Festina Classic Chrono – a sport háttérbe szorult, ezeket a kronográfokat az elegancia jellemzi

Michal Pindura 0 2017.04.05

Festina Classic Chrono - a sport háttérbe szorult, ezeket a kronográfokat az elegancia jellemzi

A kronográffal ellátott férfi karórák általában robusztus méretű sportos modellek, dinamikus, már szinte agresszív külalakkal. Általában ez rájuk a jellemző, de nem mindig. A spanyol Festina márka dizájnőrei a Classic kollekció újdonságaiban megmutatták az evolúciót, hogyan készül a kronográf, melynek dizájnja a klasszikusból elegánssá változik.

Az összesen nyolc quartz verzió, melyek típus megjelölései 16996, 16997, 16998 és 16999 nem az átmérő pár milliméterrel való csökkenésének köszönheti eleganciáját. Ez így túl egyszerű volna. Épp ellenkezőleg. A fényezett és utókezelés nélküli csiszolt acéltok, vagy a PVD bevonattal kezelt arany, barna vagy kék színű tokok átmérője nem elhanyagolható 43,5 mm nagyságúak. Az igazán elegáns kinézet megteremtéséhez más útvezetett.

Festina Classic Chrono kollekció

Először: keresd a bőrt. Az új sorozat összes modellje minőségi bőrszíjhoz van csatolva, mely dombornyomatos krokodilbőr mintázatú. Bárhol, ahol a hasonlóan megmunkált bőrszíjak jutnak előtérbe, ott felbukkan az elegancia. És ez a helyzet ezen Festina-kkal is. A 19 – 21 mm széles szíjak a kivitelezéstől függően több decens színben is elérhetők: feketében, csokoládébarnában és sötétkékben. Mindegyik acélcsatban végződik.

Másodszor: szűk kerület. Az általános szabály az, hogy minél szűkebb a kerület, annál formálisabb az óra jelleme. Az újdonságok kerülete szűkebb, fényezett és ráadásul mindenféle típusú zavaró elemtől mentes, mint pl. a tachiméter vagy a percskála. Miért is lennének rajta, ha a számlapon bőséges hely áll rendelkezésre?

Festina Classic Chrono 16996

Harmadszor: ha már kronográf, akkor maximum kéttárcsás. Amennyiben egy óránál el szeretné érni a harmonikus kinézetet, de legyen benne kronográf funkció, a sikert a vízszintesen elhelyezett két regiszter, illetve, mint ebben az esetben, az egyik regiszter kiegészítése a 24-órás formátummal, biztosítja. A számlapok – ebben az esetben ásványi üveggel védve – így „légiesek”, nem túlzsúfoltak és arányaik letisztult hatást keltenek. Azonos elv alapján volt elhelyezve a dátumkijelző is szorosan a hatodik óra indexe fölé, ahol optikailag kiegyenlíti a márka logóját és a Chronograph feliratot.

Festina Classic Chrono 16998 a 16999

És végül, negyedszer: egy kis retro sosem árthat. A gomba alakú irányítógombok, de főleg a „lancette“ formájú főmutatók lumineszcens lapocskákkal alkotják azt, amit egyszerűen stílusalkotó elemeknek nevezünk. Nélkülük nem volna az igazi. Az elegáns külalakhoz, természetesen, hozzájárul a 12. órát jelző római szám is, de mi úgy érezzük, hogy ez az egy is bőven elég. Ha több szám lenne, a légiességből nem maradna sok és fölöslegesen túlsűrítenék a számlap finoman recézett fénytörő felületét.

Festina Classic Chrono klasszikus modelleket, a fent említett tulajdonságoknak köszönhetően, élénken el tudjuk képzelni egy férfi – úriember csuklóján, aki az órájától elvárja a funkcionalitást és a választékos dizájnt.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás