Timex Command – méltó ellenfele a G-Shock-nak vagy csak egy újabb próba a másolására?

Michal Pindura 0 2018.08.12

Timex Command, TW5M18400-as modell

A vádakkal szemben egy ártatlan embernek minden erejével védekeznie kell. A tét ugyanis a jó híre és a méltósága. Vannak viszont helyzetek, amikor a védekezésre semmi szükség. Mondunk egy példát: ha valaki a csapatunkat, amely a proKarorak.hu webáruház mögött áll, a G-Shock kultusz szekértolójának nevezné, annak semmilyen ellenreakciót nem kell várnia. Ennek megvan az oka. E márka karóráit mi ugyanis imádjuk. Ez az ellenállóságuknak, hasznosságuknak és a fér áruknak is köszönhető… és még sokkal többnek.

Ezért is biztosan megérti, milyen nehezen viseljük, hogy az imádott „gé“-ink, hosszú idő után, úgy néz ki, egy komoly ellenfelet kapnak. Mégpedig az amerikai Timex márkától, a neve pedig Command.

Az újdonságok, amelyek propagálását és a boltokba való beszállítását a Middlebury városból származó márka a tomboló nyár közepén kezdte, már szinte azonnal a forgalomba kerülésük után felkeltették a legnagyobb órásfórumon, a watchuseek.com-on diskurálók figyelmét és a figyelem a szociális hálókon sem kerülte el őket (különösen az Instagramon). Természetesen ez nem mond sokat egy sport-, illetve inkább military karóráról – csak a gyakorlat mutatja meg, milyen is valóban, de a Timex Command modellek ennél jobb bevezetést aligha kívánhattak volna.

Ha valaki azt szeretné kinyomozni, miért is készített a Timex egy olyan karórát, amellyel valójában egy darázsfészekbe nyúl (a túl érzékeny G-Shock hívek közössége néha arra emlékeztet), valószínűleg viszonylag jó tapasztalatokat nyomozna ki, amelyekkel a Timex rendelkezik a hasonló típusú kalandor felszerelésben. A még mindig forgalomban lévő „Matuzalem“, az Expedition E-Tide Temp Compass-al kezdődött és egészen az új modellek közvetlen elődjéig, a 2015-ből származó outdooros digitális Expedition Grid Shock TW4B03000-ig folytatódott. A Timex ezen területeken élezte körmeit és ellenőrizte a fogyasztók visszajelzéseit.

A Command modellek elődje, Timex TW4B03000

A Timex Command modelleken világosan látható, hogy azok véleménye, akik az órát viselni fogják, nem csak szélnek eresztett szavak. Alacsony árat akartak? Megkapták. Meg akarták tartani a terjedelmes LCD kijelzőt, amelyet az Indiglo technológia világít meg? Tessék. Álcázó kivitelezést és olyan konstrukciót szerettek volna, amely kibír valamit és az úszásnál a víz sem fogja meglepni? Mindezt megkapták. Hogy az információkat ferdítés nélkül adjuk át, hozzá tesszük, hogy az újdonságok számlapja elérhető klasszikus monokromatikus kivitelezésben és úgyszintén mutatós reverz kialakításban is fekete alappal és világos számjegyekkel. Személy szerint mi, a megvilágítás intenzitása miatt, a klasszikusat részesítjük előnyben, de ismerünk olyan embereket, akiknek a terepen való feltűnésmentesség miatt a feketeszínben bővelkedő kialakítás felel meg jobban.

Az óratok néhány rétegből áll

Az ütésállósághoz fűznénk egy megjegyzést: az óra tokja gyanta-, valószínűleg poliuretán, amely szélessége eléri a tiszteletreméltó 54 mm-t, ehhez a tokhoz négy acél imbusz csavar segítségével pszeudo fémlapocskák vannak erősítve és azok fölé még egy négykarú fedelet csatoltak. Hasonló rétegezést használnak az ellenálló okostelefonok némelyik gyártói is, ezért tehát feltételezzük, hogy a mérnökök számára már bizonyított a hozzáadott értéke és az óra neki köszönhetően jobban lesz védve a sors mostohaságaival szemben.

Maximálisan pozitívan vesszük az akrilgyanta üveg felhasználását. Egyrészt nem drágítja meg az órát, nem túl törékeny és mindig lehetőséget ad az esetleges karcoktól való megszabadulásra egy csiszolópaszta segítségével. A fent említett vitafórumon említik a védőfólia használatának lehetőségét is, de valahogy nem tudunk szabadulni az érzéstől, hogy egy ilyen típusú karóránál a védőfólia teljesen felesleges. Hisz egy rendes terepjáró autótól sem várja el az ember, hogy a természetben való akció után a karosszériája makulátlan maradjon.

A Timex Command karórák terepszínű változatai

A leglelkesebbek talán a felületektől vagyunk, amelyeket a dizájnőrök a kijelzőn az egyes funkciók állapotának sokféle indikátora számára jelöltek ki. Az egyik helyen megtudja, hogy aktiválta-e az ébresztőt, hogy az óra hangjelzéssel, avagy vibrálással fog-e emlékeztetni magára (igen, ezt is mutatja!). Semmi sem fogja kényszeríteni a menüben való hosszú lapozgatásra. Ránéz és látni fogja.

Timex Command TW5M18400 és TW5M18500

Ellenben, enyhe fenntartásaink vannak a nyomógombokkal szemben. Nem hiányzik róluk az érdesített érintőfelület, de az ízlésünkhez képest jobban kiálnak a tokból, mint az szükséges lenne. Nem vitatjuk, így kényelmesebben lehet velük manipulálni, viszont a G-Shock nyomógombjai süllyesztve vannak és eddig nem hallottunk rájuk panaszt a vezérléssel összefüggésben. Ugyanúgy hiányoljuk az állandóan látható időkijelzést, függetlenül attól, milyen üzemmód van az órán éppen kiválasztva. A kijelző akkora, mint egy reptér, biztosan nem okozott volna gondot találni egy kis helyet néhány számjegy számára.

A Red Bull Cliff Diving edíció a külsőleg feltűnőbbek közé tartozik

Ami a funkcionális felszereltséget illeti, meg kell, hogy állapítsuk, hogy megfelel az árnak, és semmi alapvető nem hiányzik belőle. A funkciók jegyzékét három multi riasztó (napi, heti és hétvégi), előreprogramozott naptár, 24-órás időzítő ismétlődő visszaszámlálással, 100 óra kapacitású és Lap és Split üzemmóddal rendelkező stopper, duális idő három időzónában való időbeállítás lehetőségével és a számunkra elsőre titokzatos, hidratálásra való figyelmeztetés alkotja. Míg az elején örültünk a haladó szellemű szenzor funkciónak, amely képes lenne lemérni a testben lévő víz tartalmát, a végén kiderült, hogy egy alkalmazott időzítő módról van szó, amely az előre beállított intervallumokban emlékeztetni fogja arra, hogy itt az ideje inni egy pohár vizet.

Timex Command a Red Bull Cliff Diving edícióban

A Timex Command modellek a színek által is elébe mentek a sportos hajlamú vásárlóknak. Lehetőségük van választani a feltűnőbb változatokból, amelyek között a legmasszívabb marketingtámogatást az extrém kék-piros, Red Bull Cliff Diving logóval ellátott edíció kapta vagy, amennyiben a feltűnő árnyalatok nem kívánatosak, akkor van itt még két terepmintás változat is, amelyek rajzolata az amerikai katonai ERDL mintára emlékeztet.

Mit is lehetne írni befejezésül? Tán csak annyit, hogy a Timex Command nem tartozik a G-Shock-ok buta utánzatainak csoportjába. Ellenkezőleg, egy olyan karóráról beszélünk, amely az adott árkategóriában könnyen alternatívájává válik és egyben rátermett riválisává is.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás