba küldtünk? Van benne ráció, nem?

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.36.031.00

Kellemes megállapítás, hogy a Tissot nem játszik Istenre és nem kívánja a társadalom krémjének márkájává avattatni magát. Ha kell, képes olyan ászt élőhúzni az ingujjból, amellyel egyszer csak lerombolja a mítoszt, miszerint az órái drágák, és hogy az áraik nincsenek hozzáigazítva olyan emberek szükségleteihez, akik semmiképp sem áldoznának több, mint 150.000,- HUF-ot egy mechanikus karórára. Ezt az ászt az Everytime Swissmatic sorozatból szármázó férfi modellek képviselik. Meglepő, de ezek a zafír üveggel rendelkező automaták maximum 148.722,- HUF-ot húznak ki a pénztárcájából, és ez igaz a legdrágább változatokra is, amelyek acélkarkötővel és rózsaszín-arany színben tündöklő felületkezeléssel rendelkeznek.

Amennyiben azt kérdezi, hogyan lehetséges, hogy a Tissot elvágta a mechanikánál eddig alkalmazott árpolitikájának ágait, semmiképp ne az alacsonyabb minőségben gondolkodjon. A Tissot csak elkészítette mesterműveinek egy újabb példányát: a Swatch testvérmárkától (mindkettő az óriás Swatch Group szárnyai alá tartozik) kölcsönözve az innovatív Sistem51 szerkezet alapját. Pontosan ebben kell keresni a drámai árcsökkenés okát, amely után a vásárlók eddig csak hiába vágyakoztak.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.16.051.00

Nem tudni, milyen változtatásokat végeztek el a Tissot mérnökei a System51 kaliberen, (valamilyeneket biztosan eszközöltek, ugyanis a teljesítménytartaléka 90 óráról 75-re csökkent) de az biztos, hogy a tizenhét szabadalommal védett szerkezet, amely csak 51 alkatrészből áll, volt az első (és valószínűleg még mindig az egyetlen), amelynél a gyártás folyamatába nem avatkozik bele emberi kéz – mindent a steril környezetben, a 20 méter hosszú szerelőszalagon elhelyezett robotok vezényelnek. Hihetetlen, de a szabályozó szerv általában időigényes beállításának műveletét számítógépekkel vezényelt gépek végzik, amelyek a lézernek köszönhetően képesek a három hertzes kalibert (21.600 fél rezdülés/óra) ±7 másodperc/nap pontosságúra hangolni. Összehasonlítás képen, a kronométer pontosságú COSC tanúsítvánnyal rendelkező mechanikus szerkezetek +6/-4 másodperc szintű értékes variációt mutatnak ki.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00

Az automatizációhoz való kulcs azon alapszik, hogy a Sistem51 szerkezetek öt modulból tevődnek össze: az alaplemezből, amely tartalmazza a kerékrendszert, a mutatók lehorgonyzását és a dátumkijelző mechanizmusát, a tengelymodulból, a lépésszerkezetből, az automatikus felhúzásból és a rotorból. A modulokat egyetlen központi csavar tartja össze. A Sistem51 kalibertől elvonatkoztatott szerkezet nem elhanyagolható előnyét képezi a mágneses terekkel szembeni magas ellenállóság is. Ezt az ARCAP anyagnak köszönhetően éri el, amely a réz, a nikkel és a horgany ötvözete.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.031.00

Bármennyire is pompásak azon mechanika paraméterei, amelyet a Tissot a semmitmondó „Swiss automatic“ jeligével jelöl, maga az óra attraktív dizájnja nélkül semmit sem érnének. Ötösre értékeljük a döntést, hogy az Everytime kollekcióból szármázó modellekbe új szerkezeteket építenek be. Decensek, de nem unalmasak, nem vitték túlzásba a bonyolult formákat és a dekorációt sem, és ami a legfontosabb, nyugodtan viselhetőek úgy a munkában, mint a szabadidőben is. Természetesen nem kell megelégedni az egyetemességgel. Az elegánsabb viseletekhez jobban illenek az acélkarkötőkkel, illetve a bőrszíjakkal ellátott modellek. A „casual“ típusú öltözethez pedig egyértelműen a kék textilszíjjal rendelkező változat a jobb választás.

A Tissot Everytime Swissmatic modellek acéltokja a kisebbek kategóriájába tartozik, de a 40 milliméteres átmérő a férfiak többségének számára még mindig gond nélkül elfogadható. Az automata 11,62 milliméteres vastagságához nincs mit hozzáfűzni. Ellenkezőleg, a 30M szintig terjedő vízállósága nem varázsolt mosolyt az arcunkra. Nem állítjuk, hogy elegendő (vagy nem), de inkább az 50M szintet üdvözöltük volna.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.17.032.00

A gyártók jó szokása, hogy áttetsző résszel rendelkező hátlapot kínálnak a mechanikus karórák tulajdonosainak, amely lehetővé teszi számukra, hogy az időt a szerkezet szemlélésével üssék el és gyönyörködhessenek annak kézműves szintjében. Itt sem hiányzik az átlátszó rész, csak a kézművességről nem nagyon lehet beszélni. A szerkezet csak nehezen tagadhatná le, hogy gyakorlott órásmesterek keze helyett robotok állították össze.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00, viečko hodiniek

Az újdonság számlapja az Everytime sorozat minimalista szellemében került megtervezésre. Az általános dolgok találhatóak rajta – három tipikusan kialakított mutató, a harmadik óránál elhelyezett dátumkijelző és az indexek teljes szettje (ez nem érvényes a T109.407.17.032.00 modellre – az nyomtatott indexekkel rendelkezik, amelyeket kisebb arab számjegyek egészítenek ki). Az ilyen számlapról való időleolvasás nagyon gyors és komfortos. Viszont amikor beköszönt az éjszaka, nem fog messzire jutni vele. Ugyanis sem a mutatókon sem az indexeken nem talál egy csepp luminofort sem. Még szerencse, hogy gyönyörűen, „mechanikusan“ ketyeg, ha már úgysem látja.

Amennyiben ön is azokhoz tartozott, akik a kirakatokban szeretettel tekintették meg a mechanikus Tissot karórákat és csak sajnálták, hogy nem olcsóbbak, eljött az ön ideje. Az Everytime Swissmatic modellek a Tissot által valaha gyártottak közül a legelérhetőbb automaták. A legjobb rajtuk az, hogy a haladó szellemű Swatch Sistem51 kalibertől származtatott szerkezetnek köszönhetően az áruk nem a kisebb pontosság, vagy a lefaragott járástartaléknak köszönhetően alacsony.

Forrás: Tissot

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás