Elég nekik egy kis fény és az elemmel nem kell bajlódnia. A Napenergiával táplált karórák az ön számára is elérhetőek

Michal Pindura 2 2017.08.13

Stačí im svetlo a baterku neriešite. Solárne napájané hodinky sú tu aj pre vás

Emlékszik még, milyen frusztrált volt, amikor az éjjeli szekrényében hosszú idő után megtalálta az órát, amit szívesen viselne, de az elem, mintha direkt csinálná, felmondta a szolgálatot? Velünk már sokszor megtörtént. Az adott helyzetet kétféleképpen lehet megoldani: a) az órát újra visszateszi a helyére, ahol megtalálta és nem szívesen, de lemond a viseléséről; b) elviszi a legközelebbi órásboltba, ahol a kedvtelenségét megoldja pár perc várakozás, amíg az elemet kicserélik, és persze, néhány elköltött forintocska.

Lehet, hogy tudja, lehet, hogy nem, de a felvázolt kellemetlen forgatókönyv egyikének sem kéne megtörténnie. Nem kellene, ha az éjjeli szekrény fiókjából – akár tíz év után is – szoláris táplálású órát vett volna elő. Elég lenne számára egy kis idő, amit az ablakpárkányon vagy az éjjeli lámpa villanykörtéje alatt tölt, és az ön problémája és savanyú arckifejezése máris a múlté.

Tissot T-Touch Expert Solar T091.420.47.057.00

Biztosan nem esünk túlzásba, ha azt írjuk, hogy a szolárisan táplált órák boldogabbá tehetik önt. Erre egyrészt a viselésre már szinte úttörői felkészültségükkel képesek (az úttörő mindig szolgálatra kész), másrészt pedig kedves lehet a szívének, hogy jóval környezetkímélőbb, mint azok a karórák, amelyek időről-időre igénylik a friss adag energiát egy új elem formájában, miközben a régi, vagy a kukában végzi, vagy, ha az ön számára is fontos a bolygónk jövője, akkor az arra specializálódott gyűjtő edényekben.

TIP: tudta, hogy az első szolárisan táplált órát a Citizen márka már 1976-ban elkészítette?

Dámske solárne napájané hodinky Citizen FD2032-55A

Jó hír, hogy a szoláris táplálás ma már nem csak a felső tízezer kiváltsága és az órák, amelyek fel vannak vele szerelve, nem csúnya dobozkák, illetve bolondosan kinéző sci-fi játékok, amelyeket néhány technológiai rajongónak szántak. A fény erejét a múltban már olyan gigászok szelídítették meg, mint a Casio, a Citizen vagy a Seiko (honnét is hiányozhatnának a Japánok, nemde?), de az olyan márkák is, mint a Tissot, a Bering, a Junghans és mások. Ez egyebek mellett azt is jelenti, hogy az órák, amelyeknek a működésükhöz elég a fénysugár, minőségiek, tökéletesen kidolgozottak és a praktikus funkcionalitáson kívül stílusos dizájnt is kínálnak, amelyben a sportos férfiak és az elegáns hölgyek is megtalálják a számukra megfelelőt.

TIP: tudta, hogyan ismeri meg az egyes márkáknál a szolárisan táplált modelleket? A következő jelölések segíthetnek önnek:

BERING – SOLAR
CASIO – TOUGH SOLAR
CITIZEN – ECO DRIVE (ECO DRIVE RING)
JUNGHANS – MEGA SOLAR
SEIKO – SOLAR
TISSOT – SOLAR

Pánske solárne napájané hodinky Casio LCW-M170TD-1A

Valamilyen oknál fogva nem bízik a szoláris technológiában? Valószínűleg tudjuk, hogy ez miből ered. Amennyiben aggódik, hogyan is van ez a napelemek hatékonyságával az órákban, itt az ideje elfelejteni a múltat és az özönvíz előtti, valamiféle „barna csíkos“ számológépeket. Mint minden, ezen a területen is sok minden kézzelfoghatóan jobbá vált. Míg a néhány évtizeddel ezelőtti napelemes karórákat rendszeresen, erős fényforrás alatt (ideálisan teljes napfénynél) kellett megvilágítani, a modern órákat csak viseli és semmi mással nem kell törődnie. A beépített lítium-ion-os akkumulátor kapacitása és a számlapokba beépített szilíciumos fotovoltaikus elemek hatékonysága, amelyek a napfényt elektromos energiává változtatják, drámai módon nőttek. Csak egy példa: az ECO DRIVE technológia, amelyet 1995-től a Citizen modellekben talál, képes az órát 3175 napig működésben tartani, ami több, mint nyolc év.

Dámske solárne napájané hodinky Bering 14426-001

Bár a szolárisan táplált óra kifejezés azt a hatást kelti, hogy a működése biztosításához napfényre van szüksége, ez nem egészen igaz. Megbízhatóan fog működni a műfénynél is az irodában, sőt még a maradékfénnyel való „táplálásnál“ is. Az egyetlen különbség abban rejlik, hogy a napfénnyel való töltésnél valamivel gyorsabban éri el a teljes kapacitást. Más szóval, a szolárisan táplált órák a viselésüknél szüntelenül töltődnek.

A folyamatos töltéssel viszont, sajnos, az akkumulátorok ismert gyöngéje is összekötődik – a töltési ciklusok korlátozott száma. Mivel eddig még senki nem talált fel semmi jobbat, fel kell készülni arra, hogy a gyakran használt óránál, körülbelül tíz év után eljön az az idő, amikor a „kifacsart“ akkumulátort le kell cserélni. Az említett intervallum betartását, a legmagasabb teljesítmény megtartása értelmében, például a Seiko márka tanácsolja. Még mielőtt hagyná magát lebeszélni, tudnia kellene, hogy a Citizen által elvégzett teszteknél, a másodlagos elem, amelyet az ő szolárisan táplált órái tartalmaznak, húsz év után is megtartotta az eredeti kapacitásának majd 80 %-át.

Pánske solárne napájané hodinky Seiko SSC251P1

A szolárisan táplált órák több, mint negyven évnyi egzisztenciája alatt, sok minden megváltozott. Míg régen csak kísérletről volt szó, amely fényes jövő előtt állt, ma a szoláris technológia egy olyan segítség, amely tehermentesíti önt az elem cseréjével összekötött gondoktól, megbízhatóságával semmiben sem marad el a hagyományos quartz karóráktól és bónuszként a környezethez is kíméletesebb.

Forrás: Citizen, Wikipedia.org

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (2)

Kis Hát a Bering ! Eléggé barokkos az óra kinézete. Nincs benne multifunkció, amely ötvözi a szépséget az Androidbarát funkciókkal. A másodperc elég ha digites. Meg hogy nyolc évig járjon fény nélkül: Az a legfontosabb hogy strapabíró is legyen és sokszor tölthető, nem?: Elég 6 hónapot ha kibír töltés nélkül. Nem hiszem hogy koromsötétben használjuk az órát. Az se mindegy azért, mennyi egy aksicsere. A Citizen biztos drágább mint a Casioé.
Lőrincz János István Merem remélni, hogy igaz amit leírtak a solár technikáról, és akkor valóban kiszolgálja már egy 60- éves ember életét. Mert maga az óra nagyon tetszik. Főképpen, hogy rádió vezérelt. KÖSZÖNÖM! Boldoggá tettek vele.