Nem tudja, hogyan tisztítsa meg bronz óráját? Eláruljuk, hogyan kell csinálni.

Michal Pindura 0 2019.01.06

10Patina a bronz órán
A bronz órák rég nem abba a kategóriába sorolhatók, „amelyekről mindenki beszél, de a valóságban még senki sem látta“. Míg pár évvel ezelőtt, mint emelkedő trendről és különlegességről írtunk róluk, ma már a boltok kínálatának viszonylag megszokott részévé váltak. Főleg a búvármodellek vannak egy megszakíthatatlan köldökzsinórral összekötve a réz és a cink ősrégi ötvözetéből készült tokkal, amely készségesen felveszi a zöldes patinát. Oké, mindezt már elmondtuk róluk. De egy praktikus témát a bronz órákkal összefüggésben elfelejtettünk. Tudja, hogyan tisztítsa meg úgy, hogy sok évnyi viselés után is olyan legyen, mint az új?

Az óra tisztításához pamutrongyot használjon

Azok számára, akik a bronz órájuk külsejét vissza szeretnék állítani eredeti állapotukba, ahogy azt a dobozból kivették, de azoknak is, akik igyekezetükkel túlzásba estek a különböző oxidálószerek általi gyorsított patina megszerzésével (igen, ilyenek is vannak köztünk), a bronztisztítás trükkjeiről és módjairól szóló információk aranyat érhetnek.

A jó hír az, hogy több otthoni trükk is létezik, hogyan lehet fájdalommentesen és vegyi riadó előidézésének veszélye nélkül elérni a megálmodott „gyári“ külsőt. Az első, és valószínűleg a leggyakrabban használt, a bronz, a sárgaréz, az alumínium és más fémek tisztítására szolgáló termékek. Tipikus példája a Sidol (illetve Sitol) oldat vagy paszta, amely ammóniás „illatát“ sokan még gyermekkorunkból ismerjük. A használata egyszerű: felviszi egy rongydarabra, pár percig hatni hagyja, majd políroz és políroz…

A citromlé és a szódabikarbóna keveréke is a hasznára válhat

Amennyiben valamilyen oknál fogva nem rajong az egyszerű és gyors megoldásokért, fogpasztát is használhat. A pasztában lévő abrazív részecskék a percekig tartó energikus dörzsölés és súrolás (és a kísérő fújogatás mellett, mivel jól oda kell nyomni) szinte azonos szolgálatot végeznek, mint az arra specializált, drogériából beszerzett készítmények.

A következő, még mindig teljesen ártalmatlan és széles körben elérhető alternatíva, a citromlé és a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát – NaHCO3) házi keveréke. Az elkészült lágy pasztát egyenletesen vigye fel közvetlenül a bronz felületekre és egy puha rongydarab segítségével, olyan nyomással, amellyel nem okoz kárt az óra üvegében, szorgalmasan kenje szét. Hasonlóan a fogpasztához, a hatás itt sem garantált az első próbálkozásnál. Abban az esetben, ha nincs megelégedve az eredménnyel, vértezze fel magát türelemmel és repetázzon egyet.

A fogkefe nem a legjobb ötlet

Mivel a bronz órák tisztításánál mindig félfolyékony anyagokkal dolgozik, amelyek örömmel betolakodnak a legkisebb és legelérhetetlenebb résekbe is, azt ajánljuk, hogy az órát a tisztítás befejezése után tökéletesen szabadítsa meg a tisztítószerek maradványaitól. Erre ideális a folyóvíz és egy pamutrongy vagy egy vatta pálcika. FIGYELEM: soha ne használjon fogkefét! A maradványok tisztítás utáni alapos eltávolítása a bronzzal való potenciális reakció miatt is fontos, amely azokon a helyeken keletkezhet, ahol a tisztítószerek – bármilyen jellegűek is – nem voltak alaposan eltávolítva.

Fénykép: pinionwatches.com

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás