Csak óvatosan a vízzel. Az ön órája védve van tőle?

Michal Pindura 0 2017.05.03

Csak óvatosan a vízzel. Az ön órája védve van tőle??

Nem kell szakértőnek lenni a karóra és víz kapcsolatában ahhoz, hogy tudja, nem árt óvatosnak lenni. Még a méregdrága, luxus búvármodelleknél, melyek az extrém mélységekben való tartózkodásra hivatottak, sem létezik élettartam garancia. A víz olyan elem, melyet semmi sem állít meg – még a látszólag legyőzhetetlen 200M-ig jelölt vízállóság sem. Elegendő egy miniatűr pontatlan tömítés vagy szabad szemmel nem észrevehető rés a hátlap és a tok között és máris kész a baj. Az üveg alatt megjelenik a kondenzvíz, rosszabb esetekben vízcseppek, és már nincs visszaút.

Persze, még azon órákon is, melyekbe már a víz és a nedvesség valamilyen úton-módon bejutottak, lehet segíteni (de ez nem szabály). Nem lenne viszont előnyösebb óvintézkedéseket tenni, mint aztán később siránkozni a tönkrement óra felett?

Annak érdekében, hogy a ketyegő befektetésének a szerkezetét megóvja a vízzel való megsemmisítő érintkezéstől, jó észben tartani, hogy az órákban felhasznált tömítések és gyűrűk – és nem számít, hogy egy stílusos divatos darabról vagy egy prémium időmérőről van szó – nem örökéletűek. A gumi, vagy az ahhoz hasonló rugalmas anyag, melyből készülnek, fokozatosan veszít a kívánt tulajdonságaiból. Az idő, a hőmérsékletváltozások és a vegyszerekkel való találkozás, melyek közé sorolható a szappanoldat, a sós víz vagy az izzadság, ezek hatására keményebbé, törékenyebbé válik, így tehát veszít ellenállóképességéből amivel óvná az órát a víz az óra belsejébe való beszivárgása ellen.

Festina Profundo

Amennyiben ön szereti az óráját és még sok évig szeretné élvezni, biztosítania kéne, hogy a tokon minden megnyitása után – mondjuk egy elemcserénél, illetve más szerviz-beavatkozás után -, szakszerű nyomásteszt legyen elvégezve. Abban az esetben, ha az órájától 100-százalékos szolgáltatást vár olyan körülmények közt, melyeknél nem kerülheti el a vizet azt ajánljuk, hogy a nyomásvizsgálatot minden évben végeztesse el. A válogatott órásboltok és szervizközpontok erre a célra szolgáló speciális készülékekkel vannak felszerelve. Ezekkel általában kétféle módon vannak elvégezve a vízállóság tesztek:

1. Vizes teszt

A vizes tesztelésére szolgáló berendezések a légnyomásváltozás elvén működnek. A berendezés egy, vízzel részben megtöltött zárt edényből és pumpából áll, amely segítségével az edényben meg lehet növelni a nyomást. Amíg az óra az edény felső részében helyezkedik el (nem érintkezik a vízzel), addig az edényt bizonyos nyomás alá helyezik. Ezután az órát leeresztik a vízbe. A teszten csak abban az esetben megy át, ha a tokból egy légbuborék sem szivárog ki.

2. Száraz teszt

A tesztelés folyamata nagyon hasonló, csak víz nélkül zajlik. A berendezés levegővel töltött kompressziós kamrájában az óra vízállóságának foka szerint állandó nyomás kerül kialakításra, mely nem csökkenhet a teszt tartama alatt. A csökkenés azt jelenté, hogy az óra nem zár tökéletesen és a levegő bejutott a tok belsejébe.

Greiner Vibrograf Poseidon LT-100

A második említett módszerrel nálunk is leellenőriztetheti óráját. A svájci Greiner Vibrograf Poseidon LT-100 berendezés segítségével az úszásra alkalmas, 100M szintig tudjuk leellenőrizni, mely 10 atmoszféra/bár nyomásnak felel meg. Minden elvégzett tesztet egy nyomtatott jegyzőkönyvvel bizonyítunk. A jegyzőkönyvben megtalálja az összes fontos információt, beleértve a teszt eredményét és a nyomást, amelynek az órát kitettük.

Különböző méretű tömítések

Még mielőtt megkezdjük a tesztet, alaposan megtisztítjuk a tömítéseket, bekenjük szilikon olajjal és szükség esetén ki is cseréljük. A horonyokat is, amelyekbe a tömítések vannak elhelyezve, kitisztítjuk és emeltyűs zárószerkezettel biztonságosan lezárjuk a tokot. Ezekkel a lépésekkel érjük el – hogy az órája kész legyen ellenállni a víznek és még sokáig megbízhatóan működjön.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás