Karórák górcső alatt: Karórát ajándékba? Segítünk a választásban.

Michal Pindura 0 2018.05.26

Úgy döntött, hogy karórával lepi meg a szívéhez közeli ismerősét és szenved a megfelelő darab kiválasztásánál? Akkor nincs egyedül, a márkák és modellek ezreinek sűrűjében már sokan eltévedtek. Tíz jó szándékú tanácsunkkal szeretnénk segíteni a szempontok helyes megfogalmazásában, hogy az ön által ajándékozott karóra az ajándékozott számára értékes és tartós öröm legyen.

Még mielőtt meglátogatja az órásboltot, vagy átguglizza a karórák jelszóra feldobott eredményeket, tisztában kell lennie néhány kulcsfontosságú szemponttal, mint: milyen összeget hajlandó rááldozni, ismeri-e a megajándékozni kívánt személy érdeklődési köreit és szükségleteit és azon alkalom fontosságát, amelynél az órát ajándékozni fogja. Mielőtt kinyitja a pénztárcáját, álljon meg egy pillanatra és szánjon pár percet a következő sorokra.

1. TIPP – TARTSA SZEM ELŐTT AZ AJÁNDÉKOZOTTAT

A választás első számú szempontja a megajándékozni kívánt személy. Távolról  sem csak arról van szó, hogy női- vagy férfi karóráról lesz-e szó. Válaszolja meg magának a kérdést, mit kéne az órának közvetítenie. A szórakozás, a barátság, a szerelem, vagy csak a köszönet kinyilvánítását? Tegye fel a kérdést magának, hogy milyen személyiség is Ő, és hogy önnek mi oka van az óravásárlásra.

Hogy a döntéshozatala egyszerűbb legyen, osszuk az órákat három fiktív, a pénzigényesség szempontjából különböző csoportba. A belépő szint 500,- EUR-ig, a középső 500-tól – 5000,- EUR-ig és végül a luxus kategória 5000,- EUR fölötti árcédulával, és a határ a csillagos ég, akár a millió eurós árak.

Minden árkategóriából választhat kiváló órát, de kérjük, ne essen azon tévhit csapdájába, hogy 200,- EUR-ért egy rockefelleri luxust kap. Tény, hogy ezen az áron be tudja szerezni a világhírű márkák másolatait, de mit fog önről egy hamis karóra közvetíteni? A kevesebb néha több.

Tommy Hilfiger Gracie TH1781204

2. TIPP – A KARÓRÁVAL VALÓ MEGAJÁNDÉKOZÁS KÖRÜLMÉNYEI

  • Alkalmi ajándék – karórák 500,- EUR-ig

Ezen a szinten gond nélkül beszerezheti az olyan elismert divatházak karóráit, mint a Guess, Giorgio Armani, Lacoste, Fossil, Police, DKNY, Diesel, vagy a Festina és még sok más kedvelt márkáét is. Szintén rendelkezésére áll a japán Citizen, Casio, Seiko gyárak óriási modellválasztéka és a svájci Swatch karórák bő kínálata is.

500,- EUR-ig találhat stílusos, szilíciumos Quartz szerkezettel felszerelt és gombelemmel hajtott karórát. Talál automata modelleket is, de a standard kivitelezésen, a nemesacélon, a kerámián vagy a PVD aranyozáson túl többre ne számítson. Ez az árkategória a szokásos ünnepségekre ideális, egy promóció viszont már valami előkelőbbet igényel.

  • Különleges alkalmak – karórák 500-tól 5000 EUR-ig

Most már a luxus karórák alacsonyabb és közép kategóriájában mozgunk, minden az összegtől függ. Az 500-tól 5000,- EUR-ig terjedő kategória karórái általában a jelentős jubileumok, esküvők, promóciók, nyugdíjba vonulás alkalmából kerülnek megvételre. Természetesen, itt is el kell töprengenie a jövendő tulajdonos személyiségéről.

Válogathat a hangzatos svájci márkák nagyon minőségi karóráinak tömegéből. A Tissot, a Certina, a Longines, az Oris vagy a TAG Heuer neveket senkinek sem kell külön bemutatni. A Rolex, az Omega, a Panerai és más alap “entry level” modelljei is felkelthetik a figyelmét. Itt már sokkal jobban összpontosítson a kialakítás minőségére, válogassa meg az anyagokat (arany, titán, platina) és keressen megbízható mechanikus szerkezeteket.

  • Ultimatív ajándék – karórák 5000,- EUR-tól feljebb

Nehéz kaliber, amely alapfeltétele az elegendő mennyiségű szabad pénzeszköz. Úgy érzi, hogy megengedhet magának egy ajándékot, amely annyiba kerül, mint egy autó vagy egy villa? Akkor valószínűleg tudja, mit csinál, és kiismeri magát a márkák kínálatában és a szerkezetek komplikációiban. Ha a megajándékozottat hosszú távra szeretné tökéletesen elvarázsolni és ugyanakkor a saját lelkesedésének édes óhaját is kiélni, akkor invesztáljon. A kategória alsó határán is minden a kivitelezésről, a bonyolultságról és a gyártó tekintélyéről szól. A szerkezetet valószínűleg maga a gyártó tervezte és gyártotta (ún. In-house) és különböző technikákkal díszítette (Côtes de Genève, Guilloché, Côtes Soleillées stb.). A ránézésre egyszerű, konzervatív formájú Patek Philippe vagy Vacheron Constantin karórákat a limitált edíciók ultra értékes egzotikus darabjai kísérik, és az elbűvölő sportos Hublot-okról se feledkezhetünk meg. Szintén kiváló választás az Audemars Piguet, a Girard-Perregaux, a Blancpain és még sok más.

Casio Edifice EQW-M1000DB-1AER Sebastian Vettel

3. TIPP – NEM ELÉG A SAJÁT ÍZLÉSÜNK SZERINT KIVÁLASZTANI A KARÓRÁT

Ne siesse el, a karóra kiválasztását ne hagyja az utolsó pillanatra. Az ön órás szenvedélye nem mindig egyezik az ünnepelt vágyaival. Ön hisz abban, hogy a kedvese örök hűséget fog fogadni cserébe egy 453 elemes, kézzel felhúztató Swiss Made kaliberért? Lassítson. A nők, és gyakran a férfiak is közömbösek az ipari fineszekkel szemben és inkább a stílusos fashion karórát választják. A kinézet gyakran fontosabb, mint a komplikációk. Ugyanez természetesen fordítva is érvényes. Egy fiatal férfi számára a funkciók és a márka gyakran ugyan olyan fontosak, mint a stílus faktor.

4. TIPP – A MEGAJÁNDÉKOZOTT CSUKLÓMÉRETE

A nagy és robusztus méretű karóradivat rendben van. Viszont egy vékony csuklón komikusan mutat. Ugyanúgy, ahogy a favágó vastag csuklójára sem illik egy 30 milliméter átmérőjű tokkal rendelkező karóra. Másrészt, a boltban viszont ne beszélje le magát egy óráról csak a szíja hossza miatt, mert minden tisztességes órásmester ingyenesen biztosítja annak méretre igazítását.

5. TIPP – MEGBÍZHATÓ ELADÓKTÓL VÁSÁROLJON

Az internet remek hely, ahol a kutatás semmibe sem kerül, és ahol az órát az otthona kényelméből tudja kiválasztani. Szlovákiában bónuszt képez a hét napos határidő, amelyen belül a sértetlen terméket, az ok megadása nélkül, visszaküldheti az eladónak. Az internetnek a vitathatatlan előnyei mellett viszont vannak árnyoldalai is. Nem minden olcsó karóra jelenti az egyszerűbb paramétereket vagy az utolsó darabokat. A gyanúsan alacsony ár mögött legtöbbször nem egy bőkezű és emberszerető kereskedő áll, hanem egy olcsó, tündöklő másolat, amelyet valahol egy eldugott kínai tartományban gyártottak. Mint szinte minden árunál, a karóráknál is találkozhat az ún. szürkeimporttal. Ilyenkor aztán tényleges sziszifuszi küzdelem a törvényes jogok érvényesítése.

Az óra megvásárlása előtt ne szégyellje megkérdezni az eladót, hogy hivatalos értékesítője-e az adott márkájú karórának, így sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát.

Tissot Sculpture Line Skeleton

6. TIPP – GRAVÍROZTATNI VAGY NEM GRAVÍROZTATNI?

Szeretne a megajándékozottnak egy írásos emléket hagyni az ajándékkaróra átadásának pillanatáról? Bízza rá egy fémmetszőre. A hátlapon és a csaton van elegendő hely a név, a dátum vagy bármi más kigravírozására. De az óvatosság itt is helyénvaló. A gravírozás az óra tetoválása, egy életen át tart. A “Józska szereti Annácskát” feliratú ajándékóra valószínűleg csak mosolyra késztetne.

7. TIPP – MEGFELELŐ SZÍJ

Az óraszíj anyagainak és kialakításának óriási a spektruma. Nem tetszik a kitippelt karórához adott szíj? Nem kell feladni. Az óraszíjak gyakran cserélhetők. A gyártó ugyan nem garantálja, hogy az eredetileg acélszíjjal kialakított karórára passzolni fog egy bőrszíj, de szerencsére vannak órásmesterek, akik megpróbálkozhatnak a cserével. A tisztességes mesterség sem halt még ki, a szíjat méretre is varrathatja. Ebben az irányban a prágai Šíma atelier tett szert hírnévre.

8. TIPP – MODERN VERSUS VINTAGE KARÓRA

Néha az öregebb vintage karóra könnyebben elnyeri szívünket és gondolatainkat, mint egy modern. Annak tud vele örömöt szerezni, aki imádja a régiségeket és a retro cuccokat. A vintage karórával történelmet is vásárol és a megfelelő törődés mellett az értéke idővel csak növekszik. Sokféle vintage példányt talál a régiségkereskedésekben és az online aukciókban is. Itt is ügyeljen arra, hogy hiteles értékesítőnél vásároljon.

Vacheron Constantin Tour de L’ile

9. TIPP – KULTURÁLIS FONDORLATOK

A nyugati országokban a karórával való megajándékozás általában pozitívan van értelmezve, ellenkezőleg, Ázsia nagy részén diametrálisan eltérően állnak egy ajándékkarórához. Hiszik, hogy egy bizonyos etap, az élet, a partnerség rövidülő idejét tudatja velük. Az Ázsiába való svájci karóraexport fellendülése viszont valahogy ellentmond ennek. Bármit el lehet kerülni – a megajándékozott szimbolikus összeget fizet az ajándékozónak, így az ajándékból, de facto vásárlás lesz. Hiába, az ázsiaiak nagyon találékonyak.

10. TIPP – ÉLVEZZE KI AZ AJÁNDÉK ÁTADÁSÁT

Ha a választásba energiát fektetett és nem intézte el öt perc alatt, akkor a megajándékozott őszinte köszönete az ön megfigyelő tehetségének az elismerése lesz és annak a jele, hogy jól ismeri az adott személy életstílusát. Persze, bármi megtörténhet és megeshet, hogy az ajándékával nem találta el az elvárásokat. Hiszi vagy nem, egy komoly értékesítő nem fog önnek hátat fordítani és az órát vagy kicseréli egy tetszés szerinti másik darabra, vagy megegyezés után visszaadja a pénzét.

Ön hogyan választott órát? Vannak saját tippjei? Ossza meg velünk a cikk alatti diskurzusban a facebook oldalunkon.

Forrás: www.clicktempus.com

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás