Rekordokkal teli rövid történelem. Így telt az idő a Casio G-Shock karórákkal

Michal Pindura 0 2021.02.12

Big Bang Black 35th Anniversary Edition kollekció

38 és 100.000.000. Ezen első látásra két egymástól távolálló számnak közös a nevezője – G-Shock karóra. Míg az elsővel a páncélozott kollekció majdnem kerek, jövő évben bekövetkező 35. évfordulójára szeretnénk rámutatni, a másik a „gék“ számát fejezi ki, amelyeket a japán Casio márka 1983-tól 2017-ig értékesített. Leegyszerűsítve, naponta átlag 7800 példány kerül le a gyártósorokról a világ legellenállóbb karóráiból. Szép szám, nem?

Mivel az egész szöveg, amelyet épp elkezdett olvasni, a G-Shock modellekkel összekötött érdekes tények és rekordok körül fog forogni, még azelőtt, hogy ráfókuszálunk néhány fontos történelmi mérföldkőre, el kell, hogy mondjunk egy kulisszák mögötti és egy statisztikai információt. A kulisszák mögötti, hogy a Yamagata üzemben legyártott jubileumi százmilliódik példány az MRG-G kollekcióból szármázó acélvitéz volt, konkrétan az MRG-G1000B-1A4 modell.

A G-Shock karórák feltalálója Kikuo Ibe mérnök

A statisztikai beszúrás egésze a legyártott karórák számának „összehasonlíthatatlan“ összehasonlításáról szól. Tudta, hogy míg a Casio évente 2,85 millió G-Shock-al árasztja el a piacot, addig a svájci Patek Philippe manufaktúra ugyanilyen idő alatt körülbelül 72.000 prémium minőségű ékességet barkácsol? Amennyiben a Casio tempója ugyanilyen lett volna, 38 év alatt nem adott volna el több, mint „szánalmas“ 2,5 millió darab G-Shock-ot.

Ha az Ön csuklóját is a százmillió eladott karóra egyike díszíti, akkor nagyon valószínű, hogy van áttekintése arról, hogy is jutottak idáig. Amennyiben eddig még nem merült bele a történetükbe, vagy eddig még nem érdeklődött utána, lehet, hogy a következő, időrendbe rendezett tények valamelyike meglepi, sőt lehet, hogy G-Shock-olja majd. Kellemes olvasást ?

G-SHOCK KARÓRÁK RÖVID TÖRTÉNETE

1983
Kétszáz prototípus után meglátta a napvilágot az első ütésálló G-Shock – a DW-5000C modell.

1983, Casio G-Shock DW5000C

1985
A G-Shock DW-5500C az ütéseken kívül megbirkózik a poros és szennyezett környezettel is.

1987
A DW-5000 sorozat utódja, a DW-5600C modell válik az addigi idők legtöbbet értékesített G-Shock időmérőjévé.

1987, Casio G-Shock DW-5600C

1989
Az első analóg-digitális G-Shock karóra az AW-500 megjelölést viselte.

1990
A DW-5900C/DW-600 modellek új dizájnja abszolút siker Japánban.

1992
DW-6100, az első G-Shock hőmérő funkcióval.

1992, Casio G-Shock DW-6100

1993
A DW-6300 modellel megszületett a Frogman búvársorozat. 200M/20ATM szintig volt vízálló.

1993, Casio G-Shock DW-6300-1A Frogman

1994
A Dolphin & Whale Eco-Research Network kiadás küldetése a környezetvédelem terén való részvétel volt.

Ebben az évben jutott a vásárlókhoz az első, elektrolumineszcens megvilágítással rendelkező karóra is.

1996
Bemutatták a szerelmeseknek szánt kollekciót. G-Shock-ot a férfiaknak, Baby-G-t a hölgyeknek. Ebben az évben született az MR-G sorozat is. Az első képviselője az MRG-1 modell volt. Nem sokkal később érkezett az első teljes fém G-Shock, az MRG-100.

1998
A G-Shock kollekcióban a DW-9300 Raysman modellnek köszönhetően először építették be a szoláris Tough Solar táplálást.

1998, Casio G-Shock DW-9300 Raysman

2000
GW-100, az első G-Shock karóra rádiós idővezérléssel.

2002
A G-Shock GW-300 karóra elsőként kínálja a rádiójel általi időszinkronizálást és a szoláris táplálást egyben.

2002, Casio G-Shock GW-300

2008
Törölték az addig használt rádiós időszinkronizálásra vonatkozó korlátozásokat. A GW-9200 modellben debütált a Multi-Band 6 technológia, amely lehetővé tette a világszerte elhelyezett hat hosszúhullámú sugárzó jeleinek fogadását.

2008
A G-Shock felszereltsége a GS-1200 modellel gyarapodott a Tough Movement típusú szerkezettel. Kombinálta az analóg számlapot a rádióvezérléssel és a szoláris táplálással.

2008, Casio G-Shock GS-1200

2010
A GW-3000 pilóta karóra elsajátította a centrifugális gravitációs erőkkel szembeni ellenállóságot.

2012
Az első G-Shock az egyesített háromszoros Triple Resist ellenállósággal. A Gravitymaster GW-4000 modell károsodás nélkül viselte el az ütéseket, centrifugális erőt és a vibrációkat is.

2012
A G-Shock karórák megtanultak drót nélkül kommunikálni az okos telefonokkal. A GB-6900 karóra Bluetooth protokollon keresztül csatlakozott a telefonhoz.

2012, Casio G-Shock GB-6900

2012
Ez egy igazán termékeny év volt. Gyakorlatba helyezték a Smart Access elektronikus koronát is. Lehetővé tette a G-Shock sok funkciójának egyenletes és egyszerű irányítását.

2014
A G-Shock karórákkal ott is elérhető a pontos idő, ahova nem érnek el az atomóra sugárzóinak hullámai. A GPW-1000 karóra elsőként birkózott meg a GPS szatellitekből sugárzott jelek fogadásával.

2014, Casio G-Shock GPW-1000

Piacra dobták az első modelleket, amelyek az ütéseket a szilikonos Alpha Gel anyag segítségével csillapították.

2017
Konkurenciamentes lépés a Casio mérnökeitől. A világon először piacra dobták a háromsávú idő szinkronizációval rendelkező GPW-2000 modellt. Kapcsolatot tud létesíteni az atomórával, a GPS szatellitekkel és a Bluetooth technológiának köszönhetően a hozzákapcsolt okos telefonon keresztül az interneten elhelyezett időszerverekkel is.

Bemutatásra került a Triple G Resist innovatív technológia, amely középpontjában a szíjfelkapcsolás megerősítése volt.

2018
A G-Shock rajongók egy nagyobb csoportjának a növekvő felháborodását, amely a legfelső pozíciókból való visszaesést váltotta ki – legfőképpen egy magas minőségű smart modell hiánya miatt –, csillapította a segéd napelemes táplálással rendelkező Rangeman GPR-B1000-1, a világ első GPS-órájának az érkezése. Igen, ennek a masinának, bizonyos körülmények közt, az energiaellátás szempontjából megterhelő navigáció működtetésére, elegendő volt a természetes fény.

Rok 2018, G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A

2019
Nemcsak a műanyag és az acél, de már a karbon is beszivárgott a Mudmaster kollekcióba. És nem csak amolyan kozmetikai beavatkozásokról volt szó valahol az óra kerületén. A GG-B100 modell szerkezetében megjelent a Casio által alig egy évvel korábban bemutatott Carbon Core Guard szénmag.

Rok 2019, G-Shock Mudmaster GG-B100-1A3-5

2020
Arról, hogy a G-Shock az outdoor és az extrém ellenálló karórák területén felülmúlja a konkurenciát, mindenki tudott. De mi a helyzet a futással? Az előítéletek lebontásáról az edzés ezermester, a GBD-H1000 gondoskodott. Az integrált GPS-szel és szívműködés szenzorral rendelkező modell egy szokatlanul hatékony tandemet hozott létre a natív G-Shock Connected alkalmazással, amely tulajdonságai a mozgás nem egy rajongóját edzésben tartotta.

Rok 2020, G-Shock G-Squad GBD-H1000

2021
Mit talál ki a Casio a tomboló koronavírus évében? Biztosan számíthatunk meglepetésekre…

Ez nem kevés, ugye? A G-Shock karórák úttörők, és nem üres rekordhajhászások. A G-Shock 38 év alatt tökéletesen megváltoztatta az órákhoz való hozzáállást, amelyekre előttük általában csak, mint törékeny divat kiegészítőkre tekintettek. A modern Casio G-Shock karórákra nem csak a tervezőik, de főként a tulajdonosaik tekintenek úgy, mint alapvető eszközökre a sportoláshoz, a hivatásos bevetésekhez, ill. a Pro Trek szériának köszönhetően az outdoor aktivitáshoz is.

A tulajdonságai a mindenféle funkciók, illetve az árak széles skálája képezik a fegyverarzenált, amely segítségével a G-Shock világszerte szerzi hűséges rajongóit. Ugyanis csak nagyon kicsi az esély arra, hogy az aktívabb életmódot folytató személy ne tudná a modellek több tucatjából, sőt több százából kiválasztani az igényeire szabott tökéletes példányt. Ha arra gondol, hogy kiválasztani a megfelelőt nehezebb, mint megtalálni a tűt a szénakazalban, akkor biztosan segíteni fog ez a rövid áttekintés, amellyel készültünk.

Fontos a szilárd alap

Ki akarja próbálni a G-Shock-ot de nem szeretne a szükségesnél többet áldozni rá? Ez esetben vizsgálja meg a G-Shock Basic kollekciót. Az evergreenek közé olyan kultusz modellek tartoznak, mint a DW-5600 vagy a DW-6900. Az alacsonyabb ár nem akadálya, hogy ugyanolyan ütés- és vízállóságot kapjon, mint amilyennel a sokkal drágább darabok rendelkeznek. Természetesen, bizonyos szempontból szükség van a kompromisszumokra. Például a megvilágítás nem indul el a csukló archoz való fordítására, több modellnél hiányzik a világidő vagy a visszaszámlálás, de ezek a méretileg kisebb karórák éppen az egyszerűségre építenek.

CASIO G-SHOCK G-CLASSIC DW 5600E-1

Elem nélkül is megy

A következő fejlesztési fokozat, amely már többet kínál, mint az alap, a G-Shock Tough Solar széria. Ebben sorakoznak a praktikus napelemes táplálással ellátott modellek. Arról, hogy mi a legfőbb előnyük nyilván nem kell beszélnünk. Végül is, ki ne szeretné elkerülni az utat az óráshoz egy karórával, amely eleme már nem működik. A Tough Solar funkció hagyományos társa gyakran a nagyszerű találmány – a kalibrációs jelek fogadása az atomóra adóiból. A Casio-nál Multi-Band 6-nak nevezett rádiószinkronizálás másodpercre pontos időt biztosít (amennyiben valamelyik hosszúhullámú adó közelében tartózkodik) és épp a napelemes táplálással kombinálva e G-Shock karórát egy karbantartás mentes társsá változtatja.

A nagyobb mindig jobb

Konkrétan a G-Shock Big Case sorozatban minden a milliméterek körül forog, amelyekkel az óratokok rendelkeznek. A többnyire analóg-digitális modellek körülbelül tíz évvel ezelőtt váltak bombasikerré, és úgy tűnik, semmit sem veszített a fényéből és az intenzitásából. A rendkívül népszerű GA-100, GA-110 vagy a GD-X6900 mára legendákká váltak, sok-sok színváltozatban, és ügyesen kiegyensúlyozott funkcionális felszereltséggel. Meg vagyunk győződve, hogy a sportosabb utcai divatban nem létezik jobb választás. Tán csak a letisztultabb és vékonyabb, Carbon Core Guard karbonmaggal ellátott GA-2100 lehet a riválisuk, amely nyolcszögű tokjának a formája a történelmileg első G-Shock, a DW-5000C-re emlékeztet.

CASIO G-SHOCK G-CLASSIC GA 100-1A1

Az acéllal tovább érsz

A gyártási ranglétrán egyre feljebb kapaszkodunk – körülbelül a közepénél tartunk. Ezt a helyet 2015-től a figyelemreméltó, acélba öltöztetett modellek foglalják el. A G-Shock G-Steel széria a civilebb megjelenésű középosztály tipikus képviselője. Az újoncok, mint például a GST-B200 vagy a GST-B300, funkciókban átlagon felüliek. Az energiát a fényből nyerik, intelligens LED megvilágítással és LCD segéd kijelzővel rendelkeznek. Bár a beépített bluetooth kapcsolat miatt elveszítették a rádióvezérlés lehetőségét, ez nem oly tragédia. Ezt a hátrányt teljes mértékben kompenzálják a smart alkalmazás képességei, beleértve az időszinkronizálást a mobiltelefonnal.

CASIO G-SHOCK G-STEEL GST-B200D-1AER

A sportolók álma

Elképzelhetetlen, hogy a G-Shock lemaradna a sportfelszerelés fejlesztésével. Ámbár egy pillanatra engedte a konkurenciát előretörni, mindent jóvátett a G-Squad kollekció érkezésével, amely a futóknak, gyalogosoknak, joggereknek készült – szóval azoknak, akik minden egyes lépést számolnak. Hogy mivel jár a futóknak szánt „smart“ karórák gyártása, a japán mérnökök a megfizethetőbb GBA-800 és GBD-800 modellekkel ellenőrizték. Mihelyt megállapították mi az, ami fontos a felhasználók számára, a legjobbra törekedtek, és bemutatták a GBD-H1000 csúcs edzőeszközt és annak elérhetőbb változatát, a GBD-100-at, amelyet az alacsonyabb ár érdekében megfosztották a GPS chip-től és a fejlett szenzor funkcióktól.

CASIO-GBD-H1000-1A7ER

Profik profiknak

Lassan támadunk a csúcsra. A G-Shock karórák közt jelentős pozíciót foglalnak el a taktikai Master of G modellek. A digitális ág olyan fogalmakat foglal magába, mint a Mudman, a Rangeman vagy a búvár Frogman. Bármilyen nézőpontból is figyeli meg ezeket az órákát, mindig a nehéz küldetésekre alkalmas leguniverzálisabb darabokat fogja látni. Tipikus képviselői a Rangeman GW-9400, amelyet elsőként szereltek fel hármas érzékelővel, amely digitális iránytűt, magasságmérőt és nyomásmérőt is tartalmaz, és a Frogman GWF-D1000, amelynek iránytűje a víz alatt is működik.

A Master of G kollekción belül az analóg csoport semmiben sem marad el a digitális testvérei mögött. Ellenkezőleg, a Gulfmaster, a Mudmaster és a Gravitymaster modellek uralkodók, ami a minőséget és a lehetőségeket illeti, amelyekkel büszkélkednek. Mindegyik a specifikus környezet veszélyeinek leküzdésére épült. Míg a Gulfmaster a vízben excellál, a Mudmaster modellek a sárban érzik magukat a legjobban, a Gravitymaster pedig magasan a levegőben.

Talán a legtöbb szerkezeti részlet a másodikban rejlik. A kötelező Triple 10 Concept ellenállási sémát, amelynek köszönhetően a G-Shock ikonná vált, kibővítették a szilárd és félig folyékony állagú szennyeződésekkel szembeni ellenállósággal. Mint minden G-Shock, a Mudmaster vonal is a robusztusságával és ütésállóságával hódít. Azonban, a nehéz körülmények közti profi bevetésének lehetősége miatt, a hagyományos tulajdonságait egy védő rendszerrel egészítettek ki minden nyomógomb belsejében. A négy tömítés segítségével (kettő a gomb derekán, kettő pedig a kerületén) elérték a maximális porállóságot és a gomb sárrészecskék általi blokkolással szembeni ellenállóságot, de megszűntek a vibrációk és az ütések is, amelyek a gomboktól az óraszerkezetig kerülnek továbbításra. A szerkezetet az erős ütések romboló hatásával szemben az Alpha GEL® tömítő anyagba való elhelyezése védi. A rugalmas, szilikonhoz hasonló polimert a vegyszerekkel szembeni innertség és a tartósság a hőmérsékletek széles skálájában jellemzi, de főleg, kiválóan elnyeli a vibrációkat.

CASIO G-SHOCK MUDMASTER GG-B100-1A3ER

Remek hír, hogy a Casio ezeknél a masszívan páncélozott karóráknál nem csak a fizikai adottságokra gondolt, mint 2015-ben a nehézsúlyú GWG-1000 bevezetésénél. A Master of G modellek utolsó generációjában, nevezetesen a GG-B100 outdooros modellt említhetjük, teret kapott a bevált Bluetooth, amely a G-Shock Connected alkalmazással együtt hatékony felépítést alkot a terepen való mozgás rögzítésénél.

Valódi ellenálló luxus

Azt kérdezi, mi jöhet még a Master of G után? Hát az ellenállóság luxus kivitelben. A Casio-nál az MT-G és az MR-G sorozatok. A kézzel összeállított és tesztelt karórák a Yamagata városban tálalható prémium gyártósor művészetének a büszkesége. Az olcsóbb, de mindig az 1000-eurós határt közelítő MT-G modellek a Metal Twisted anyag által ismertek, amelyben kombinálják a poliuretán gyantát a fémmel, és az antireflex zafírüveg és a karbonrészek sem tartoznak a ritkaságok közé. Az eredmény egy hatalmas, de viszonylag elegáns karóra. Hogy hogy is néz ki, azt a régebbi MTG-G1000, illetve az aktuális MTG-B1000 modellekre tekintve tudhatja meg.

CASIO G-SHOCK MT-G MTG-B1000TJ-1AER TAI CHI LIMITED EDITION

A G-Shock család abszolút csúcsa egyértelműen az MR-G karóra. Az ára meghaladja az 5000 eurót, és a nagy múltra visszatekintő fémmegmunkálási technikák, a nem mindennapi ötvözetek és az előkelő dizájn csak egy rövid bevezetés ahhoz, ami önre vár, ha megengedheti magának. Az egyetlen gyenge pontja épp az, ami kivételessé teszi. Az kisszériás gyártás és a számos érdeklődő, aminek köszönhetően sosem találhatók sokáig a kínálatban.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás