Festina Automatic – amikor a férfi csuklón ötvöződik a mechanika és a divat

Michal Pindura 0 2016.10.19

Festina Automatic - amikor a férfi csuklón ötvöződik a mechanika és a divat

Ön mit csinálna, ha újra olyasvalamivel szeretne áttörni, amivel csak nemrég – pontosabban nem egész egy évvel ezelőtt óriási tapsot aratott? Amennyiben az ön számára tényleg fontos az, amivel foglalkozik, akkor valószínűleg egyet fog érteni azzal, hogy a másolás és az „akkor jó volt, most is az lesz“ szellemében való ismétlés, csak önön kifosztása volna és hosszútávon sehova sem vezetne.

Hasonlóan, ha nem teljesen ugyanígy, gondolkodhattak a Festina márka óra készítői is, amikor az a feladat állt előttük, hogy folytassák a tavaly ősszel bemutatott automata modellek értékesítési sikereit. Változatlan külsővel előállni elképzelhetetlen volt. A vevők nem vakok, és ha még valamit meg is szerettek, minden produkciós ciklusban (szezonban) újításokat várnak – ha nem a paraméterek terén, akkor legalább a külalakon. A Spanyol márka jelenlegi kínálatának vizsgálata után az ítélet a következő: küldetés teljesítve!

Festina Automatic 6848/1 karóra

Az Automatic szériában kiadott új férfi modellek a stílusok változatosságával érkeznek. Egyik a minimalizmus felé hajlik, a következő pedig inkább a hagyományos, illetve a sportos külalakhoz. Általában elkerüljük a „mindenki tud választani” típusú frázisokat, viszont ez egyszer nem tudjuk elkerülni. Mindegyik újdonságot a klasszikus órás művészet előtti tisztelgés jellemzi és gyakorlatilag mindegy, hogy a 6847-es és a 6846-os kollekciók retro stílusát részesíti előnyben, a 16884-es városi modernizmust vagy a 6845-ös vonal bonyolultságát.

Festina Automatic 6848/1Festina Automatic 6845/3

Az egyes modellek közt sok eltérést találunk. Elsőként a mutatókkal való variálást említenénk, a „breguetes” formáktól egészen a lumineszkáló vonalakkal ellátott gumibotosig, majd a színekkel és a számlapok textúrájával való játszadozásokat, ahol váltakozik a kék, a fekete, a fehér, a champagne…, aztán az acéltokok átmérőit 40,8 mm-től a 42 mm-es férfi ideálig, végül, de nem utolsó sorban a bőrszíjak és a fényezett részekkel ellátott acélszíjak terén való kreativitást.

Festina Automatic 16884

Bár másképp tűnhet, de van itt valami, ami a Festina Automatic klán tagjait egymással összeköti. Amennyiben mellőzzük az ásványi üveglapokat és az 50M/5ATM-ig jelölt vízállóságot, akkor az egyenlet leegyszerűsítése után, végül, a választ maga az óra mechanikus szíve adja. Viszont még itt sem a teljes azonosság uralkodik. Bár a csukló mozgásával automatikusan felhúzható szerkezetek egyenlő 21600 félfordulat/óra (3 Hz) ütemmel rendelkeznek és a maximális teljesítménytartalékuk is körülbelül 40 óra, határozottan nem egyformák. Míg például a 16884-es és 16885-ös modellek a központi kialakítású komplikációs, Ó-P-M (óra, perc, másodperc) alappal rendelkeznek, addig a 6845-ös és 6848-as vonalnál középen kívüli másodpercmutatós és 24-órás formátumú időjelző szubszámlappal ellátott kaliberekről van szó.  

A Festina Automatic 6846/3 karóra hátlapja

Arról, hogy a komplikációs órákat tényleg mechanikus szerkezet hajtja, mindenki meggyőződhet, amikor az órát fejjel lefelé fordítja. Az ásványi üvegen keresztül való betekintés nem kíván magyarázatot. Aki nem elégedett ezzel a művelettel és minden időleolvasásnál szeretné látni a rezgő lendkereket, illetve a lendkereket és a léptetőszerkezetet, annak a 6846-os, illetve a 6847-es kollekció a nagyvonalúbban nyitott számlapjával fog a kedvében járni.

A Festina Automatic modelleket 229 – 279 EUR ársávban tudja nálunk megvásárolni.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás