Felhúzó berendezések mechanikus karórákhoz. Mikor lehetnek hasznosak az ön számára?

Michal Pindura 0 2017.10.22

Naťahovač pre automatické hodinky Rapport London Evo 4 Black

Talán mindenki, aki az idő előrehaladtával és az órák iránti megszállottságának fejlődésével a quartz órákról mechanikusra váltott, már kereste a választ arra a kérdésre, hogy megfelelő lépes lenne-e beszerezni egy órafelhúzót e ketyegő kincs számára.

Amennyiben azt fontolgatja, hogy automatikus vagy kézzel felhúzható kaliberrel felszerelt mechanikus karórát vásárol, és egyelőre nincs teljes áttekintése a ketyegő kis masinák világában, lehet, hogy nem is gondolt az olyan berendezésre, amely akkor is képes járásban tartani az órát, amikor épp nem viseli, illetve valamilyen oknál fogva nem tudja, vagy nem akarja felhúzni. Szinte biztosak vagyunk abban, hogy idővel elkezdi nézegetni őket és megpróbálja megoldani az örökös dilemmát – van vagy nincs szükségem órafelhúzóra?

Ha valaki hozzánk fordul és az órafelhúzókról (winderekről), azok fontosságáról és gyakorlatiasságáról kérdez minket, általában e két vélemény között foglalunk állást:

1. AZ ÓRA SZENVED, HA ÁLL

Az nem kérdéses, hogy a mechanikus karórákat a folyamatos működésre tervezték. Még ha ez első hallásra nem is hangzik logikusan, az olajaknak és a szilárd kenőanyagoknak, amelyek bevonják a szerkezetben található alkatrészeket, jót tesz, ha az óra mechanizmusa nem áll meg. Ez hasonló, mint amikor a sofőrök arról győzködnek, hogy az autónak kimondottan káros a hosszú ideig tartó parkolás a garázsban.

2. AZ ÁLLANDÓ JÁRÁSSAL ELHASZNÁLÓDNAK AZ ALKATRÉSZEK

A másik, diametrálisan eltérő vélemény az órafelhúzókról, a mechanikus karórák tulajdonosainak komfortjára való utalásokra támaszkodik. Azok állítólag azért vásárolják a windereket, hogy ne kelljen arra gondolniuk, hogy az órájukat bizonyos idő elteltével fel kell húzniuk és ezzel elkerülhetik az idő és a dátum beállítást is. Az ilyen kényelem, és az óra permanenciában tartása viszont, némely emberek szerint, a szerkezeti komponensek túlzott kopásához vezet és ebből kifolyólag a szervizek gyakoribb látogatásához is.

Orbita Sempre - naťahovač pre ručne naťahované hodinky

HOL AZ IGAZSÁG?

Mint mindig, valahol középen. Amivel biztosan egyetértünk az az, hogy amennyiben az óra nincs nap, mint nap viselve, biztosítani kellene annak folyamatos járását. A mechanikus kaliberek ugyanis tényleg tartalmaznak olyan kenőanyagokat, amelyek nélkül nem működhetnének. Természetesen, léteznek ritka kivételek is, konceptusok és értékes órapéldányok formájában, amelyek megvannak kenés nélkül is, de kevés van belőlük és olyan drágák, hogy mai írásunkban nem is fogjuk őket figyelembe venni. Egyszóval, kenni kell. Az ideális kenés az egyenletes kenés. Abban az esetben, hogy az óra áll, az olajak leülepednek és megtörténhet, hogy kicsapódnak és nem teljesítik funkciójukat. A rendszeres viseléssel, illetve az óra felhúzóba való elhelyezésével biztosítva van a kenőanyagok egyenletes disztribúciója és magas a valószínűsége annak, hogy a legközelebbi órásmester meglátogatását nem a szerkezetben lévő mozgó részek kenőproblémái fogják előidézni.

Skriňový naťahovač Paul Design The Gentlemen 8

Másrészt viszont a vásárlóink tapasztalatain és visszajelzéseik alapján azt merjük állítani, hogy a felhúzó berendezések inkább a kényelem növelésére szolgáló eszközök, minthogy ténylegesen szükségesek volnának. Tudunk olyan esetről, amikor a vásárló beszerzett egy órafelhúzó berendezést, de bizonyos idő után abbahagyta azt használni. Miért? Egyszerűen azért, mert az órájához olyan kapcsolat fűzi, amely minden felhúzással, minden beállítással erősödik. Amennyiben eljön az idő, hogy nem csak időkijelző eszközként fog az órájára tekinteni (ami a tisztességes mechanikus modelleknél elég gyakran előfordul) és valami többnek fogja tartani – mint tartós értéket és az órás mesterek mesterségének bizonyítékát, elképzelhető, hogy az órafelhúzó berendezés nem is fog az eszébe jutni.

Luxusný skriňový naťahovač Buben&Zorweg Collector 32 Deluxe

Amennyiben biztos abban, hogy a kézi felhúzás nem önnek való vagy terjedelmes óragyűjteménnyel rendelkezik az otthonában, akkor az órafelhúzó berendezéseket csak ajánlani tudjuk. A boltokban válogathat az egyszerű, egy darab automatát felhúzó berendezésektől, a többtengelyes rotációs windereken keresztül, amelyek a manuálisan felhúzható óráknak szolgálnak, egészen a pompás, tágas szekrényekkel kombinált trezorokig a Döttling vagy a Buben & Zorweg cégektől, amelyek a nappalijában könnyedén kiváltják a luxus bútort is.

Nem soroltunk fel elegendő egyértelmű pozitívumot a órafelhúzó berendezésekről? Egy kiemelkedő pozitívum még van a tarsolyunkban. Ez a több bonyolult komplikációval, mint az örök naptárak, illetve a szofisztikált csillagászati funkciók, felszerelt órákat érinti. Rendelkezik ilyennel vagy a megvásárlását fontolgatja? Az ön számára az órafelhúzó berendezés okvetlen szükséges. Az ilyen időmérők beállítása meglehetősen igényes és nemegyszer hosszadalmas folyamat, bizonyos speciális esetekben igényli az óra gyártójához való visszaküldését. És ez, mint ahogy azt ön is biztosan elismeri, nem olyan dolog, amit minden órabeállításnál önszántából szeretne teljesíteni.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás