Számolnak, kiértékelnek. A G-Shock G-Squad GBA 800-as újdonságokat nem csak a futás szerelmesei fogják kedvelni

Michal Pindura 0 2018.04.21

Számolnak, kiértékelnek. A G-Shock G-Squad GBA 800-as újdonságokat nem csak a futás szerelmesei fogják kedvelni

Áthajthat rajta kamionnal, kiröptetheti a sztratoszférába vagy hagyhatja megfagyni egy pohár vízben. Megtalálni a Casio G-Shockok gyenge pontját, türelmeseknek való feladat, akiket nem zavar, hogy talán soha semmilyen gyenge pontot sem fognak találni. Az igazság az, hogy a G-Shockok egy ideje már nem csak a túlélésre való rettenthetetlen eszköznek számítanak, amelyek első számú küldetése az ejtőernyősök felszerelésének kiegészítése. Hasonlóképpen a városi sportolók karórája, akiket a veszély legfeljebb az út szélén való futásnál fenyeget. Valószínűleg nem csak mi vettük tudomásul, hogy ebben a civilizált környezetben már nem annyira szuverének. Nem csak a futó számítógépekkel szemben húzzák a rövidebbet, de a hiányzó technológiai felépítmény miatt, az egyre fejlettebb smart karórákkal szemben is. A Casio a lemaradását a G-Shock G-Squad GBA 800-as újdonságokkal próbálja meg eltörölni.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A

A Las Vegas-i CES kiállításon már januárban be lettek mutatva, és egy cseppet sem titkolták azon szándékukat, hogy a teljesen új G-Squad kollekció követei legyenek, amely valahol a G-Shock, a fitnesz trackerek és a wearables kategóriák között helyezkedik el. Ezek, az eddig három különálló csoportból kialakult hibridek az első G-Shock karórák, amelyek gyorsulásmérővel és az Android és iOS számára is elérhető G-Shock Connected applikáció segítségével az okos telefonhoz való bluetooth csatlakozással is rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem csak a megtett lépések számát képesek feljegyezni, de bizonyos mértékig az őket viselő személy teljes aktivitását is képesek kiértékelni.

Casio G-Shock G-Squad GBA 800-9A

A mi szempontunkból az új modellek két fő ok miatt lehetnek sikeresek a vásárlóknál. Az egyik, a már említett felszereltség, amihez hasonlóval egyetlen másik G-Shock sem büszkélkedhet és a másik – még fontosabb -, az ismeretlen irányítással való barátkozás szükségének minimalizálása. A G-Shock G-Squad GBA 800 karóra ugyanis mindig ugyanaz a „gé“, amelyet már bennfentesen ismernek a felhasználók milliói világszerte. A manipuláció egyszerű, egyértelmű és a környezet (beleértve az applikációt is) szinte semmilyen teret sem hagy a tapogatózásra.

A Casio G-Shock G-Squad GBA 800 teljes kollekció

A mi környezetünkben is vannak futók, akik eddig még nem hangolódtak rá a viselhető technológiák ízére, még annak ellenére sem, hogy az előnyeiket biztosan ki tudnák használni. Vannak, akik nem szoktak össze az érintős kijelzőkkel, amelyek esőben gyakran felmondják a szolgálatot, mások nem bíznak ezen berendezések konstrukciójában és a többieknek pedig a túlzott mennyiségű funkció okoz problémát. A GBA 800-as modellek a felsorolt hátrányok egyikétől sem szenvednek. A felépítésük klasszikusan g-shockos, tehát komolyan ellenálló, a jól bevált analóg digitális számlappal, amely minden körülmények közt látható és könnyű vezérléssel rendelkeznek. Funkcionálisan nem emelkednek sem a konkurencia, sem pedig a saját istálló szenzorokban bővelkedő termékei fölé. Nem találja meg bennük a Mudmaster outdooros vívmányait és a high-tech Gravitymasterek navigációját sem. De azért sokoldalúságot, mindennapi használhatóságot, stílusos dizájnt és 36000 Ft alatti árat kínálnak.

G-Shock G-Squad GBA 800-7A

Ami a fizikai adottságokat illeti, a GBA-800-asok méretileg valahol a G-Shock szétágazódó családjának közepén találhatóak. A 48,6 mm-es átmérővel, a 15,5 mm-es vastagsággal és az 54,1 mm széles szíjfelfogatással a csuklók többségére passzolnak. Erre rásegít a poliuretán gyantából készült integrált szíj, amely hosszát 15 léptékbe lehet igazítani. A 61 grammos „váltósúlyuk“ sem fog a kényelmes viselés útjában állni. Arról írni, hogy az órák búvárkodáshoz is megfelelnek (200M-ig vízállóak), ugyanolyan felesleges, mint lelkesedni az LCD számlap jól bevált megvilágításáért kombinálva az oldalsó LED diódával és a mutatók lumineszcens Neobrite bevonatáért.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A, számlap megvilágítása

Szoftverileg azon lehetőségek keretein belül mozognak, amelyeket a beépített, az alacsony energiafogyasztású Bluetooth protokollon keresztül a G-Shock Connected applikációval kommunikáló háromtengelyű gyorsulásmérő kínál. A kínálat viszonylag gazdag és nekünk személy szerint elegendőnek mondható. A kínálatban megtalálható a kalóriaadatok feldolgozása, a grafikonokba vetített lépések napi követése és a lépések össz-számának a metabolikus intervallumok és a mozgásintenzitás öt szintjébe való szétosztása. Úgyszintén be lehet állítani a napi lépések célértékét, miközben az aktivitás folyamatát a kerek kijelzőn a második óránál mutatja. Ha valakinek szüksége lenne a lépések pontos számszérű kifejezésére, erre szolgál a hatodik óránál elhelyezett nagyobb kijelző. Ráadásul, az applikációban a lemért adatok a naplóba kerülnek feljegyzésre, ahol összevonják őket a térképes alapokkal, így a felhasználó gyorsan megtudhatja, mikor és hol égette el a legtöbb kalóriát. Az összes adat naponta négyszer automatikusan szinkronizálódik a telefonnal (az aktív kapcsolat feltétele mellett).

Az applikáció lehetőségei viszonylag gazdagok

Nem is Japánok lennének, ha a hozzáadott fitnesz készségek mellett elhanyagolnák a szokásos időmérő felszereltséget. Rendelkezésre áll a századmásodperces stopper, amely lehetőséget kínál egészen 200 kör idejének elmentésére, öt önálló időzítő és háromszáz városból választható duális idő. Nagyon praktikus a mutatók automatikus elhelyezkedése abba a pozícióba, ahol nem zavarják a kijelzőkön feltüntetett információk figyelését.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A a Las Vegas-i CES kiállításon

A fenti sorok elolvasása után a legnagyobb kételkedők számára is egyértelművé válik, hogy nincs olyan versenyág, amelyben a G-Shock ne tudna helytállni. Ha eddig a futás szempontjából bicegtek is, akkor ez mára már megváltozott. Az új funkcionalitást mindenki kipróbálhatja, aki kiválaszt egyet a hat változatból: a fekete GBA-800-1A, a fehér GBA-800-7A, a lime-zöld GBA-800-9A, a tengerészkék GBA-800-2A, a kékes-zöld GBA-800-3A vagy a szürke GBA-800-8A modellből.

Forrás: Casio

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás