Iránytűvel ellátott óra vásárlását tervezi? Segítünk a választásban

Michal Pindura 1 2017.09.10

Plánujete kúpu hodiniek s kompasom? Poradíme vám s výberom

Ön is egy klimatizált irodában várta, míg elmúlik a nyári hőség és most, az ősz közeledtével, kezdi aktivizálni turisztikai kedvteléseit? Nem is csodálkozunk. A szeptembertől novemberig tartó hónapok ideálisak a gyalogturisztikára. Délutánonként nem fenyegetnek viharok, a szervezetet nem meríti ki az elviselhetetlen hőség és a nyár elmúlásával a természet lenyűgöző narancssárga és barna árnyalatokba kezd öltözni. Mindez kedvez a hegyekben való túrák, hegymenetek vagy csak a céltalan séták tervezéséhez.

Bárki, aki valaha belekóstolt a turisztikába és az úgy fellelkesítette, hogy komoly hobbiként, illetve állásként szeretne vele foglalkozni, már szinte biztosan megtapasztalta, milyen hasznos készülék az iránytű. Az ősi Kínaiak találmánya bármilyen formában – a kicsi zseb iránytűktől egészen azokig, amelyek az órákba vannak beépítve – felbecsülhetetlen segédeszköz a kitűzött célok elérésénél és a sikeres hazatéréseknél az ország azon tájairól, amelyeket nem ismer olyan tökéletesen, mint az otthona környékét.

Az iránytűvel ellátott órákat, hasonlóan az önálló iránytűkhöz, több csoportra lehet osztani, mégpedig az ár, a felszereltség és a forma alapján is. Mai írásunkban a terepen való navigáció segédfunkcióval ellátott modelleket „górcső alá helyezzük“ annak érdekében, hogy konkrétabb elképzelése legyen arról, mi mindent tudnak nyújtani önnek, és hogy segítségére legyünk az ön outdoor szükségleteinek legjobban megfelelő darab kiválasztásánál.

Mit tud nekem nyújtani az iránytűvel felszerelt óra?

Mivel az iránytűvel felszerelt órákat a turista csoportba soroljuk, általában további felszereltséggel is rendelkeznek, amely a természetben való tartózkodásnál jöhetnek jól. Természetesen léteznek csak az időt kijelző modellek is, viszont azokból, a funkcionálisan jobban felszerelt órákkal szemben, kevesebb van. Az iránytű kísérőjeként jellemzően a hőmérő, az árapály kijelző, a légnyomásmérő vagy a magasságmérő is meg jelenik. Némelyik modelleknél a GPS és különböző más high-tech készségek is megtalálhatóak, amelyeket a fitnes trackerekből ismerünk.

Analóg vagy digitális?

Az iránytű funkcióval felszerelt órákat általánosságban analógra és digitálisra osztjuk. Míg az elsőnél a megfelelő irány jelzését mágnestű biztosítja és a használata nagyon hasonló a hagyományos iránytűkéhez (tekintse meg például a Luminox órákat), addig a digitális iránytűk az elektronikus szenzor elvén dolgoznak, ahol az általuk lemért adatok a mutatók, a kijelző vagy kombinálva a mutatók és az LCD display segítségével kerülnek kivetítésre a számlapona.

Turistické smart hodinky Casio WSD-F10

A digitális iránytűk előnye a valamivel egyszerűbb vezérlés, de számolni kell náluk a kezdő és nagyon fontos kalibrálással és bizonyos eltéréssel is, amely általában ± 10° körül mozog. Ellentétben az analóg iránytűkkel, amelyek az órákban nagyjából ± 2° toleranciával működnek.

Vannak hátrányai is az iránytűs óráknak?

Amennyiben nem kedveli a bolyongást – amit nem feltételezünk – az egyetlen tényleges hátrány az, hogy a beépített funkciók sokaságánál az iránytűs óra valamivel vastagabb lehet. De ne gondoljon semmi drámaira. Pár szám a szemléltetéshez: a Casio Sport Gear SGW 100-1 13,2 mm, az érintős Tissot T-Touch Expert Solar 13 mm és a Timex Compass T2P285 csak 11 mm vastag. Ahogy mondtuk, semmi, ami gátolná a férfiakat a kényelmes viselésükben. Úgy véljük, hogy a turista és hegymászó hölgyeknek sem fog az órák vastagsága leküzdhetetlen problémát jelenteni.

Az iránytűvel felszerelt óráknál el kell fogadnunk a sportosabb dizájnjukat is, amely a felhasználási céljukból adódik. Amennyiben viszont megtekinti a fent említett Tissotok elegánsabban felépített titán változatait, illetve a Timex Expedition E-Tide Temp Compass T2N738 acél modelljét, elképzelhető, hogy semmi sem fogja önt akadályozni abban, hogy az egyszerű munkanapokon is viselje.

Melyek közülük a legjobbak?

Mint más termékeknél is, a legjobb iránytűvel felszerelt óra az, amellyel meg lesz elégedve, amely illeni fog önhöz, és amely megbízhatóan átvezeti önt minden sűrű bozóton, illetve hegygerincen. A könnyebb áttekinthetőség érdekében kiválasztottunk öt érdekes modellt öt árkategóriából. Valamelyiket biztosan megkedveli.

0 – 25 000 Ft

👉 CASIO SPORT GEAR SGW 100-1

CASIO SPORT GEAR SGW 100B-3A2

25 000 – 45 000 Ft

👉 TIMEX COMPASS T2P285

TIMEX COMPASS T2P285

45 000 – 125 000 Ft

👉 LUMINOX RECON 8831.KM

LUMINOX RECON 8831.KM

125 000 – 300 000 Ft

CASIO PRO TREK 7000-1A

CASIO PRW 7000-1A

300 000 – ∞ Ft

👉 TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR T091.420.44.041.00

TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR T091.420.44.041.00

Az iránytűvel felszerelt óra kiválasztásánál az ár szempontján kívül fontolja meg azt is, hogy tényleg ki tudja-e használni az összes adottságát. Ha némelyik közülük olcsóbb is, az nem azt jeleni, hogy nem fogja a jóval drágább darabbal is összehasonlítható komfortot nyújtani. Bármelyik modell mellett is dönt, bízunk abban, hogy az írásunknak köszönhetően nem fogja elveszettnek érezni magát a turista óra megvásárlásánál ????

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (1)

Olszál Nyugi nem, köszi