Divat „battle” (harc) a női csuklókért: Marc Jacobs Sally vs. Michael Kors Slim Runway

Michal Pindura 0 2016.10.23

Divat „battle” (harc) a női csuklókért: Marc Jacobs Sally vs. Michael Kors Slim Runway

Az órák piacán való versenyzés semmi esetben sem csak a férfi modelleket illeti, melyek csordultig vannak mindenféle funkcióval. Legalább ugyanilyen lendülettel tudnak a (női) szívekért és csuklókért harcba menni a női karórák gyártói. A szikrázás annál nagyobb, ha az összecsapásuk a divat kifutókon való rivalizáláson alapszik. És a Marc Jacobs Sally MJ1418 és a Michael Kors Slim Runway MK2477 párosnál ez egyértelműen ott található.  

A gyengéd testvérgyilkos divatpárbaj pikantériájához további lendületet szolgáltat azon tény, hogy mindkét márka az óráik gyártásánál az amerikai Fossil kapacitásaira támaszkodik. Ez szintén az egyik oka annak – természetesen a divat kiegészítők kategóriába való besorolás mellett – miért hasonlít egymásra a két modell ily mértékben. Valóban, különböző a márkájuk, a tokméretük, de a különbségeket, ezen jellegzetességeken kívül, kizárólag a dizájnban és annak eltéréseiben kell keresni. És van belőlük bőven. 

Marc Jacobs Sally MJ1418 és Michael Kors Slim Runway MK2477

Ha már a két vetélytárs közti párhuzamoknál tartunk, vigyük végig a gondolatot. Azon paraméterek, melyekkel mindkét márka egyaránt dicsekedhet az 50M/5ATM-ig terjedő vízállósággal rendelkező acéltok (mely megfelel a felszíni úszáshoz, zuhanyzáshoz stb.), az ásványi üveglap és az övcsattal felszerelt hosszabbított bőrszíj. Ezen tekintetből a fashion enklávé tipikus képviselőiről van szó, melyek felszereltsége még nem sértő, de nem is lelkesítő. Ahogy ezt már az aktuális divattrendeket tiszteletben tartó óráknál megszoktuk, az erejük teljesen másban található.

Marc Jacobs Sally MJ1418, hátlap, óraszíj

Mindkét modell dizájnja elismert tervező műterméből származik, és ez látható is. Stílusosak, megfontoltak, látványosan nőiesek, és a divat Mekkájanak számító New York hangulatát hordozzák magukon. Annak vizsgálatánál, milyen pozíciót foglalnak el az órák az alkotójuk által felállított hierarchiában, észrevehető, hogy amíg Michael Kors-nál a kedvelt Signature vonal részét képezik, addig Marc Jacobs egy „alacsonyabb” szériába helyezte az órákat, a Marc by Marc Jacobs-ba. Minőségükben viszont a céges ranglétrán való különböző státusz semmilyen szinten sem mutatkozik meg.  

Michael Kors Slim Runway MK2477, hátlap, óraszíj

Ami elsőként tudatosul az újdonságok közvetlen összehasonlításánál, az a méretük. Pontosabban az, hogy nem egyformák. Míg a Michael Kors Slim Runway a szinte férfias 41 mm-es átmérőjével a népszerű (nem volt ez mindig így) „boyfriend” csoportba sorolható, ami nem felel meg minden hölgynek, addig a Marc Jacobs Sally a 38 mm-ével betartja a megszokott szabályokat és a tipikusan nőiesnek tartott átmérők felső határán helyezkedik el. Az idősebbik tervező (ő Michael Kors) újdonságának nevéből kitűnik, hogy kedveli a karcsúságot, aminek köszönhetően könnyedén ki tudja egyenlíteni a potenciális hendikepjét, melyet az átmérője képez. Az acéltokok 8 mm-es vastagsága viszont mindkét vetélytársnál megegyező.

A következő versenyszámunk a rivaldafényben – a dizájn.  Mivel egy szubjektív területről van szó, elkerüljük a nagy következtetéseket. Mindkét modell a saját útját járja és azon kijelentéstől, hogy az egyik jobb, mint a másik, távol tartjuk magunkat. A sárgaarany PVD bevonatú Slim Runway dizájnilag egységesebb, több egyenletes felülettel és tiszta, sugár alapú számlappal rendelkezik. E téren klasszikusabb és ennek felel meg a „duphine” mutatók centrális elhelyezése is. 

Marc Jacobs Sally MJ1418, oldalsó nézet

Ellentétben a Sally, mely felülete vörösarany árnyalatú PVD bevonattal rendelkezik, csupa gömbölydedség. Domború a tok, kerekded a kabosonnal rendelkező korona és a görbék a szíj fogórészeit sem kerülték el. A romantikusság iránti igyekezet csúcsa a virágmintával díszített számlap. A Michael Kors órák által használt teljes index szett felhasználásának józanságát a MARC felirat hivatott elfeledtetni, mely helyettesítette az órák 12-től 3-ig terjedő markerjeit. Az egyszerűség egyetlen szigetecskéjét talán a mutatók képezik, viszont azok is a kis másodpercmutatót egy külön mezőbe száműzték.

Michael Kors Slim Runway MK2477, oldalsó nézet

Michael Kors a számlapért a szíjjal vág vissza vetélytársának. A Marc Jacobs féle sima krémbőr helyett, a Slim Runway modell szíja szabálytalan „kavicsokból” álló felületet kapott. Minket ez a díszítés a Galuchat luxus sagrenre emlékeztet, ami egy speciálisan megmunkált rája bőr, de mindenki beleképzelhet helyette valami mást.

Írásunk hosszabb lett a kelleténél, következzék hát végső ítéletünk. És a győztes… minden hölgy, aki az egyik vagy a másik karórát választja… Csak még egy utolsó pillant, lássuk az árat. Michael Kors Slim Runway MK2477 =229,- EUR, Marc Jacobs Sally MJ1418 =283,- EUR. Már tudja melyik a befutó? ????

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás