Karóra vásárlását tervezi? Segítünk önnek, hogyan válassza ki magának a legmegfelelőbbet

Michal Pindura 3 2017.02.15

Plánujete si kúpiť hodinky? Poradíme vám, ako si vybrať tie najlepšie pre vás

Erre a cikkre készülünk már egy ideje. Megírásához felelősségteljes előkészületek voltak szükségesek. Olyan előkészületek, melyeket nem szabadna alábecsülni azoknak sem, akik karóra vásárlására készülnek. Amennyiben azok közé tartozik, akik nem nagyon tudnak orientálódni a ketyegős világban, a kronográf és kronométer szavak teljesen érthetetlenek az ön számára, akkor most jó helyen jár. Szépen sorban átvesszük az órák különböző táplálásának előnyeit és hátrányait, a legelterjedtebb dizájni stílusokat, funkciókat… szóval elmondunk minden fontosat, amire e klasszikus kiegészítő kiválasztásánál és későbbi megvásárlásánál gondolnia kéne.

Alább megtalálja a férfi karórákról szóló részletes kalauzunkat – az információkat szépen egy helyen, világosan és teljesen érthetően fogjuk ön elé tárni.

KARÓRÁK SZERKEZETEI

A karórákkal való ismerkedésnél előbb vagy utóbb találkozni fog a szerkezet (esetleg kaliber vagy mechanizmus) szóval. A szerkezet az óra legfontosabb része és éppen ettől  függ az óra pontossága és az, hogy mit tud önnek nyújtani a funkciók és a használati komfort szempontjából. Máshogy fogalmazva, a szerkezet az óra szívé és agya.

Általában három szerkezeti típust különböztetünk meg: mechanikus (kézzel felhúzható), mechanikus (önfelhúzó) és quartz (kvarc). Most adjunk teret a köztük lévő különbségeknek, pozitívumaiknak és negatívumaiknak.

MECHANIKUS KARÓRÁK – KÉZZEL FELUZHATÓ

A kézzel felhúzható karórák szerkezete egy hajtó rugóval rendelkezik – laikusan leírva egy betekert fémdarabbal, melyet a karóra működésének biztosítása érdekében a korona tekerésével rendszeresen fel kell húzni. Amint a rugó elegendő mértékben fel van tekerve a szerkezet elindul és addig fog üzemelni, míg a rugó le nem tekeredik – amíg nem adja le az összes eltárolt energiát. A hajtó rugók többsége 20 – 35 cm hosszú. Minél hosszabb, annál nagyobb a futótartalék (a két felhúzás közötti időtartam).

Nem minden kézzel felhúzható karóra azonos. Kiválasztásánál fordítson figyelmet a részletekre és az ipari megmunkálásának szintjére. Épp ezektől függ, hogy az óra mennyire lesz pontos és megbízható.

A kézzel felhúzható karórák előnyei

• nincs szükségük semmilyen elemre

• a quartz karórákkal ellentétben a másodpercmutatójuk mozgása gyönyörűen folyamatos

• ezeknek az óráknak lelkük van – mérnöki és manuális munka áll mögöttük

A kézzel felhúzható karórák hátrányai

• rendszeres felhúzást igényelnek, általában kétnaponta, de a mindennapi felhúzás ajánlott.

• a sok fogaskerék és finom alkatrészek miatt nagyon érzékenyek a bánásmódra.

• szintén érzékenyek az ütésekre és a mágneses terek hatására, melyek megkárosíthatják őket.

• nem nagyon pontosak. Míg az ipari szempontból remekül kivitelezett karórák a pontosságukat naponta másodperc egységű eltérési szinten képesek tartani, az idővel és a fogaskerékpár elhasználódásával a pontosságuk csökken. Amennyiben önnek fontos a pontosság, akkor a quartz modelleket helyezze előnybe.

• drágábbak. Igaz, hogy 100 EUR-ó körüli áron is be lehet szerezni ezeket a karórákat, de ettől rendszerint 500 %-kal magasabb az áruk.

MECHANIKUS KARÓRÁK – AUTOMATÁK

Szerkezetileg nagyon hasonló órákról beszélünk, mint a kézzel felhúzhatók, viszont a korona tekerése helyett az excentrikusan széthelyezett rotor mozgásával szerzik az energiát. Megindításukhoz a viselő karjának, illetve csuklójának mozgásenergiájára van szükségük. Ahhoz, hogy elinduljanak és mozgásban maradjanak elég sétálni, vagy bármilyen más mozgást végezni az órát viselő karral. Szinte önjáróak  – ezért hívják őket automatának (önmagát felhúzónak).

TISSOT LE LOCLE AUTOMATIC T006.428.36.058.01 automata karóra

Ha az automata karóra éppen nincs a karján, akkor egy felhúzó (winder) berendezésbe ajánlott elhelyezni. Ez egy készülék, mely körkörös vagy más mozgásban tartja az órát. Ez használ az óraszerkezetnek, mely ennek köszönhetően folytonosan átkenődhet és önnek pedig nem kell a megállt órát újra beállítgatni.

És mi történik akkor, ha túl sok a mozgás és a rugó már teljesen fel van tekerve? Semmi. A csúszó tengelykapcsoló, mely minden automata szerkezet részét képezi, biztosítja, hogy a felhúzó mechanizmus ne károsodjék meg.

Az automatikusan felhúzható karórák előnyei:

• szintén nincs szükségük semmilyen elemre

• nem kell minden nap felhúznia (de lehet, ettől nem lesz semmi bajuk)

• a másodpercmutató mozgása vonzó és könnyed

• ez mechanika, és ez a lényeg

Az automatikusan felhúzható karórák hátrányai:

• érzékenyek, finoman kell velük bánni

• valószínűleg beleinvesztál egy felhúzó berendezésbe, mely elfoglalja • a helyet az éjjeli szekrényén

• kevésbé pontosak

• drágábbak

QUARTZ KARÓRÁK

Amennyiben nem szeretné magát korlátozni és nagyobb figyelmet fordítani a mechanikára, akkor a „kvarcóra“ egyértelmű választás az ön számára. Hihetetlenül pontos és az ára is kedvező.

Apró gombelem (vagy újratölthető akkumulátor) gondoskodik a működéséről. Ez energiával látja el a még kisebb, kvarc kristályból készült oszcillátort, mely ezután lengésbe jön 32768-szor egy másodperc alatt. A kristály lengése az áramkörön és néhány fogaskeréken keresztül eljut a másodpercmutatóhoz. Tekintettel arra, hogy a quartz óra járását elektromos impulzusok irányítják, a másodpercmutató mozgása szaggatott – ugrásszerű.

A mechanikus és quartz szerkezet közti különbségek egyértelműek

A quartz modellek kevesebb mozgó elemet tartalmaznak, ami azt okozza, hogy gyakorlatilag karbantartásmentesek (eltekintve az elem időnkénti cseréjétől), nagyon pontosak, és összehasonlítva a mechanikus rokonaikkal, sokkal többet bírnak. Ezért is készül az igazán sportos vagy outdoor karórák többsége quartz szerkezettel.

A quartz karórák előnyei:

• az elérhető karórák közül a legpontosabbak

• nem igényelnek különleges bánásmódot se karbantartást

• ellenállóak

• általában kedvező a záruk

A quartz karórák hátrányai:

• a másodpercmutató lépeget

• kevésbé „romantikusak“ – hiányzik belőlük a jellem, a történelem, és

• a mechanikus karórák ipari háttere.

FUNKCIÓK ÉS KOMPLIKÁCIÓK

Vannak órák, amelyek csak az időt mutatják. És vannak olyanok is, amelyek az órákon, perceken és másodperceken kívül, a sokféle funkciók által, más hasznos információt is nyújtanak. Leegyszerűsítve, a quartz karóráknál funkciókról beszélünk, a mechanikus karóráknál pedig komplikációkról. Elvileg viszont egy és ugyanarról van szó.

A leggyakoribb funkciók közé soroljuk a dátumot – sokszor multifunkcionálisat, mely kijelzi a hónap és a hét napját – , ébresztőt/riasztót, hold- (lunáris) fázisokat, a menettartalék kijelzőit és speciálisan a luxusmodelleknél a repetíciókat is – gongütéseket bizonyos időintervallumokban.

És még itt van a kronográf (stopper). Egy önálló, független időmérő rendszerről van szó, melynek nincs más feladata, mint az időintervallumok mérése. A kronográf jelenlétét általában a két vagy három kisebb számlapról (szubszámlapról) ismeri fel, melyek a karóra főszámlapján vannak elhelyezve. Standard esetekben a tok oldalán lévő gombok is elárulják. A felső a mérés elindítására és megállítására szolgál, míg az alsó az adatok kinullázására.

Certina DS Podium CERTINA C034.417.11.057.00 karóra kronográffal és tachiméterrel

Némelyik óráknál a kronográfot a tachiméter skálája is kiegészíti a számlapon. A stopper és tachiméter együttes használata lehetővé teszi az ismert megtett távolságnál kiszámolni a sebességet vagy az üzemanyag fogyasztást autózásnál vagy repülésnél.

Sok ember összetéveszti a kronográfot a kronométerrel. Az elnevezésük ugyan hasonló, viszont mindkettő valami mást jelent. A kronográfról már beszéltünk, most következzék a kronométer. Ezzel a jelzéssel, nem funkcióval, azoknál az óráknál találkozhat, melyek rendkívül pontosak és pontosságukat az elismert meteorológiai intézetek egyike igazolta. Legismertebb közülük a svájci Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), mely azonos nevű tanúsítványt ad azoknak a karóráknak, amelyek a hosszú távú tesztekben remek eredményeket értek el a menet pontosságban. A mechanikus karóráknál a pontosság +6/-4 mp/nap a tolerancia; quartz karóráknál ±0,02 mp/nap.

A modern karóráknál a funkciók kimeríthetetlen palettájával találkozhat. Az egyszerűbbektől a technikailag igényesebbekig. A mechanikusoktól a szenzorosig. Csak önön múlik, mire van szüksége, vagy milyen felszereltségű órát szeretne. De a tény az, hogy az elegáns karórák hajlamosak funkcionálisan szerényebbek lenni, míg a sportos, lezser karórák a funkciók bőségesebb előfordulására hajlamosak.

ÓRA STÍLUSOK

Úgy, mint az órafunkciókból, az órastílusokból is annyi van, hogy egy vaskos könyvet is meg lehetne velük tölteni. Mi viszont az irányadó férfi karórák fő dizájnstílusaira fogunk összpontosítani, melyek azok jelleméből adódnak és abból, mire fogja viselője az adott órát használni. Kihagyva az egzotikus stílusokat és elhanyagolva a nem túl elterjedt trendeket a következő ötös marad: öltönyös, field (mezei), búvár, pilóta és racing (versenyző).

ÖLTÖNYÖS KARÓRÁK

Az órák ezen részhalmaza a 20. század elején jött létre. Eredetileg azon férfiaknak szolgáltak, akik karóráikat a láncról és a zakó zsebéből áthelyezték a csuklójukra. Az öltönyös vagy dressz modellek formájukban és funkcionálisan is egyszerűek, a külsejük letisztult és csinos. Nem az effektusra hajtanak, sem a viselőjükre való figyelemfelkeltésre. Elsőrendű számukra a formális öltözet kiegészítése.

 Bering 13738-564 férfi, öltönyös karóra

Öltönyös karórák tulajdonságai

Méret: tipikusan vékonyak, hogy ne zavarjanak az ing mandzsettája alatt, kisebb átmérővel (41 mm-ig)

Tok: lehet kerek, téglalapalakú, kvadratikus vagy ovális. A prémium darabok drága fémből készülnek.

Számlap: minél egyszerűbb, annál jobb. Ez érvényes az alapra, az indexekre és a mutatókra is.

Óraszíj: a modellek 90 %-nál bőrből van, de rendelkezésre állnak az acélszövetből (meshu) és lágy tagos karkötők is.

Funkciók: legfeljebb dátum és lunáris fázisok kijelzése

Mikor viselni: ahogy az elnevezésük sugallja, ideálisak az öltönyhöz és ünnepélyesebb alkalmakhoz. Pólóhoz és farmerhoz nem illenek.

Példák öltönyös karórákra

Piaget Altiplano

Zenith Elite 6150

Bering 13738-564

Skagen SKW6281

Tissot Bridgeport

FIELD – MEZEI KARÓRÁK

Ezek az órák az első világháborúban használt modellekből születtek – az úgynevezett árok-órákból. A harcokban katonák és feletteseik használták, akik feladata a napközbeni és éjszakai támadások koordinálása volt. Igazából férfi sportos karórákról van szó, katonailag rendeltetésszerű a külsejük, robusztusosak, funkcionálisak, de közben jól néznek ki.

Field karórák tulajdonságai

Méret: kisebbek, illetve közepesen nagyok. A nagy karórák galibáznának az árkokban.

Tok: tipikusan rozsdaálló acélból, illetve titánból készül.

Számlap: könnyen olvasható, nagy számjegyekkel és kontrasztos feldolgozással (fehér indexek fekete alapon vagy fordítva).

Óraszíj: bőr vagy textil. A fém nehéz volna, összekarcolódna.

Funkciók: semmilyen, illetve csak a dátum.

Mikor viselni: ezen órák aránylag univerzálisak, mindenféle aktivitáshoz, illetve a mindennapokban is viselhető. Remekül kiegészítik az öltözetet, a pólóktól, a sportos bundákon keresztül égészen az egyenruhákig. Azon urak számára, akik nem rajonganak az öltönyért, a Field modellek lehetnek a telitalálat.

Luminox ATACAMA FIELD DAY DATE 1925 Field karóra

Példák Field karórákra

Tudor Heritage Ranger

Rolex Explorer I Ref 1016

Timex Weekender

Seiko 5 SNK803K2

Luminox Atacama Field Day Date 1925

BÚVÁR KARÓRÁK

A Field modellekkel karöltve valószínűleg a legmegszokottabb órastílus, amit a sportos természetű férfiakon látni. Kedveltségét James Bond-nak köszönheti. A Dr. No gazemberrel való résztől mindig a Rolex vagy az Omega márka valamelyik búvár karórája volt a 007 ügynök csuklóján.

A búvár karórák felépítésileg készek a mélyebb vízzel való kapcsolatra, viszont a „búvárok“ attraktív külsejét sikeresen magukévá tették a divatos modellek is, melyeket jobb, ha nem visz a vízbe. A „diver“ karórák inspiratív dizájnja 1930-tól kísér minket, amikor bemutatták az első reálisan vízálló Rolex Oyster modellt. 1950-ben, René-Paul Jeanneret, a Rolex manufaktúra akkori vezetésének tagja és szenvedélyes búvár eltökélte magát, hogy jó volna egy civil dizájnú karórát tervezni, melyet nem kellene minden víz alá merülés előtt a parton hagynia. Ezután nemsoká piacra került a mai búvár karórák leendő mintaképe – a Submariner modell.

Ezen órák abszolút kulcsparamétere a magasabb vízállóság. A minimum a 100M/10ATM szintet elérő vízállóság, viszont általánosan elfogadott értékként a 200M/20ATM-nél kezdődő ellenállóságot veszik. Tekintettel arra, hogy a „búvárok“ a víz alatti (édes- és sósvíz) viselésre voltak predesztinálva, az anyagokat is ehhez kellett igazítani. A prímet a 316L jelölésű nemesacél, melyet rozsdaállónak vagy sebészetinek is neveznek, a titán és a még mindig relatíve egzotikus bronz viszi. Persze a búvárórák tokjai különböző polimerekből is készülhetnek – amit a Casio a G-Shock szériájában mutat be -, viszont ezen óráknak már nincs túl sok közös tulajdonságuk a „búvárok“ eredeti jellemzőivel.

Certina DS Action C032.410.11.041.00 férfi búvár karóra

Búvár karórák tulajdonságai

Méret: közepes, de gyakrabban nagy.

Tok: a búvárórák meghatározó jele az egy irányba forgó kerület percskálával. Ez segít a búvárnak megállapítani mennyi időt töltött a felszín alatt, és milyen hosszú időt kell töltenie a dekompressziós harangban. Amikor a búvár a vízbe lép, a kerületet úgy állítja be, hogy a percmutató a nullára mutat. Az eltelt idő aztán könnyedén leolvasható a kerületen kijelölt percskáláról.

Számlap: minden körülmények közt – zavaros vízben is remekül olvasható, lumineszcens arab számjegyekkel és túlméretezett indexekkel. A számlapot általában vastag zafír üveg vagy keményített ásványi üveg védi.

Óraszíj: acél vonal (tagozott szíj) gyors hosszabbítás lehetőségével – ún. búvár extenzió.

Funkciók: semmilyen, illetve csak a dátum.

Mikor viselni: mivel tiszta fém férfi karórákról van szó, melyek külsejében tükröződik a történelem, azt mondhatjuk, hogy ez egy sokoldalú kiegészítő és eszköz egyben. Sportöltözettel, szabadidős ruházattal kombinálható, és nem fognak zavaró hatást kelteni a formálisabb hangulatú outfitekben sem. Nézze csak meg James Bondot, ő a szmokinghoz is „búvárokat” visel.

Példák búvár karórákra

Rolex Submariner

Seiko Prospex SRP639K1

Blancpain Fifty Fathoms

Certina DS Action C032.410.11.041.00

Vostok Europe Almaz NH35A/320A258

PILÓTA KARÓRÁK

A karórák már a kezdetektől fogva kapcsolódnak a repüléshez. Valójában viszont az első rendeltetésszerű, kimondottan pilóta modellt Louis Cartier, órásmester tervezte és készítette egy közeli barátjának, a brazil pilótának, Albert Santosa-Dumont-nak 1904-ben.

Az évek során az órákban, melyek eleme a levegő, meghonosodott a kronográf komplikáció. Ki ne ismerné a Breitling márka ikonikus modelljeit. A modern kiadásaik most is magukban hordozzák az 1930-as év örökségének egy részét, amikor is e svájci cég kronográfjai beköltöztek a brit Royal Air Force repülők műszerfalába. A pilóták ezeknek köszönhetően meg tudták állapítani a repülési sebességet, az üzemanyag fogyasztást és a repülési távolságot is. A múlt század 40-es éveinek műszerfalairól átkerültek a csuklókra, ami a Breitling Chronomat modell érdeme – a mai pilótamodellek alapja lett. 

Eltérően más férfi stílusoktól, a pilóta karórák nem rendelkeznek határozott külsővel. Az egyes kivitelezések jelentősen eltérhetnek. Döntőek a paraméterek és specifikus tulajdonságok.

 Seiko Solar SSC425P1 pilóta karóra

Pilóta karórák tulajdonságai

Méret: közepestől a nagyig.

Tok: az anyag nem irányadó, a formája szinte mindig kerek.

Számlap: az adatok gondmentes leolvasására volt tervezve, a sötét pilótafülkében is. A számlapok egyszerűek, világítós, inkább nagyobb fehér arab vagy római számokkal fekete alapon.

Óraszíj: gyakran bőrből van, de ez nem szabály. A szíjak hosszabbak, hogy az órát fel lehessen csatolni a pilóta kabát ujjára.

Funkciók: dátum és néha kronográf tachiméterrel.

Mikor viselni: lezser és sportos vonásokkal rendelkező külalakjának köszönhetően minden nem formális öltözet alkalmas kiegészítője. A nyakkendőhöz és a biznisz stílushoz viszont nem illenek.

Példák pilóta karórákra

Omega Speedmaster

Citizen Radio Control AS4025-08E

Breitling Navitimer

Seiko Solar SSC425P1

IWC Fliegeruhr

RACING – VERSENY KARÓRÁK

Az autók és a karórák a 20. század 30-as éveiben találtak egymásra. Kölcsönös együttélésük logikus – a versenyző számára az idő az, ami dönteni fog a győzelemről vagy a vereségről. A versenyzők elvárásait, mint egyik az első óragyártók közül a Rolex vállalta teljesíteni, mégpedig a híres enteriőr fedélzeti óra, az Oyster által.

A racing karórák sztenderdje, ahogy ma ismerjük őket, viszont egy másik svájci márka, a TAG Heuer terméke. Ők voltak, akik kronográffal és annak hű kísérőjével, tachiméterrel szerelték fel az órákat. A TAG Heuer a 30-as és 40-es évek között a német Luftwaffe pilótáinak gyártott kronográfokat, de az 50-es évektől átigazolt a versenypályákra, ahol a versenyzők számára lehetővé tette a sebesség és a megtett távolság mérését. A TAG Heuer kronográfok aranykorát az 1971-es Le Mans film indította el, melyben a Monaco 1133 modell a legendás Steve McQueen csuklóján jelent meg.

TISSOT PRS 516 T100.417.16.051.00 CHRONO QUARTZ racing karóra

Verseny karórák tulajdonságai

Méret: közepestől a nagyig.

Tok: úgy volt tervezve, hogy kibírja az autóversenyek buktatóit, tipikusan acélból.

Számlap: tágas, világos arab számjegyekkel, gyakran kontrasztos színekben (fekete, fehér, vörös). Nem hiányozhatnak róla a kronográf regiszterei és a kerületen „kötelező” a tachiméter skálája.

Óraszíj: bőrből vagy fémből készül, itt nem léteznek korlátok.

Funkciók: a legfontosabb a kronográf, és messze lemaradva a dátum.

Mikor viselni: a racing karórák fényesebbek és magabiztosabbak, mint a búvár-, illetve pilóta modellek. A merész dizájn predesztinálja őket a mindennapi viselésre vagy az etikettel kevésbé kötött alkalmakra.

Példák verseny karórákra

TAG Heuer Monaco 1133

Seiko Sportura SNAF37P1

Tissot T-Sport PRS 516 T100.417.16.051.00

Chopard Superfast Chrono

Timex Intelligent Fly-Back Chronograph

AZ ÓRÁK MÉRETE

Az egyik tényező, mely nem lehet mellékes az óra kiválasztásánál, az a mérete. A karóra ne keltsen zavaró hatást a karon. Amennyiben vékony a csuklója és nagy órát választ, akkor nagyon rikítóan és otrombán fog mutatni; a túl kicsi óra a megtermett csuklón pedig azt a hatást keltheti, hogy egy női modellt visel. És ezt, aligha szeretné bárki is.

A Doxa és Diesel karórák méreteinek összehasonlítása

Írtatlan szabály, hogy ha a csuklója 15 – 18 cm kerületű, akkor olyan órát kellene keresnie, mely átmérője 38 – 42 mm. Nagyobb csukló esetén jól teszi, ha 44 vagy 46 mm átmérőjű karórát választ. A legjobb módja annak, hogy eldöntse, illik-e önnek az óra, ha saját szemére és józan ítélőképességére hagyatkozik. Tanácsért fordulhat a családjához, barátaihoz, esetleg kérje ki az eladó véleményét a boltban, ahol az órát vásárolja.

Meg van győződve arról, hogy a nagy óra mindig jobb? Akkor válassza azt. Óriási trendi modellek állnak rendelkezésére, 50, 55 és 65 mm-es átmérővel is, melyeket a gyártóik (például a Diesel, Police vagy a Vostok Europe) hivalkodónak és figyelemfelkeltőnek tervezték.

AZ ÓRÁK ÁRA

Amint tisztázza magában, milyen típusú szerkezettel, illetve funkciókkal legyen felszerelve az órája, és milyen stílusú legyen, egy következő dillemához érkezik, mégpedig, hogy milyen összeget fektessen az órába. Amikor a Rolex-nél meglátja a 10.000,- EUR összeget és a TAG Heuer-nél az 5.000,- EUR összeget, lehet, megkérdi magától, hogy ezek az órák megérik-e azt a pénzt, és hogy a Casio olcsóbb modelljei, illetve a megfizethető Timex-ek vagy a valamivel drágább Tissot-ok nem fognak e ugyanolyan jól szolgálni.

A válasz meglehetősen bonyolult. Sok függ attól, mit tart ön méltányos árnak és mi az, ami már felesleges luxus az ön számára. És, hogy az egészet még jobban bonyolítsuk, hozzátesszük, hogy van különbség luxus, és luxus között. A piacon tömegesen előfordulnak olyan karórák, és mindegy, hogy luxus férfi vagy női modellekről van szó, melyek státuszát csak az áruk és a marketing képezi, és olyan karórák is, melyek luxus természete a kiváló ipari kivitelezéséből, a komplikált szerkezetéből, a művészileg igényes díszítéséből vagy az értékes anyagok felhasználásából adódik.

Luxus karóra kolekció

A tömeges luxus karórák magas árát nem a hiányuk okozta (a Rolex vagy TAG Heuer márkák ikonikus modelljei nagy szériákban készülnek), hanem a terjedelmes és kitartó reklám tevékenység, mely nem egyszer évekig tartott. Viszont nem teljesen igaz az sem, hogy ezen órák egetverő ára csak a marketing osztályok ügyességének eredménye. Az árukban tükröződik a fejlesztés, a kutatás évei, az anyagok (arany, platina, gyémánt) ára, a fejlett technológiákba fektetett kiadások és a csúcsmérnökök és ügyes órásmesterek fizetése. Röviden fogalmazva, magasabb minőségben készülnek és megfelelő törődés mellett hosszabb ideig fognak működni.

Az ár alapján való óraválasztást egyszerű törvények irányítják. Az olajmágnás prémium modellt fog magának vásárolni egy millióért és ez csak egy csepp a tengerben számára. Az egyszerű ember jól meggondolja, hogy tényleg szüksége van-e drágább karórára, mint a havi fizetése. Azok számára, akik nem áhítoznak több tízezer és százezer euró értékű karórára, nagyon sok remekül mutató modell áll rendelkezésre, melyek örömöt fognak szerezni, a környezetük megcsodálja és az áruk sem fogja túllépni a 100, 200 vagy 500 eurót.

A minőségi svájci karóra is lehet megfizethető

Amennyiben nem engedheti meg magának az órát, mindig van esély arra, hogy ajándékként kapja meg. Alkalomból sok van: bérmálás, érettségi, promóció, esküvő, évforduló, Valentin-nap, Karácsony…

Ezen a helyen kalauzunk az órák világába lassan befejeződik. Cikkünk terjedelmének ellenére, melyen reméljük minden gond nélkül áthámozta magát, sajnos csak felületesen érintettük a karórák komplexségét. Amennyiben komolyan szeretne egy órát, akkor azt ajánljuk, hogy olvasson bele a szak- vagy az internetes magazinokba. A szlovákok közül ajánlani tudjuk társmagazinunkat, a Hodinársky magazín-t, a külföldiek közül a populáris Hodinkee-t vagy a aBlogToWatch-ot.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (3)

Kis Dániel Sportórák és mégis elegáns plusz androidos működés egy órában!!!: Az óra és percmutató megvan, a percmutato húsz másodpercenként ugrik, gyakorlatban elég ennyire megadni az időt. Szerintem a másodpercmutató elavult, túl sokat zabál!!! Helyette elég egy másodperc digikijelzőt tenni az órára, stopper módban ez a század kijelző, és mégis látod a mutatón nagyjából hány óra van. A dátumkijelző 24 órás kijelzés és másik időzona kiírására is használható. Az óra anyaga megegyezik az öltönyös órakeval acél és zafírkristály. Plusz újítás hogy tablettel és telefonnal is frissíthető az idő és külső kijelzője lehet az órának a telefon. Napelemes aksi alkalmazása. Persze olcsóbban beszerezhető zafírüveg nélküli példány. Kijelző leolvasáshoz a mutatók elforgathatók.
Dániel Miért nem engedélyezi meg a Doxa kötelező COSC hitelesítést? Mivel jobb a Casio- nál. Miért olyan pontos az első múzeumi kvarc óra? Napi fél másodperc egy Doxán l nem kifizetődő. A Casio is ezt tudja. Ha Doxát veszek, van vissza fizetési garancia?
ablok laszlo Üdv.Tiszta érthető tannácsokat,ill.informácót kaptam.Kőszönöm! //Ez ritka.Üdvözlettel Albók László.Kazincbarcika.