Karórák górcső alatt: Az órák pontossága

Michal Pindura 7 2018.04.18

A pontosságról azt mondjak, hogy a királyok kiváltsága. A pontosság nem csak a jó erkölcs alapja, de a személyiség jellemrajza is. Ehhez viszont szükségünk van egy elég pontos berendezésre, a mi esetünkben egy órára. A pontos időt mutató szerkezetek az emberiséggel együtt fejlődtek és a kb. 3500 év alatt az első napórától hosszú, utat tettek meg a tökéletesség felé. Terjedésükkel kéz a kézben járt a pontosságuk folytonos fejlesztése is. Időben megjelenni egy megadott helyen az egyik fő oka annak, miért is vásárolunk karórát, így nem csoda ha a pontosságára némelyikünk kínosan odafigyel. Hisz ki ne szeretne egy 99,999998 százalékban pontos karórával büszkélkedni? A vásárlók pontosság iránti igénye a gyártók hajtóereje, az egyre pontosabb szerkezetek kifejlesztéséhez.

Az órákat, mint olyanokat két fő csoportra osztjuk: mechanikus és quartz. Szerkezeteiknek eltérősége komoly mértékben befolyásolja a pontosságukat, ezért külön-külön fogjuk őket jellemezni.

MECHANIKUS KARÓRÁK

A mechanikus szerkezetek (kaliberek), akár az automatikusan vagy a kézzel felhúzhatók, kicsi fogaskerekekből, miniatűr csavarokból és a papírtól is vékonyabb hajszálrugókból állnak össze. E szempontból nyilvánvaló, hogy egy korlátozott helyen úgy összerakni az alkatrészeket, hogy a létrejött karóra pontos legyen, enyhén szólva bonyolult. A mechanikus karórák, főleg a rubintengelyekkel rendelkező modern darabok, gyakorlatilag örökké pontosak maradhatnak a megfelelő karbantartás mellett.

Testovanie presnosti mechanických hodiniek Rolex prístrojom OrbitaÚkážka priebehu kalibrácie strojčekov značky Nomos

Tehát, milyen pontosságot is várhat el egy mechanikus időmérő tulajdonosa? A mechanika világában az apró alkatrészekből 99,9% pontossággal összeállított apparátus általánosságban csúcsmodellnek számít. De ha összefüggésében tekintünk a dolgokra, akkor az említett százaléknak megfelelő 1 perc 27 másodperc/nap eltérés a luxus karóráknál abszolút elfogadhatatlan.

Az órák pontossága néhány változótól függ:

Pozíció

A gravitáció hatására logikus, hogy amennyiben a mechanikus karórát egy adott helyzetben tartjuk, sietni/késni fog a referenciaidőhöz képest (ún. variáció). A billegő, az ütemet meghatározó oszcillátor kiegyensúlyozását, a gravitációs hatás kompenzálása érdekében, a gyártó különböző helyzetekben végzi el. Így szimulálva azokat a pozíciókat, amelyekbe az óra viselés közben kerülhet. Ezért, ha az órát éjjelre lecsatolja és mindig más pozícióba helyezi, reggelente valószínűleg különböző eltéréséket fog észlelni.

Az elismert COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) független szervezet öt pozícióban teszteli az órákat, de összesen nyolcat ismerünk:

1. Számlappal felfelé
2. Számlappal lefelé
3. Koronával balra
4. Koronával jobbra
5. Koronára döntve
6. Koronával felfelé
7. Köztes állapot koronával felfelé
8. Köztes állapot koronára döntve

Ha az órán olyan jelölést lát, hogy mondjuk négy pozícióban volt beállítva, akkor tudja, hogy az első négy nevezett pozícióban volt tesztelve.

Hőmérséklet

A pontosságot a környezet hőmérséklete is befolyásolja. A hőmérsékletváltozások sok komponenst tágítanak és szűkítenek, beleértve a billegőt és a hajszálrugót is. A mai karórák anyagai képesek reagálni a változásokra és fenntartani a lépés és az oszcillátor konzisztens tempóját. A hőmérséklet általában nem okoz problémát, de extrém körülmények közt és az egyszerű regulációval az eltérések nagyok lesznek.

A táblázatokban megtalálja a mechanikus karórák pontossági szintjeinek szétírását.

Modern mechanikus karórák COSC certifikáció nélkül
Legrosszabb eshetőség ± 10 mp/nap, 99,988% pontosság
Tipikus  ± 5 mp/nap, 99,994% pontosság
Kiváló ± 3 mp/nap, 99,996% pontosság

 

Modern mechanikus karórák COSC certifikációval
Kívánt +6/-4 sekundy za deň, 99.994% presnosť
Tipikus ± 3 mp/nap, 99,996% pontosság
Kiváló ± 1 mp/nap, 99,998% pontosság

A szokásos tényezőkön kívül több jelenség is okozhatja az óra pontatlanságát: mágnesesség, a hajszálrugó összecsomósodása és a mechanizmus teljes kimerültsége.

Mágnesesség

A karóra, amely hirtelen nagyon sietni kezdett (+ 20 mp/nap), valószínűleg a mágneses erő behatása alá került. A magnetizált hajszálrugó még szorosabb spirálisba akar tekerődni, lerövidíti a rezgés idejét és ezzel felgyorsítja a másodpercmutató mozgását. A demagnetizálás géppel történik, és nem kell hozzá az órát felnyitni.

A hajszálrugó összecsomósodása

Egy erős ütés következtében a billegő hajszálrugója gyakran összecsomósodik. A hajszálrugó lerövidítésével megnövekszik az oszcillátor kadenciája, aminek ugyanaz az eredménye, mint a magnetizálásnak. A mágnesesség után épp az összecsomósodás a leggyakoribbi oka az óra sietésének. A jó hír az, hogy egy órás szakember egy viszonylag egyszerű beavatkozással a hibát el tudja hárítani.

A mechanizmus kimerültsége

A kimerültség az öt éves és ennél öregebb órákat érinti kiemeltebb mértékben. A járása lelassul, a reguláció nem segít és az óra nem tudja megtartani a járástartalékot – a tünetek mélyebb problémára utalnak, amely megoldásához tapasztalt órásra van szükség. A teljesen kimerült órát ajánlott a gyártóhoz küldeni, ő ismeri a legjobban.

Az újonnan vásárolt órának általában egy hónapra van szüksége a bejáratáshoz. Ez idő alatt megtalálja a ritmusát és a kenőanyag is egyenletesen eloszlódik. Amennyiben egy hónap után sincs megelégedve az órája pontosságával, akkor általában két egyszerű beavatkozást igényel egy tapasztalt órásmestertől: regulációt és kiegyensúlyozást.

Detail mikroregulácie "labutí krk" hodiniek Vacheron ConstantinVeniec demontovanej zotrvačky s vyvažovacími skrutkami

A reguláció az óra állandó lassú vagy ellenkezőleg gyors konzisztens járását oldja meg. A szakképzett órás csak meghúzza/meglazítja a regulációs csavart. Az időmérő berendezések segítségével pár perc alatt be tudja állítani az órát. A reguláció valószínűleg az órások által leggyakrabban elvégzett művelet.

Az óra különböző pozíciókban való nem egységes eltéréseinél gyakran segít a billegő kiegyensúlyozása. Ez a folyamat több időt igényel, a kiegyensúlyozást figyelni kell és szükség esetén javítani.

Karbantartás és szervizintervallumok

A mechanikus szerkezetek, amelyek alkatrészei folytonos mozgásban vannak, rendszeres karbantartást igényelnek. Ahogy öregszik az óra, a benne lévő síkosító minősége csökken és a fogaskerekek kissé el-elmozdulnak. Ez természetesen befolyásolja a pontosságot is. Az órával való törődés üdvözlendő és határozottan meghosszabbítja az óra hibátlan működését, a teljes javítást a mechanikus karóra úgysem kerülheti el.

A szervizellenőrzések intervallumait a gyártó állapítja meg a garanciában, a garanciális idő eltelte utána a pedánsabbak 2 – 3 évente látogatják meg az órásműhelyt. Természetesen vannak olyanok is, akik azt az elvet érvényesítik, miszerint „ami működik, azt nem kell javítani“, de az ajánlás egyértelmű – az óráját öt évente egyszer el kellene vinnie leellenőriztetni. A preventív szervizvizsgálat halasztgatása a környezet folyamatos nyomásnövekedésével a komponensek sérülését okozhatja. Ezután nem marad más, mint kifizetni az elkoptatott alkatrészék cseréjét. Egy komplett javítás ára 250,- EUR-nál kezdődik az egyszerű mechanikus karóráknál, 450 EUR a kronográfoknál egészen több ezer euróig a sok kompilációs daraboknál.

Egy tipikus karbantartás az óra felnyitását, a szerkezet szétszedését, tisztítást és a komponensek átkenését tartalmazza. Ezután a kalibert összeszerelik, beállítják, kicserélik a tömítéseket és az óra pontosságát is letesztelik.

QUARTZ KARÓRÁK

A quartz mozgásnál az óraszerkezet tempóját egy szilícium kristály diktálja, amely szabályozza az elektronikus rezgőkör rezgését. A piezohatás alapján a váltakozó elektromos mező lengésbe hozza a kristályt. Állandó hőmérsékletnél nagyon stabil a rezgése. A szillícium kristályokat ugyanis magas pontossággal lehet vágni úgy, hogy a rezonátor 32,768 Hz frekvencián vibráljon, ami ideális érték a pontos időméréshez. A quartz órákat leggyakrabban 1,5 Voltos feszültségű gombelem táplálja.

A quartz órák pontossága principiálisan magasabb, mint a mechanikus rokonaiké és tipikusan ±1 mp értéket ér el naponta. Ellentétben a mechanikus karórákkal, ahol a pontosság sok tényezőtől függ, a quartz kristály az óra korától függetlenül megtartja a konstans eltérést. Természetesen, az orvosi tomográfok erős mágneses mezeje a rezgőkör rezgését is felrúgja.

Mivel a quartz szerkezetek túlnyomó százaléka könnyedén felülmúlja a COSC mechanikus karórákra rótt kritériumait, a svájci intézet önálló teszt szettet alakított ki a számukra, amelyek 0,02 mp/nap pontosságot követelnek meg.

A COSC certifikáció pénzigényei visszatartják a gyártók többségét, mivel az óra ára drámaian megnőne. Ezért talán csak a Breitling az, amely rendszeresen certifikáltatja a quartz időmérőit. A hővel kompenzált szerkezeteik ±15 mp/év pontosságot érnek el.

A quartz szerkezetektől a következő táblázatokban feltüntetett értékeket lehet elvárni:

Modern quartz karórák COSC certifikáció nélkül
Legrosszabb eshetőség  ± 2 mp/nap, 99,997% pontosság
Tipikus ± 1 mp/nap, 99,998% pontosság
Kiváló ± 0,5 mp/nap, 99,999% pontosság

 

Modern quartz karórák COSC certifikációval
Kívánt ± 0,02 mp/nap, 99,99998% pontosság

A quartz karórák előnyeihez tartozik a mechanikusokkal szemben az alacsonyabb beszerzési ár és a kevésbé gyakori és kevésbé bonyolult szerviz beavatkozások összege is. Az általános javítások tisztításból, átkenésből, elem- és tömítéscseréből és a vízállóság nyomástesztjéből állnak.

Forrás: www.prestigetime.com, wikipedia.org, Vacheron Constantin, forums.watchuseek.com

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (7)

Dániel Mennyibe kerül egy havi 1 perc pontosságú mechanikus óra?
Dániel A napi két másodperc elfogadhatatlan!!! Maximum napi fél másodperc jó egy valamire való óránál. A napi 2 század, hát nem tudom: Jónak nagyon jó, de egy világhírű kvarcóra szerintem kevesebbet siet v. késik. Az évi 15 másodperces óra persze már nagyon pontosnak számít.
Tibor Egy nagyon jó állapotú gyönyörű ezüst OMEGA zsebórát sikerült vásárolni. Art-deco korszakban 1923-1927 között gyárthatták a sorszáma és kinézete alapján. 24 óránként siet kb.4,5-5 percet. A billegőt F A vagy S R irányba állítsam? Tisztítása állítólag közelmúltban volt. Köszönettel Farkas Tibor
Csáky Tibor Szeretnék érdeklődni, hogy van egy Certina Cronolypi DS quartz karórám ami 1978 óta a kezemen van. Sajnálatosan a pontossága már nem igazán jó, de szeretném valahogy ezt megjavíttatni amennyiben lehetséges. Kérem amennyiben tudnak ebben segítséget adni a számomra, kérem jelezzék felém Köszönettel Csáky Tibor. tel:06208043104.
Pityu Kukába vele!
Kis Dániel A Doxa órák pontossága érdekelne, venni szeretnék a közeljövőben egy szépet.
Zsiga TIKO TIME márkájú faliórám /1,5V/ van, 13 éves, sétálóval, ami külön elemről működik! Az utóbbi héten redszeresen siet, naponta több mint 5 percet!Mi a teendő?