Citizen RED ARROWS World Chrono A.T. AT8060-09E – a pilóta és racing karóra nagyszerű keveréke

Michal Pindura 0 2017.02.22

Citizen RED ARROWS World Chrono A.T.AT8060-09E – a pilóta és racing karóra nagyszerű keveréke

Észrevette? Amennyiben az utóbbi időben valamilyen szó nagy népszerűségnek örvend és egyre gyakrabban használják azt környezetében, akkor az a hibrid kifejezés. Találkozunk vele az elektromobilokra nyújtott dotációkkal kapcsolatban, nagy boomot élnek meg a hibrid tablet-notebookok és a japán Casio műhelyéből származó óra hibridekről, melyek az atomóra földi adójának kalibrációs jeleit és a GPS szatellitek jeleit is képesek fogadni, már informáltuk önöket az Órás magazin lapjain. Ahogy azt valószínűleg sejti, a mai cikkünkben is gyakran elő fog fordulni  a hibrid kifejezés. Mindjárt el is magyarázzuk, hogy miért.

Mindenért a Citizen márka a felelős. A három legnagyobb japán óragyártó egyike, nem is olyan rég, egy új modellt mutatott be, mely számlapján a Red Arrows feliratnak becsülethelye van és a hátlapba helyezett érmén e brit aerobatikus csoportosulás jele (vagy címere) díszeleg. Azok számára, akik a repülős akrobaták legendáiról még nem hallottak volna, íme, néhány tény: a Red Arrows csoportba, melyet a múlt század hetvenes éveiben alapítottak, csak a Királyi Légierő legjobb pilótáit választják be, akik mögött legalább 1500 vagy több óra repülés van; támaszpontjuk az angol Scampton városában található; kétszemélyes Hawk vadászgépekkel repülnek és a formáció jelenleg hét tagból áll. A Red Arrows feladata a brit légierő bemutatása világszerte. Programjukkal nálunk legutóbb 1999. május 10. léptek fel.

CITIZEN AT8060-09E RED ARROWS

Citizen RED ARROWS World Chrono A. T. AT8060-09E sportos újdonsága, egy újabb férfi kronográf, mely azon megtiszteltetésben részesül, hogy a világhírű „Vörös nyilak“ nagykövete legyen az órás piacon. Ezen órára szándékosan nem ragasztottuk a pilóta jelzőt. Igen, a közkedvelt pilóta karórákhoz sorolják magukat, de nem kell, hogy speciális adottságai legyenek ahhoz, hogy észre vegye, hogy az AT8060-09E modell hibrid vonásokkal rendelkezik. A repülős paraméterek mellett, melyekhez egyértelműen hozzátartozik a világidő 26 városban/zónában és a két oldalra forgó belső lünetta, mely a pilótának, aki tudja, hogyan kell használni a logarlécet (logaritmikus számolóléc), segít kiszámolni a repülési sebességet, az üzemanyag fogyasztást vagy röptávot, hozzáadott tulajdonság, a funkciókat és a dizájnt is a racing karóráktól kölcsönözte.

CITIZEN AT8060-09E RED ARROWS

Az újdonság versenyző jelleme a Red Arrows szelleméből származik és teljesen érthető, hogy a Citizen nem egy egycélú karórát készített, mely csak a vadászgép fülkéjében való szolgálatra lenne ítélve. A World Chrono A. T. világjáró kollekciójának egyik legújabb jövevénye a pilóta órák hibrid adottságait csempészi kínálatába, melyek megfelelnek a mindennapi-, de a versenybevetésekre is. A H800-as szerkezet az Eco Drive szoláris töltési technológia kényelmével örvendezteti meg önt, melynek köszönhetően a teljesen feltöltött karóra fél évig megbízhatóan fog működni anélkül, hogy egyetlen napsugár érné a számlapjába épített szoláris elemet. Felejtse el az elemcserét, elég, ha van természetes vagy mesterséges fény, és ez az óra sosem fogja önt cserbenhagyni. Ráadásul a töltöttség szintjéről állandó információt fog kapni a mutató indikátor által.

CITIZEN AT8060-09E RED ARROWS

Az órapontosságra érzékeny személyek számára remek segítség az idő rádiós szinkronizációja a világszerte elhelyezett öt hosszúhullámú adójának (2 x Japán, 1 x USA, 1 x Németország, 1 x Kína) valamelyikével. A kalibráció automatikusan történik, illetve manuálisan is el lehet indítani. Hasonló komfortot kínál az öröknaptár is. Amennyiben megfelelően állítja be az órát, nem fognak neki gondot okozni a szökőévek és a hónapok különböző hossza sem.

CITIZEN AT8060-09E RED ARROWS

És most térjünk rá az újdonság versenyzői személyiségének oldalára. Ennek elsősorban a perforált felületű bőrszíj a csalhatatlan jele, mely alól kitűnik a mélyvörös textil alap. Színe összhangban van a 43 x 12 mm-es méretekkel rendelkező acéltok szegélyével, az oldalsó gombok körüli gyűrűvel és a tetszetős számlapon feltűnő dinamikus vörös akcentusokkal, ahol az a feladatuk, hogy a kiválasztott elemeket megkülönböztessék a szürke alaptól. Az energetikus vörös már emberemlékezet óta kíséri a Citizen Red Arrow időmérőket és mi örömmel vesszük, hogy ez most is így van.

Aki még mindig kevesellné a racing megoldásokat, annak rendelkezésére áll a kéttárcsás kronográf 1/10 másodperc pontosságú méréssel. A feljegyzett adatok leolvasása gondmentes – ami részint köszönhető a kontrasztos kidolgozásnak, a regiszterek standard elhelyezésének és felosztásának és nem utolsó sorban az antireflex felülettel ellátott zafír üvegnek is.

CITIZEN AT8060-09E RED ARROWS

Hibridnek mondható még a kiváló stílus és funkcionalitás ötvözete is. A piacon csak kevés olyan óra található, mely közvetlenül összevethető lehetne a Citizen AT8060-09E RED ARROWS World Chrono A.T. modellel. Amennyiben ez mégis megtörténne, akkor is szinte biztos, hogy nem képesek versenyezni vele, ami a búvárkodáshoz elegendő a 200M/20ATM-ig terjedő vízállóságot illeti és a garancia időtartamában sem. A Citizen márkánál ez pontosan 5 évre hosszabbították meg.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás