Hogyan gondoskodjunk karóránkról? Van ön számára pár hasznos tanácsunk, miként maradhat az órája olyan, mint az új

Michal Pindura 0 2021.06.24

Hogyan gondoskodjunk karóránkról? Van ön számára pár hasznos tanácsunk, miként maradhat az órája olyan, mint az új.

Hogyan gondoskodjunk karóránkról? Van ön számára pár hasznos tanácsunk, miként maradhat az órája olyan, mint az új. Ki ne szeretné, hogy a megvásárolt portékái minél hosszabb ideig maradjanak olyanok, mint új korukban? Bizonyos esetekben ez ugyan nem olyan fontos, de karóráját, melynek gondozásáról szól mai cikkünk, mindenki hosszútávon szeretné működőképesen tudni, mindenféle karcolások és szépséghibák nélkül, melyek rontanák a viselésének komfortját. Az óra ugyanis a – divat, illetve praktikus – kiegészítő funkción kívül, akár anyagi befektetés is lehet. Arról, és ezzel biztosan ön is egyetért, kellőképpen gondoskodni kell.

Pedig ez teljesen egyszerű. A legtöbb esetben elegendő, ha az óráját tisztán tartja, amivel minimalizálja az apróbb részecskék bejutásának esélyét a szerkezetbe. A karóra pamut ronggyal (szárazzal vagy enyhén benedvesítettel) való áttörlése pár rövidke másodperc, legfeljebb perc kérdése. Ezen rutin eljárás megszabadítja órája felületét a portól, szennyeződésektől, izzadságtól és más felgyülemlett részecskétől. Egyúttal meghosszabbítja élettartamát és gondoskodik arról, amit mindnyájan szeretnénk – hogy hosszútávon ugyanúgy nézzen ki, mint amikor először emeltük ki dobozából. 

Az óráról való alapgondoskodáson kívül léteznek más eljárások is, melyeket nem árt ismerni. Épp ezek által kényeztetheti óráját, és nem csak a külalak szempontjából.

A NEM VÍZÁLLÓ ÓRÁK TISZTÍTÁSA

Azon karórák, melyek vízállósága nincs számmal feltüntetve, nem biztos, hogy gond nélkül élik túl a vízzel, vagy akár csak a magasabb nedvességgel való véletlenszerű érintkezést. A nedvesített rongy helyett ezekhez használjon speciális kendőt vagy száraz puha szövetet.

A VÍZALLÓ ÓRÁK TISZTÍTÁSA

Itt nem kell tartani a benedvesített rongytól. Mielőtt viszont hozzákezdene, száraz szövettel törölje át a tokot és a szíjat is. A fémszíjakat enyhén szappanos víz és puha fogkefe segítségével lehet tisztítani.   

A MECHANIKUS KARÓRÁK TELJES KARBANTARTÁSA

Némelyik, túlnyomó részt a drágább mechanikus órák gyártói pontosan előírják a tervezett szervizvizsgálatokat, általában három, illetve ötévente. Viszont az olcsóbb vagy quartz modelleknek sem árt meg, ha időről időre átnézeti egy szakemberrel. 

A BŐRSZÍJAS KARÓRÁKRÓL VALÓ GONDOSKODÁS

A bőr természetes organikus anyag, mely különösen érzékeny a bánásmódra. Külalakjának és tulajdonságainak idő előtti romlását megakadájozhatja, ha védi a közvetlen napfénytől, a nedves helyektől, a kozmetikai vagy olajos termékekkel való érintkezéstől. Ezek foltokat és nem kívánt elszíneződést hagyhatnak a bőr felületén. Ezen okból a felsoroltakkal való érintkezés után szükséges azonnal nedvszívó törlőkendővel kiszárítani azt és ezzel megakadályozni a további károsodását.

Hogyan gondoskodjunk karóránkról? Van ön számára pár hasznos tanácsunk, miként maradhat az órája olyan, mint az új

PROBLÉMÁS VÍZÁLLÓSÁG

Úgy ahogy nincs minden óra a víz alatti túlélésre felkészítve, úgy a vízálló modellek is különbözőek. Azon kívül, hogy a barokban, atmoszférában, illetve méterben megadott vízálló jelölést kell figyelni, tekintettel kell lenni arra, hogy a legjobb tömítés sem örökéletű. Az idő múlásával, és az órával való nem megfelelő bánásmód következtében, az üveglap belső oldalán kondenzvíz keletkezhet, a számlapon pedig nem túl tetszetős oxidáció. Ideális esetben is ajánlott, hogy 12 – 18 hónaponta ellenőriztesse az óratok vízállóságát, mint ahogyan az elemcsere, illetve az óra megnyitása után is.  

Azon óráknál, melyek komolyabb vízállósággal rendelkeznek (100M/10ATM), mielőtt az első cseppekkel érintkeznének, le kell ellenőrizni a korona pozícióját és azt teljesen benyomni, illetve becsavarozni. Amennyiben a gyártó azt kimondottan nem engedélyezi, a víz alatt helyénvaló a koronával és az óra többi gombjával való manipuláció elkerülése és óvakodni a hirtelen ütéstől.

Miután az órája sós tengeri, klóros vagy erősen ioncserélt medence vizével érintkezik, öblítse le folyó víz alatt és szárítsa ki egy puha ronggyal. Amennyiben az óra tekerős kerülettel rendelkezik, tekerje meg, hogy a homok és a kicsapódott só jellegű szennyeződések kijöjjenek alóla. Ne feledje, hogy a hőmérsékletek hirtelen változása – pl. hideg vízből az átforrósodott strandra – az anyagok eltérő tágulását okozza és a fennmaradó nedvesség az üveg belső oldalán csapódhat ki.

DÁTUMBEÁLLÍTÁS

Az olyan triviális dolog is, mint a dátumbeállítás, időnként szabályokkal és korlátozásokkal járhat. A mechanikus óráknál soha ne akkor állítsa át a dátumot, amikor dátumváltozásra kerül sor – az óra kismutatója kilenc és három óra között helyezkedik el (az órajárással megegyező irányban). Kárt okozhatna a fogaskerékpárban és a tengelyfogaskerékben.

ELEMCSERE

A quartz karórákba helyezett elemek általános élettartama általában 2 – 4 évig tart. Az elem állóképességet nagyban befolyásolják azon faktorok, mint a szerkezet állapota és kora, annak típusa (analóg/digitális, kronográf stb.) és a környezet hőmérséklete. Általában érvényes, hogy minél több funkcióval rendelkezik az óra, annál gyakrabban használja és az elemcsere gyakorisága annál sűrűbb lesz. Amikor lemerül az elem, ne halasztgassa annak cseréjét. Ezzel megakadályozza az elektrolit kifolyását, ami helyrehozhatatlanul megkárosíthatná a szerkezetet. Az elemcserét órásszakember által ajánljuk elvégeztetni.

A MECHANIKUS KARÓRÁK FELHÚZÁSA

Kézzel felhúzható karórák

A szerkezetet naponta ugyanabban az időben ajánlott felhúzni. Kiemelt figyelmet fordítson azon erőre, mellyel a koronát tekeri. Amikor megáll, vagy ellenállást tanúsít, fejezze be a felhúzást. A korona erőszakos tekerése a felhúzó mechanizmus megrongálódásához vezethet.

Automatikusan felhúzható karórák

A legjobb teljesítmény elérése érdekében az önfelhúzó órákat mindennap kellene viselni. Amennyiben azt tervezi, hogy hosszabb ideig nem fogja viselni az órát, helyénvaló órafelhúzóba helyezni, mely gondoskodik a szerkezet menetben tartásáról és a meghajtó rugó konstans feltekeréséről.  

Hogyan gondoskodjunk karóránkról? Van ön számára pár hasznos tanácsunk, miként maradhat az órája olyan, mint az új.

AZ ÓRA ELLENSÉGEI – AMIT EL KELL KERÜLNI

Mágneses terek

A mágneses indukció, főleg a mechanikus óráknál, felgyorsult vagy lelassult járást, illetve teljes megállást okozhat. A lendkerék szálának keresztezését a számítógépekbe, hangfalakba vagy mobiltelefonokba elhelyezett apró permanens mágnesek is okozhatják. Egyszerűbb esetekben az óra mágnesességét speciális készülékkel lehet eltávolítani, súlyosabb károsodások esetén összetettebb szervizes beavatkozásra van szükség.

Extrém hőmérsékletek és azok hirtelen ingadozása

Az extrém hőmérsékletek súlyosan befolyásolhatják az óra pontosságát. Ezért ne tegye ki 60 oC feletti (pl. szaunában) és 0 oC alatti hőmérsékletnek – ez nem vonatkozik az alacsony hőmérsékletekre alkalmassá tett modellekre.

Vegyszerek

Amennyiben az lehetséges, ne engedje, hogy az órája olyan vegyszerekkel érintkezzen, mint az agresszív kozmetika, illatszerek, detergensek (szaponátok, tisztító szerek) és oldóanyagok. Ezekkel való hosszabb érintkezés a tok, a tömítések, a bőrszíj és az óra karkötőjének megkárosodásához vezethet.

Ütések/Ütközések

A karórák nem kedvelik az ütéseket. Ez az állítás megint csak nem vonatkozik azon modellekre, melyek szerkezetileg fel vannak rá készítve (pl. Casio G-Shock). A rázkódások következtében megsérülhet a szerkezet, a védő üveg és az óra többi belső alkatrésze. Nem szokatlanok a leesett óramutatók, vagy levált indexek. Az órával való nem megfelelő bánásmód és annak erős ütésekkel való találkozása nagy valószínűséggel a garanciális javítás jogának elutasítását fogja eredményezni.

Foto: Hublot, Fotolia

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás