Quartz vagy mechanikus? Oldjuk meg együtt ezt az örök órás dilemmát

Michal Pindura 3 2018.02.11

Quartz alebo mechanika? Rozlúsknite s nami večnú hodinársku dilemu

Barcelona vagy Real Madrid? Arany vagy ezüst? Metál vagy DM rajongók? Ha arra tippel, hogy az örökös riválisok felsorolása a tét, akik már évek óta kibékíthetetlen táborokba osztják az embereket, akkor máris szerzett tőlünk egy pontot a jó meglátásáért. E cikket, amely egésze a konfrontáció szellemét hordozza magában, tán nem is lehetett volna találóbban kezdeni. Az órás világ ugyanis szintén rendelkezik egy Messi-vel és egy C. Ronaldo-val. Ezek a quartz és a mechanikus karórák. Megállapítani, hogy közülük melyik a jobb, épp oly emberfeletti küldetés, mint a Pepsi és Coca Cola esetében.

Nem szándékozunk végleges döntéseket hozni. Jó volna az egyáltalán valamire? Aligha. Azokat a felhasználókat, akik imádják a quartz pontosságát és igénytelen karbantartását, hiába is szeretnénk meggyőzni a mechanikus modellek előnyeiről. És fordítva, az igazhitű órás megszállottakat nincs értelme rábeszélni, hogy mondjanak le a ketyegő kincseikről, amelyek belsejében alkatrészek tucatjai, illetve százai működnek együtt, egy karóráért, amelyet olyan személytelen és felületes dolog hajt, mint a gombelem. Inkább spórolunk az energiánkkal és megpróbáljuk összegezni a két, egymással szemben álló órameghajtó rendszerek tulajdonságait, hogy segítsünk azoknak a vársárlóknak, akiknek eddig még nem sikerült megoldaniuk azt a kérdést, hogy melyik csoportba is szeretnének tartozni.

Mechanikus önfelhúzó szerkezet (balra) és quartz szerkezet (jobbra)

Mit is fog megtudni a következő sorokból? Megválaszoljuk azokat a kérdéséket, miért drágább a mechanikus karóra a quartz-nál, miért pontosabb a quartz karóra és befejezésül azt is elmagyarázzuk, mi a különbség az automatikusan és a kézzel felhúzható modellek között.

QUARTZ KARÓRÁK

A quartz karórák népszerűsége nem ismer határokat. A múlt század hatvanas éveiben történt bemutatásuk óta, amikor szinte úgy robbantak be a piacra, mintha egy isten háta mögötti apró falucskában Justin Bieber lépne fel, abszolút a reflektorfényben sütkéreznek.

Óriási szenzáció volt, a japán mérnökök felbecsülhetetlen találmánya. A quartz karórák, az elektromos töltés által lengésbe hozott kvarckristály (innét a quartz elnevezés) állandó frekvenciájának köszönhetően, néhányszorosan pontosabbak voltak, mint az akkori mechanikus karórák, és mintha ez nem lett volna elég komoly gond a mechanika számára, a quartz modellek, a sorozatgyártásnak köszönhetően sokkal olcsóbbak is voltak. Ez az egész olyan messzire ment, hogy Svájcban, az úgynevezett quartz krízis következtében, amelyet a japán karórák Európába való betörése okozott, sok hagyományos óragyár csődbe jutott.

Bulova Accutron quartz karóra a múlt század 60-as éveiből

A quartz karórák mára már annyira elterjedtek, hogy saját dominanciájuk áldozatává váltak. Az óraszakértők azt állítják róluk, hogy csak egyszerű divat kiegészítők, amelyek egy igényesebb vásárlónak nem nagyon tudnak mit kínálni. Mi viszont nem vagyunk ennyire kritikusak velük szemben. Bár a quartz karórák mindennaposak, és tényleg bárki megengedheti magának, ez nem jelenti azt, hogy nem jók és nem minőségiek. Itt van néhány a tipikus tulajdonságaikból:

  • A quartz karórák elektronikus szerkezettel rendelkeznek, és legtöbbjük elemmel működik. Az utóbbi évtizedekben a környezetkímélőbb napelemes modellek kerültek előtérbe, amelyeket fényenergia hajt.
  • A quartz karórák hihetetlenül tartósak és nem igényelnek semmilyen karbantartást – ez a szerkezetet illeti, és nem azt jelenti, hogy nem kell tisztán tartani őket. Gyakorlatilag az egyetlen velük járó gond a tulajdonosok számára, hogy elemet kell benne cserélni. Az energiaigényesebb funkciók használatától függően (pl. kronográf vagy megvilágítás/háttérvilágítás) 2 – 5 éves intervallumban szükséges az elemcsere.
  • A quartz karórák általánosságban pontosabbak, mint a mechanikus karórák. Míg az igazán minőségi mechanika napi több másodperc eltérést mutat ki, addig a hő kompenzált quartz szerkezet egy év alatt éri el ugyanezen értéket.
  • A quartz karóra vásárlása remek választás a pénztárcája számára. Mivel kevesebb mozgó alkatrésszel rendelkezik, a gyártása kevesebb munkát igényel és automatizáltabb, ebből kifolyólag nem olyan költséges.
  • A legegyszerűbb módja megtudni, hogy az óra, amelyet a csuklóján visel quartz-e, a másodpercmutató mozgásának megfigyelése. Ha a másodpercmutató ugrál, akkor nagyon valószínű, hogy az órája elemmel jár. Amennyiben folyamatos a mozgása, akkor ön egy mechanikus karóra boldog tulajdonosa.

MECHANIKUS KARÓRÁK

Rendben van, most már tudja, hogy a quartz modellek pontosabbak, kevesebb gond van velük és vásárlásukkal spórolhat is. Ezek után, ugyan, ki vásárolna mechanikus karórát? Csodálkozni fog, de a mechanika népszerűsége, amely a tisztességes órásmesterség szinonimája, az egekig tör. A következőkben csak néhány okot sorolunk fel, hogy miért is van ez így:

  • A mechanikus karóra már csak azért is értékesebb a quartz karóránál, mert nincs mindenkinek. Ha az ismerősei között egy kisebb felmérést végezne, rájönne, hogy bár tudják mi az a mechanikus, de a csuklójukon az „elemesek“ vannak túlsúlyban. Nem véletlen, hogy a luxus, illetve a high-end karórák túlnyomó többsége mechanikus.
  • A mechanikus karórákat elem helyett a felcsavart rugóban tárolt energia hatja meg, amelyből az folyamatosan felszabadul. Összehasonlíthatatlanul komplikáltabb a konstrukciójuk. Nem szokatlan, hogy több, mint 200, tökéletesen összehangolt alkatrészből áll. A legegyszerűbb szerkezet is 50 komponensből áll. Egy funkcionális egészbe való felépítésük tudást, érzéket és nagy adag türelmet igényel.
  • Igaz, hogy a mechanikus karóra igényli a karbantartást és körülbelül öt évente a tisztítást, de ha megadja neki a szakember gondoskodását és úgy bánik vele, ahogy azt a komplikált felépítése igényli, hosszú évtizedekig fogja önt megbízhatóan szolgálni. Általában a mechanikus karórák, hasonlóan az eljegyzési gyűrűkhöz és arany ékszerekhez, generációról generációra öröklődnek. Tényleg, nem örökölt egyet a nagypapájától?

A mechanikus karórákat, attól függően, hogy a szerkezeteik hogyan szerzik a működésükhöz szükséges energiát, automatákra és manuálisan (kézzel) felhúzhatókra osztjuk.

Tissot Chemin des Tourelles Squelette T099.405.16.418.00 mechanikus karóra

Automata karórák

Az automata karórákat néha önfelhúzónak is nevezzük. A rugó felhúzásához nincs szükség másra, mint az óra rendszeres viselésére. A többi már teljesen a körpályán mozgó súly, a rotor hatáskörébe tartozik. Az, a kéz mozgása következtében, elfordul, és így elegendő energiát biztosít az óra működéséhez. Ebből adódik, hogy ha az órát nem viseli, akkor a rotor nem mozog és az óra szintén megáll. De ez nem közvetlenül az óra csuklójáról való lecsatolása után fog megtörténni. A teljesen felhúzott rugóban elegendő energia van ahhoz, hogy az óra még több órán keresztül normálisan működjön. A modern karórák szokásos járástartaléka 30 – 80 óra.

Kézzel felhúzható karóra

Ez az óra valódi élvhajhászoknak készült, akik élvezik az órafelhúzás rituáléját. A felhúzás egész folyamata gyors, nem vesz igénybe egy percnél több időt. Minden, amit tennie kell, az a korona forgatása az óra járásával egy irányba egészen addig, amíg nem fog ellenállást érezni. Ebben a pillanatban az óra fel van húzva és kész a viselésre. Az egyes felhúzások közötti idő a rugó kapacitásától és az energia felhasználásának módjától függ. Egyes órákat minden nap fel kell húzni, míg mások néhány napot is kibírnak anélkül, hogy megállnának.

Nos? Már tudja, melyik tábort fogja erősíteni? A quartz vagy a mechanikusok táborát? Örülni fogunk, ha döntéséről ír nekünk pár szót a kommentbe itt a blogunkon vagy a Facebook-on.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (3)

Roland Mindig is szerettem volna valami különleges órát, igy az automata órákat fogom a jövőben böngészni. Csakis Quartz óráim voltak és szerettem őket is. De most inkább váltani szeretnék. Fontos a vízállóság is számomra, igaz nem a többszázméteres de egy fürdőzést pl kibirjon 100-200 méter max elég. Még tanulmányoznom kell őket melyik szerkezetet érdemes választani vagy márkát.
Tóth István Mechanikus felhúzós!Mestermű,ha régi.Ma gyártott mechanikus már nem olyan nagy szám.Szerintem
Tamás Mivel a különleges, nem mindennapos dolgokért vagyok oda, ezért szinte biztos, hogy automata órát fogok vásárolni. Köszönöm a segítséget.