Megállt a mechanikus karórája? A következő hibák egyike lehet az oka

Michal Pindura 3 2020.10.15

A mechanikus karóra rendszeres szervizelést igényel

mechanikus karórákról ismert, hogy a példás gondoskodás és a rendszeres, öt - hatéves intervallumban elvégzett szervizelés mellett gyakorlatilag korlátlan ideig működőképesek lehetnek. De azt is tudni lehet róluk, hogy sok, aránylag kényes alkatrészt tartalmaznak, amelyeket a minőségi megmunkálás ellenére néha megkínoz egy kisebb vagy nagyobb hiba.

Általában nincs szó végzetes dologról. Amennyiben az órában egy szervizelhető szerkezet került felhasználásra, akkor egy iskolázott órásmester bármilyen problémával meg tud birkózni. Vásárlóink általában akkor fordulnak hozzánk, ha a mechanikus karórájuk:

a) a nap elején működött, de a nap folyamán hirtelen megállt
b) éjjel állt meg, amikor nem volt felcsatolva a csuklójukra
c) feltűnően késik vagy siet

Mai blogunkban megpróbáljuk elmagyarázni és körül írni azokat a hibákat, amelyekkel leggyakrabban találkoznak a mechanikus szerkezettel ellátott karórák tulajdonosai és azt is, mekkora pénzösszeggel készüljenek, ha az óra nem akar szót fogadni.

1. MAGNETIZÁLT HAJSZÁLRUGÓ

A mágneses mező hatásának kitett mechanikus karórán keletkezett kellemetlen következményekről már papírhalmok voltak teleírva. Már kevésbé ismert az a tény, hogy a modern rugók - hajszálrugók többsége antimagnetikus ötvözetekből készül, mint a Glucydur (berillium, bronz) vagy Nivarox (vas, nikkelt, króm, titán, berillium). Az összetételük ellenére, amelynek meg kéne akadályoznia a mágnesesség hatását, a nagy intenzitású mágneses mezők okozhatják, hogy a hajszálrugó mégis másképpen kezd viselkedni, mint a szokásos körülmények közt.

A hirtelen és aránytalanul magas mértékben siető (+20 mp/nap) karóra valószínűleg a mágneses erők hatásának volt kitéve. A magnetizált hajszálrugó törekszik a még szorosabb spirálba való összegöngyölődésre, ezzel rövidítve a rezgés idejét és gyorsítva a másodpercmutató mozgását. A mágnestelenítést általában géppel végzik az óra megnyitása nélkül. Abban az esetben, ha a hajszálrugó keresztbeugrott, szükséges az óra megnyitása és a hajszálrugó visszahelyezése az eredeti pozícióba.

TIPP: a kisebb magnetizálásnak kitett karórát otthon is tudja mágnesteleníteni. Az erre képes szerkezetek kb. 6500 HUF-ba kerülnek.

2. AZ ÓRA SZERKEZETÉT SZENNYEZŐDÉSEK BLOKKOLJÁK

A szerkezet tisztítását bízza órásmesterre

Ha az órát időről időre nem bízza egy órásmester kezébe, a belsejében felhalmozódnak a csiszolt fém és a kenőanyag miniatűr részecskéi, amelyek a mozgó komponensek kölcsönös súrlódásánál keletkeznek. Ez a keverék rárakódik a szerkezetre és végül teljesen megakadályozza a járását. Az órát szét kell szedni, az alkatrészeket alaposan megtisztítani, majd újra összerakni és megkenni. A javítás költségei a kaliber bonyolultságától, a márkától és a komplikációk számától függnek, de általában 25 000 HUF-nál kezdődnek és körülbelül 110 218 HUF végződnek.

3. AZ ÓRA FELHÚZÁSA NEM MŰKÖDIK MEGFELELŐEN

Ebben az esetben nem egy hibáról, de a potenciális meghibásodások átfogó együtteséről beszélünk, ezért nem lehetséges a javítás pontos összegét számszerűen kifejezni. Leegyszerűsítve viszont érvényes, hogy a bajban az újabb modellek tulajdonosai a szerencsésebbek. A régebbi karórákhoz ugyanis néha nehéz beszerezni a pótalkatrészeket vagy az alkatrészek már nem is elérhetőek.

4. A MEGLAZULT CSAVAR NEM TELJESÍTI A FUNKCIÓJÁT

A meglazult csavar lehet az óra megállásának okozója

Ezen hiba előfordulási gyakorisága magasabb, mint azt gondolná. Csak kevés vásárló viseli az óráját csak a munkában és vigyáz rá, mint a szeme fényére. Most őszintén, ön még nem kínozta meg a mechanikus kincsét biciklizéssel egy hepehupás terepen, vagy esetleg futással, amely közben minden lépésnél egy kisebb földrengés érte azt? Akkor már biztosan sejti, hogy a csavar fellazulása nem kell, hogy kivételes legyen, amellyel soha az életben nem fog találkozni. A jó hír az, hogy a javítás könnyű és gyors. Körülbelül 6500 – 9500 HUF-val kell rá készülni.

5. A HAJTÓRUGÓ MEGSÉRÜLT

Elszakadt hajtórugó

Minden anyag öregszik, ez alól a hajtórugó a rugóházban sem kivétel. Bár a csúszó kapcsoló az automata szerkezetekben biztosítja a nyomás csökkentését a permanens felhúzásnál, amelyre a kéz mozgásánál kerül sor, néha - különösen, ha az óra régebbi gyártási évvel rendelkezik - a hajtórugó nem bírja ki és elszakad. A javítás a rugócserén alapszik és annak leellenőrzésén, hogy vele együtt nem károsodtak-e meg a  hozzá csatlakozott fogas kerek. A szervizbeavatkozás árának nem kell magasnak lennie, az esetek többségében nem lépi túl a 22 000 HUF-ot, de a modern modelleknél, amelyek a magasabb teljesítmény tartalék elérése érdekében hosszabb rugót használnak vagy esetleg több átkapcsolt rugóház rendszert, nem egyszer eléri a több több ezer HUF-ot is.

6. A SZERKEZET ALKATRÉSZEI KORRODÁLTAK

Korrodált mechanikus szerkezet

Rendszeresen olvassa blogunkat? Akkor bizonyára tudja, hogy a víz és a nedvesség egyértelműen a legnagyobb ellenségei az órának. Az ideális helyzet az, ha a víz semmilyen körülmények közt sem jut az óratok belsejébe. Ezt a vízállóság szintjének respektálásával és a vízállóság speciális berendezések általi rendszeres ellenőrzésével tudja megakadályozni. Amennyiben mégis megesett, és a víz az órájába került (vagy csak úgy sejti), akkor haladéktalanul vigye a legközelebbi óraszaküzletbe, ahol szakszerűen kiszárítják és megkenik. Semmilyen esetben sem viselje tovább, másképpen a szerkezet visszafordíthatatlan károsodását kockáztatja. Ha az óra a korrodált alkatrészek miatt már megállt, soha ne próbálja rázással vagy ütésekkel újraindítani.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (3)

Dániel Forsining automata spiaterrtokos, kézműves kidolgozású, hardlexes csontvázóra koronatengely eltört, túlrázás= óra megállt Melyik akármelyik márka szervizek tudná kb 5 ezresért megjavítani? 27 ezerbe került az emagon. Kérdés a Casio vállal ilyet??? Nem baj ha havi öt percet késni fog, beállítom a kvarcomhoz.
Kis Eltört az állító- felhúzó tengely Forsining új órában. Mennyibe kerül, hol van szervíz?
Dániel Jár az óra, a korona tengelye törött el. Nem tudom felhúzni és állítani. Mi a teendő?