Karórák górcső alatt: Karóraüvegek, anyagok és tulajdonságaik

Michal Pindura 4 2021.02.17

Akril, megkarcolhatatlan, zafír, fényvisszaverő, ásványi. Az üveghez tartozik az összes felsorolt és még sok más jellemző is. Pontosabban az óraüvegekhez. Az órák pótolhatatlan része több fejlesztési folyamaton ment keresztül. Kéz a kézben az óradizájn tökéletesítésével tettek hatalmas előre lépéseket a számlapok és kijelzők védelmének gyártására használt folyamatok és anyagok.

Vacheron Constantin zsebóra kristályüveggel

Kristályüveg

A régi órásmesterek kristályüveget erősítettek az első zseb- és karórákba. Az akkori tudomány és kor nem ismert átlátszóbb, és ily könnyen hozzáférhető anyagot. A kristály hátránya a törékenység és a rázkódásokra való hajlam volt. A zsebórákon ezt a gondot nyitható fémfedőkkel orvosolták. A karokra szánt testvéreiknél pedig (nem csak a háborúk idején) a számlapot ezüst fedőrács takarta.

Akrilüveg

Mivel a különböző „takarók“ praktikussága sántított, jól jött egy szintetikus anyag feltalálása, amelynek a lényeges szempontokban háttérbe kellett szorítania az üveget. A műanyagok utat törtek maguknak az egyre szélesebb felhasználáshoz és a karórákat sem kerülték el. A műanyag üvegek aranykora a 20. század 60-as éveiben volt. Az akrilüveg ma általában az alacsonyabb kategóriájú vagy a gyerekeknek szánt karórákban található. Az akril, magyarul plexiüveg, bonyolultabban poli(metil-metakrilát), elsősorban az alacsony előállítási költségből, a rugalmasságból és az esetleges sérüléseket minimalizáló, tompa szilánkokra széteső tulajdonságaiból húz hasznot. A karcolásokat, amelyeket az akrilnál nem lehet elkerülni, viszonylag könnyű kipolírozni. Ezt a célt speciális, a műanyagok polírozására alkalmas paszták (Displex, Xerapol stb.) szolgálják. A modern, minőségileg értékesebb akrilüvegek bizonyos búvár- és military órákban találhatók.

Ásványi üveg

A mindennapi aggodalom az óra üvegének megjelenése miatt nem tetszett mindenkinek. A mérnökök erre is gondoltak, miközben figyelembe vették az általános lehetőségeket is. Megérett az ásványi üvegek ideje. Klasszikus üvegről van szó, amely a hő és a vegyipari termékek hatására eléri a kívánt tulajdonságokat. A cél elvileg a fokozott ellenállóság a karcolásokkal szemben. A fizikát és a tényt, hogy mégiscsak üvegről van szó, a tudósok kifinomult eljárásai sem tudják becsapni, még ha sikerült is létrehozniuk az órákban jelenleg használt és legelterjedtebb típusú üveget. Az ásványi üveget a gyártók néha saját – fényűzőbb – nevekbe csomagolják. Például a Seiko a tökéletesített ásványi üveget Hardlex-nek (a Mohs skála szerinti hetedik fokozatú keménység) és Sapphlex-nek hívja, ami az üveg és a zafír valamilyen hibridje.

A zafírüveg előállításának szakaszai

Zafírüveg

Ahogy az ásványi üveg a legelterjedtebb, úgy a zafírüveg a legkeresettebb. Hisz ki ne szeretne egy drága és rendkívül ellenálló kővel dicsekedni az óráján. Viszont nem minden zafír, zafír. Az átlagosan három centiméteres, általában gyönyörű kékszínű drágakövet nem sokan viselnék a csuklójukon egy csapat, a védelmüket szolgáló testőr nélkül. Az óra zafírüvege laboratóriumból származik és 2000 oC hőmérsékletnél, hidrogén és oxigén jelenlétében, az alumínium-oxid (Al2O3) olvasztásával készült. A korund „körtévé“ való kikristályosodás után felvágásra és a kívánt formába és méretre való további feldolgozásra kerül.

A zafírüvegeknél gyakran találkozunk fényvisszaverő bevonattal. Az óra felhasználása szerint a fényvisszaverő réteg az üveg egyik, vagy mindkét felére kerül. A kékes bevonat, ugyanúgy, mint a szintetikus zafír mögött is, vegyi reakció áll. Az 1800 oC-nál gázra transzformálódott alumínium-oxid, magnézium-fluorid és hafnium-oxid keverékek fokozatos ülepedése a zafír felületén egy réteget képez, amely csökkenti a nem kívánatos reflexiót. Úgy tűnhetne, hogy a zafírüvegnek nincs gyenge pontja. Kilences keménységű, a karcolások nem látszódnak rajta. A látszat kicsit csal, a zafír ugyanis viszonylag törékeny anyag, tehát a kifejezett földhöz vágás következménye ezernyi apró szilánk lenne. A harag és kétségbeesés akkor sem kerülné el, ha az ilyen óraüvege korund csiszolópapírral vagy a kedvese briliáns gyűrűjével találkozna.

Gorilla Glass

Az utóbbi időben, amelyet évekkel ezelőtt az iPhone érkezése indított el, az órák új lendületet kaptak a Gorilla Glass formájában. Az amerikai Corning vállalat terméke harmincszor magasabb ellenállóságot szerzett, mint az eredeti szilikátüveg, a nátriumionok káliumionokkal való helyettesítésével a négyszáz fokos fürdőben. Ha nem tudja miről is beszélek, a Gorilla Glass tartósságának példái a Youtube csatornán a hasznára válhatnak. A Gorilla Glass órákban való szélesebb elterjedése egyelőre még várat magára.

Én is kíváncsian várom, milyen irányba fognak fejlődni az óraüvegek, és hogy a jövőben még lesznek-e egyáltalán. Csak egy dolog biztos, a vásárlók a soha meg nem álló tökéletesítésre és fejlesztésre ösztönzik a gyártókat minden egyes iparágban, és ez alól az óraüveg sem kivétel.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (4)

Kate M. Laba diena Prašau ištaisyti klaidas! 1. "Minerálne sklíčko" Kas čia? Kokia kalba parašyta??? 2. Atsižvelgiant į laikrodžio paskirtį, antirefleksinis sluoksnis yra vienoje stikliuko pusėje, arba abiejuose pusėse. Abiejuose??? A BE JO se pusėse!!! 3. Tikras yra tik vienas dalykas, klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje. Tarp "dalykas" ir "klientai rašomas brūkšnelis!!! T.b. Tikras yra tik vienas dalykas - klientai verčia gamintojus nuolat tobulėti bei vykdyti plėtrą kiekvienoje šakoje, tame tarpe ir laikrodžių srityje.
Anna Prosim o kratku informaciu, kolko by stala vymena rozbiteho sklicka na hodinkach TRIWA, chcela by som zafirove. Vopred dakujem za odpoved.
Mário Chcem Vás poprosiť koĺko by stála výmena sklíčka sa hodinkách festina F20330 ďakujem za odpoveď.
Dimi Traducerea dvs din ceha sau poloneza este neterminata. Prezentarea este interesantă.Așteptăm și alte detalii din lumea ceasurilor.