Certina DS PH200M – az 1967-ből származó dizájn ötven év elteltével is zseniálisan működik

Michal Pindura 0 2019.01.27

Certina DS PH200M - az 1967-ből származó dizájn ötven év elteltével is zseniálisan működik

Ami sok, az sok. Sose gondoltuk volna, hogy ezt egyszer megírjuk, de megtörtént. Annak ellenére, hogy a történelmi modellek új kiadásai nálunk mindig a megfelelő húrokat pendítették, az az érzésünk, hogy némelyik márka egészen jó bizniszt csinál a retro karórák leporolásából. A cégi archívumokból kihalásszák a gyakorlatilag kész terméket, amelyet jobb esetben stílusában hozzáigazítják a vásárlók mai igényeihez és máris megszületett a csoda. Bele se izzadnak túlságosan.

A tavalyi Baselworld szó szerint tömve volt az ilyen modellekkel. A maga modelljével ott volt a Tudor, a Rado és természetesen az újrakiadások királya is, a Longines. Tekintettel a folyamatos túltelítettségre a néhai pompás dizájnok újraéledésekor, egyik sem ejtett minket ámulatba. De aztán! Az Instagramról egy olyan óra tekintett vissza ránk, amely kinézete és hangulata abban a pillanatban felrázott bennünket a letargiából. Még sokkolóbb volt, hogy ezt a számunkra jól ismert Certina követte el.

Certina DS PH200M, 1967

A reakciókból, amelyek végig kísérték a DS PH200M bemutatását, evidens volt, hogy a Swatch Group kolosszus által lefedett svájci márka nem csak bennünket tett lúdbőrössé. Valószínűleg minden elismert órásmédia címlapján az ő fényképük szerepelt, és ahogy azt az amerikai Hodinke magazin egyik szerkesztője beismerte, az új Certina-ra a konkurens márkák menedzserei figyelmeztették őt a Baselworld-ön. És ez azért mond valamit.

Természetesen, ez első sorban a jól sikerült megjelenésről tanúskodik, de valószínűleg nem mi voltunk az egyetlenek, akikre hatással volt az az információ, miszerint az 1967-ből származó karóra modern verziójának kialakításába az a cég kezdett bele, amelynek a búvármodellek történelmében megvan a maga szilárd helye. A múltban a Certina-k nem véletlenül jelentek meg az amerikai tengerészet búvárjainak csuklóján a SEALAB II projekt keretében, a nemzeti tudományos program, a Tektite II felszerelésének részeként is kiválasztották őket és az ausztrál királyi tengerészet tagjai is ezt viselték. A Certina participációja az ismert akciókon ma is, több mint fél évszázad után jól cseng.

Certina DS PH200M

A Le Locle márka dizájnőreinek, a híres „diver“ múltjuknak köszönhetően, nem kellet a korabeli és az aktuális külalaki vonások és a technológiai folyamatok erőszakos összekötéséhez folyamodniuk. A Certina magabiztossága a számlapon látható, amelyen pont úgy, mint az eredetin, attraktív, kardlap formájú lumineszcens mutatók találhatók és megtartották a fegyverek optikájában használt célzó keresztre emlékeztető piros vonalak általi negyedekre való vizuális felosztását is.

Abban a pillanatban, amikor lélekben örvendtünk a lapos és feltűnően széles kerületnek a fekete alumíniumbetéttel, amelyen ki van jelölve a teljes percskála (ellentétben a ma előnyt élvező töredékessel), még nem sejtettük, hogy a legjobb és egyben legmeglepőbb még csak vár ránk, amikor elolvassuk, milyen anyagból készül a domború üveg. A Certina mellőzte a jelenlegi zafír kristály hagyományt és az akrilgyanta (plexiüveg) mellett döntött, amely kereskedelmi neve a Hesalite. Az eredeti üveg anyagról van szó, amelyet más márkák a saját reedícióikban épp a karistolhatatlan zafírral helyettesítenek.

Certina DS PH200M

Talán az egyetlen nagy gyártó, aki az autenticitás megtartása érdekében mostanáig nem mondott le az akrilgyantáról, az Omega a Speedmaster Professional modelljeiben. A karcolásokkal szembeni védelem érdekében a Certina DS PH200M üvegét a 3M cégtől számázó Scotchgard™ réteggel kezelték. Viszont ez sem mindenható. Hosszabb viselésnél fel kell készülni a csiszoló paszták használatára, amelyek gond nélkül megbirkóznak majd a kisebb karcokkal.

Nem szeretnénk könnyíteni a karcok karóra esztétikájára való hatásának súlyát, de a néhány tucatnyi méter mélységgel megbirkózó modellek számára sokkal fontosabb, hogy a hélium feloldásánál, amelyre a hosszabb tengeralatti környezetben való tartózkodás után sor kerül, ne lazuljon fel az üveg (a SEALAB projekt időtartama alatt ez elég gyakran megesett az órákkal). A Certina ezt a fogyatékosságot kettős biztonsági rendszerrel előzi meg, amely DS rövidítés alatt ismert. Menetes gyűrű és tömítésék kombinációjáról van szó, amelyek egyben a csavaros koronával és csavaros hátlappal segítenek biztosítani a víz behatolásával szembeni ellenállóságot egészen 200 méterig. Ha valaki nem vette volna észre, a Certina a vízállóság értékét az óra nevébe is becsempézte. A PH200M jelölés mögött ugyanis a francia „Pression Hydrostatique 200 mètres“ frázis rejtőzik.

Certina DS PH200M

Azért, hogy ne állítsuk a Certina-t a múltbeli megoldások keményfejű pártfogójának szerepébe, el kell mondanunk, hogy néhány eredeti paramétert a fogyasztók óhajainak kérésére revíziónak vetette alá. Először is, a 60-as évekből származó eredeti darab 40 mm-es átmérőjét a jelenlegi 42 mm-re emelte. Bár az elmúlt idők tanúi biztosan az acéltok kisebb méretéért lobbiznának, valójában semmi drámai sem történt. Apró megvesztegetésként szolgálhatna a két szíj a csomagolásban. Míg a vintage bőrszíjat a szokásos napokon használhatja ki, addig a NATO nylonszíj a vizes környezetbe illik. Szintén jó hír, hogy a szíj cseréjéhez a gyors rögzítésnek köszönhetően nem lesz szüksége semmilyen szerszámra.

Certina DS PH200M

Az újdonság retro jellegébe való második beavatkozás a Powermatic 80 szériából származó automata alkalmazása. Ebben az esetben önszántunkból lemondunk a panaszkodásról. A kaliberek, amelyeket a Swatch csoport kiosztott a Tissot, a Hamilton és a Certina márkáknak, a nyolcvan órás járástartalékukkal az adott árszintben mindig inkább értékes kivételnek számítanak, mint szabálynak.

Ha már kitértünk az árszintekhez, illő lenne az új modellt valamelyikbe besorolni. A dizájn, a történelem, az ismert márka és a kínált paraméterek kiegyensúlyozott csomagjáért a Certina jelenleg 200.260,- Ft-ot kér. A mi szempontunkból ez az ár legalábbis elfogadható és nem hisszük, hogy valakinek is aránytalannak tűnne.

Forrás: Certina

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás