Ön is nikkelallergiában szenved? Ezzel a női karórával eszébe sem fog jutni a kellemetlen viszketés

Michal Pindura 0 2017.11.19

Az órák készítésénél használt nikkelre való allergia sok hölgy rémálma. Csak ők tudják, mi mindennel jár ez és mennyire kellemetlen, ha az órát, amelyre annyira vágytak, nem viselhetik az elviselhetetlen viszketés és a bőr nem éppen esztétikus elváltozásai miatt.

Amennyiben nikkelallergiában szenved, illetve a bőre érzékeny az órákban használt anyagok összetevőinek valamelyikére, nem is volt olyan rég, hogy szűkebb költségvetésnél olyan modellekre kellett szűkítenie választását, amelyek nemes (sebészeti) acélból készülnek. A boltokban ugyan elérhetőek voltak más, kifinomultabb anyagokból, mint például titánból vagy kerámiából készült karórák is, de az áruk nem volt a legelérhetőbb.

Ön is nikkelallergiában szenved? Ezzel a női karórával eszébe sem fog jutni a kellemetlen viszketés

Szerencsére napjainkban, a választék már gyakorlatilag határtalan. Természetesen, még mindig érvényes, hogy az allergiásoknak messziről kerülniük kéne azokat a karórákat, amelyek nikkelt tartalmaznak, de azon modellek palettája, amelyek anyaghasználata tiszteletben tartja az érzékeny bőrű személyek szükségleteit is, már olyan széles, hogy a korlátozottságot szinte nem is lehet érzékelni. Ráadásul, az allergia végett nem kell lemondania sem a stílusról sem a fizetése feléről. Olyan női karórák, amelyek tényleg remekül mutatnak és egyben biztonságosak az erős allergiától szenvedők számára is, már szinte minden komolyabb márka kínálatában megtalálhatóak.

A fából készült karórák az allergiások számára is megfelelőek

MELY ÓRÁNÁL LEHET BIZTOS ABBAN, HOGY HIPOALLERGÉN?

Általánosságban elmondható, hogy az allergiások számára a 316L jelölésű nemesacélból, az aranyból, a titánból, a fából, a szilikonból, a karbonból és a műanyagokból készült modellek hordhatóak, amelyekből nem szabadulnak fel irritáló komponensek. Hagyományos viselésnél mindezen anyagok stabilak, nem tartalmaznak toxinokat és nem reagálnak az izzadsággal.

Viszont mindenképpen ajánljuk, hogy figyeljen azoknál a karóráknál, amelyek tokja, hátlapja vagy csatja úgynevezett közönséges fémből készül. Még ha általában nem is tartalmaznak nikkelt, az elővigyázatosság helyénvaló. Az óráscégeknél hosszútávon érezhető az igyekezet, hogy a közönséges fém ne érintkezzen a bőrrel és így ne okozzon irritációt. Ezt a különböző felületkezelések alkalmazásával előzik meg, illetve, amennyiben a tok közönséges fémből készül (túlnyomóan sárgarézből vagy a réz és a horgany ötvözeteiből), akkor a hátlap, amely a csuklóval érintkezik, szinte minden esetben acélból készül.

Az allergiásoknak is megfelelő karórákból határozottan nem hiányzik a stílus

TIPP: figyeljen arra, milyen anyagból készülnek az óra azon fémből kialakított részei, amelyek érintkeznek a bőrrel. Amennyiben titánból, sebészeti acélból vagy kerámiából, akkor nincs miért aggódnia.

A HIPOALLERGÉN NEM JELENTI, HOGY 100% ANTIALLERGÉN

Bár nem létezik száz százalékos garancia arra, hogy az óra nem fog allergiás tüneteket előidézni, a piacon már elég sok olyan márka található, amelynek a termékei megfelelnek az Európai Unió nikkel tartalomra vonatkozó szabványainak. Némelyik öntudatosabb cég (általában a fából készült karórákra specializálódnak) ezt az információt az internetes oldalain teszi közzé, így az óravásárlás előtt megbizonyosodhat arról, hogy az áru, amelyet kiválasztott, kíméletes lesz a bőréhez.

Amennyiben az óra a „hipoallergén“ felirattal van ellátva, az még nem jelenti azt, hogy semmilyen körülmények között sem okozhat allergiás reakciót. Ezen megjelölés jelentése a vásárlót csak arra figyelmezteti, hogy az allergia kialakulásának veszélye rendkívül alacsony. Ennek az az oka, hogy bizonyos anyagokra való tolerancia mértéke, minden egyénnél más. A hipoallergén óráknál viszont az eseti allergiás tünetek nagyon ritkák.

HIPOALLERGÉN KARÓRÁK

Titán karórák
A titán kemény, könnyű és nem korrodáló fém, amelyet a hipoallergén tulajdonságának köszönhetően gyakran használják az egészségügyben és az ékszerészetben is. A titán karórákra a matt szürke szín a jellemző. De ne engedje magát megtéveszteni. A titánt sok márka felület kezeli, így a végeredményben gyakorlatilag bármilyen színe lehet. A titán karórák tán egyetlen hátrányát a valamivel magasabb áruk jelentheti.

BOCCIA TITANIUM 3246-11BOCCIA TITANIUM 3246-11

TISSOT PR 100 TITANIUM LADY T101.210.44.031.00
TISSOT PR 100 TITANIUM LADY T101.210.44.031.00

Titán karórákat kínáló márkák: Boccia Titanium, Tissot, Citizen, Vostok Europe, Bering, Skagen

Acél karórák
A leggyakrabban használt hipoallergén anyag. Az acélkarórák nem csak, hogy minimalizálják az allergiás reakció kialakulását, de ellenállóak is, nem korrodálódnak és a titánhoz képest az áruk is kedvezőbb. Az acélkarórák bizonyos százalékban tartalmaznak nikkelt, az viszont szilárdan kötött és só formájában való kibocsátása szinte a nullával egyenlő. Amennyiben olyan karórát fog választani, amelynek a tokja és karkötője is acélból készül, akkor számolnia kell a nagyobb súlyával.

CASIO SHEEN SHE 3040SPG-7ACASIO SHEEN SHE 3040SPG-7A

FESTINA MADEMOISELLE SWAROVSKI® 20334/2
FESTINA MADEMOISELLE SWAROVSKI® 20334/2

MICHAEL KORS MK3479
MICHAEL KORS MK3479

Acél karórákat kínáló márkák: Casio, Festina, Calvin Klein, Michael Kors, Fossil, DKNY, Timex

Kerámia karórák
kerámia a 21. század anyaga. Szinte megkaristolhatatlan, színálló, könnyű és természetesen hipoallergén. A leggyakrabban a karórák karkötőiben találkozunk kerámiával, de sokszor jelenik meg a kerületeken is, és némely márkák már bátorkodtak teljes kerámia tokot is gyártani. A kerámiának sok előnye van és valószínűleg csak egyetlen hátránya – viszonylag törékeny. A kerámia általában fehér színű, de nem ritkák a fekete, kék, illetve barna kerámiaötvözetek sem.

BERING 32426-767
BERING 32426-767

JACQUES LEMANS 1-1796B
JACQUES LEMANS 1-1796B

INVICTA 10235 LUPAH
INVICTA 10235 LUPAH

Kerámia karórákat kínáló márkák: Certina, Just Cavalli, 33 Element, Invicta

Fa karórák
A fa az egyetlen olyan, karórák gyártására használt hipoallergén anyag, amely megújuló forrásból származik. A fa karórák nem csak az őket viselő emberek számára jelentenek hozzáadott értéket, de az ökológia és a környezetvédelem számára is. Könnyűek, a csuklóra való felcsatolásnál sosem hűtik a kezet és a fa egyedi rajzolatának köszönhetően utánozhatatlanok. Amivel viszont meg kell békélni az a rendszeres ápolásuk a viasz alapú szerek használatával.

KERBHOLZ WILMA MAPLE NUDEKERBHOLZ WILMA MAPLE NUDE

KERBHOLZ HILDE WALNUT SLATE BLUEKERBHOLZ HILDE WALNUT SLATE BLUE

Fa karórákat kínáló márkák: Kerbholz, WeWood, Woowa

ÉS MI A HELYZET AZ ÓRASZÍJAKKAL?

A hipoallergén karóra kiválasztásánál nem ajánlatos megállni a tok anyagáról szóló információk tanulmányozásánál. Ugyanolyan fontos a karkötő és annak csatja is. Teljesen nyugodt lehet, ha a karkötő a fentebb említett anyagok valamelyikéből készült. De ugyanilyen jó szolgálatot fognak tenni a minőségi textil- és bőrszíjak is, amelyeknél biztos lehet abban, hogy a bőrrel való érintkezésnél nem szabadítanak fel semmilyen nem kívánatos anyagokat.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás