Minimalista óra – olyan stílus, mely sosem megy ki a divatból

Michal Pindura 0 2016.03.23

Minél kevesebb díszítés van az órán, annál jobb? Nem mindenkinek. De legyen az Ön ízlése bármilyen is, a díszítések legodaadóbb képviselőjének is el kell ismerni, hogy a tiszta dizájnnak vitathatatlan helye van, nemcsak, ami az órákat illeti.

1908-ban, az ismert cseh építész és építészeti teoretikus, Adolf Loos kiadta az Ornamentum és bűn című művét. Ezen kiáltványban, az akkoriban csaknem 40 éves brnói születésű Loos, tiltakozott a domináns szokás ellen, hogy az épületeket oszlopokkal, szobrokkal és ornamentumokkal díszítsék, melyeket feleslegesnek tartott. Szerinte a sima, semmivel sem zavart formák azok, melyek kihangsúlyozzák az alapformák szépségét. Loos a modern építészet, és általában a modernizmus valódi úttörője volt. Több mozgalom is, beleértve a minimalizmust, Bauhaus-t, illetve funkcionalizmust, a nézeteiből merített. A külalak egyszerűsítésének hatásai az óraipart sem kerülték el, és a mai napig fennmaradtak. A decens, dizájnilag józan órák mindig divatosak voltak és lesznek, de minél egyszerűbbek, annál jobban kitűnik minden apró részlet. Ha valami nem sikerül, a díszítés hiánya minden apró hibát könyörtelenül elárul.
Minimalista órák │Gant Harrison W70602 és 33 Element 331411 modellek

Minimalista órák │Skagen 233SSS és Bering 13436-001 modellek

A klasszikus elegáns órák tervezésének kulcsa a díszítés elkerülése. A siker alapfeltétele a bonyolultság fő forrásának eltávolítása: komplikációk (funkciók). Ideális esetben az órának csak két mutatóval kellene rendelkezni. Természetesen, a másodpercmutató tolerálható. Minden más – a szubszámlapok, nyílások, jegyzékek – eltávolítandóak.

A második feltétel az egy színárnyalatú kialakítás. Előnyt élvez az ezüst, mert a díszítés elutasítása a pompásról való lemondást jelenti. Az arany meleg árnyalatai (rózsaszín, vörös, sárga) túl sok figyelmet keltenek. Ellenkezőleg, a nemesacél, fehér arany vagy a platina előtt az ajtók nyitva állnak. Termeszétesen ezen anyagokból készült tokoknak sem szabad különböző túlspekulált vájatokat, árkokat, vagy díszített kerületeket tartalmazniuk. 

Minimalista órák │Skagen 233SSS és Bering 13436-001 modellek

Minimalista órák │Skagen 233SSS és Bering 13436-001 modellek

A toktól lassan a lényeghez jutunk – a számlaphoz. Felejtsék el a textúrákat, gravírozást és hasonló díszítő technikákat. Gyakorlatilag csak két fajta felületi kialakítás megengedett: a finom homokozás, mely a számlapot decensen bemattolja, és az órások első számú választása – a napos-, illetve sugárkialakítás (sunray). Ez könnyű csillogást alakít ki és életet lehel a számlapnak. Az egyszerű formák bekerítésében a lágy felcsillanások több, mint kívánatosak. Az óra markerek és a percskála diszkrétek kell, hogy legyenek, de pár megfontolt elem segíthet a tér szerkesztésében. Az indexek egyenesek, sőt, gyakran teljesen hiányoznak. Az arab számok, a minimalista öltönyös órák körében, az „elkerülhetetlen rossz” hírnévvel vannak jellemezve. Csak a főszámoknál vannak tolerálva (3, 6, 9, 12). 

Minimalista órák │Calvin Klein K2G211C6 és Seiko SUP873P1 modellek

Minimalista órák │Calvin Klein K2G211C6 és Seiko SUP873P1 modellek

Az egyik kötelező elem a gyártó logója (felirat). Ezen nincs is mit kifogásolni. Viszont az óra eredetének hangsúlyozásról már eltér a szemléletünk. Tudjuk, hogy a gyártókat nehezen fogjuk meggyőzni arról, hogy a büszke feliratokat, mint „Swiss Made” vagy „Made in Germany”, helyezzék át például a hátlapra, viszont éppen azon modelleknél, melyek „a kevesebb több” krédóhoz igazodnak, üdvözölnénk ezt a lépést.

A dizájnilag letisztult órákból származó összbenyomás kifejezői az elegancia, ízlés, ami nem mindig klasszikus. Meglepő, de érthető, hogy ezen órákat a vártnál fiatalabb korosztály csuklóin látjuk. Ez így van, a minimalizmusnak tág a célcsoportja, és az életkornak semmi összefüggése nincs a kedveltségével. Tekintet nélkül a jelenlegi trendekre, a mértékletesség az óra külalakjában olyan stílus, mely sosem megy ki a divatból.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás