Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 – GPS navigátor, amelynek elegendő a szoláris táplálás

Michal Pindura 0 2018.03.25

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 – GPS navigátor, amelynek elegendő a szoláris táplálás

A Casio, órás vagy inkább egy technológiai társaság? E kérdés feltevéséhez az a megállapítás vezetett minket, miszerint a japán márka már második (vagy a harmadik) egymást követő évben nem az órás Baselworld kiállításon, de a Las Vegasban megrendezett, tisztán technológiai, CES-en mutatta be a top termékét. A smart WSD-F10 és WSD-F20 modellek után, amelyek tavaly, illetve tavalyelőtt ragyogtak fel a fogyasztói technológia kiállításán, a Casio a CES keretein belül megtartott sajtótájékoztatón az outdooros G-Shock Rangeman GPR-B1000 két speciális változatát villantotta meg, amelyek elsőként képesek kizárólag napenergiával működtetni a GPS navigációt – a híres energiafalót.

Várhatóan ez év áprilisában elérhető újdonság (amennyiben a Casio nem akad el a gyártással) a G-Shock széria 35. évfordulójának alkalmával került kiadásra, mint az egyik legsikeresebb modell, a Rangeman GW-9400 technológiákkal telített utódja. Az, akinek személyes tapasztalata van ezekkel az órákkal, valószínűleg most arra gondol, hogy az új modellnek lesz mit csinálnia, hogy összehasonlítható legyen az elődjével. De tudomásul kell venni, hogy az idő halad előre és vele együtt az órák képességei is. Ezért a Rangeman GPR-B1000 is már teljesen máshol tart. Ahogy azt a fentiekben jeleztük, a világ első GPS navigációval rendelkező napelemes karórájáról van szó, amelynek erősen szekundál a magasságmérőből/barométerből, a hőmérőből és az iránytűből álló hármas-fogat. És, ha mindez nem lenne elég, a fejlett funkciók között az alacsony energiafogyasztású bluetooth kapcsolat is megtalálható.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A a 2018-as CES kiállításon

Ez mind remekül hangzik, már majdnem sci-fi, no ha a G-Shockokról beszélünk, amelyek elsősorban, és még mindig az ellenálló karórák kategóriájának mértékadói, azt tartjuk igazságosnak, hogy még mielőtt rátérünk a modern vívmányainak részletezésére, amelyeknek köszönhetően maga a Casio megragadt a CES kiállításon, ejtsünk néhány szót a fizikai paramétereikről és tulajdonságaikról – mivel e téren is egészen érdekes változások történtek.

Casio G-Shock Rangeman GW-9400 és GPR-B1000-1A

Ha a számokon keresztül tekintünk a Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 karórára, akkor megállapíthatjuk, hogy valóban nagy. A méretei, 60,3 x 57,7 x 20,2 mm, ami távol van attól, amit egy mindennapi viselésre való órának kívánnánk. A súlya sem kicsi. Körülbelül 142 gramm, ami több mint elég. De ha belegondol, hogy az acélt és az idő által igazolt poliuretán gyantát ötvöző tok feladata, hogy megvédje a nagy értékű belsőt, amely bizonyos körülmények közt életeket menthet a maga 200M/20ATM-ig terjedő víznyomással, vagy a porral, a sárral, az ütésekkel és az alacsony hőmérsékletekkel szembeni ellenállásával, bátran állítjuk, hogy néhány többlet millimétert és grammot örömmel tolerálna neki.

Mivel az újdonság a hozzáadott bázisállomás segítségével lehetővé teszi a drót nélküli töltést, az általában használatos acél hátlapot, amely gátolná az elektromágneses pulzusok átvitelét, kerámiával helyettesítették. A Casio megmutatja, hogy a 2 mm vastag kerámia lap ugyanolyan ütésállósággal bír, mint az acél és ugyanakkor a GPS jel jobb fogadását is biztosítja.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A

Ahogy az a G-Shock magasabb modelljeinél szokás, a konstrukció ellenállósága nem csak a tokokra vonatkozik. Extrém helyzetekhez van igazítva az óraszíj is és gondot fordítottak az LCD kijelzőre is. A gyantaszíj a tartósság érdekében szénszálakkal lett megerősítve, amelyek főleg a szakítószilárdságra vannak pozitív hatással. A GPR-B1000 újdonságban használt kijelző inverziós, teljesen grafikus (először a G-Shock szériában!) és elegendően kontrasztos az eltérő fényviszonyoknál is. A Casio javított a folyó kristályból készített panelek hagyományos gyengeségén is – az alacsony hőmérsékleteknél való lassabb átrajzolódáson. A kijelzőnek így megbízhatóan kéne mutatnia az adatokat egészen -20 oC-ig. A zafír üveggel való lefedése már természetes.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1B

Most, hogy már áthámoztuk magunkat az óra külsején, világítsunk rá a legkomolyabb fegyverére: a GPS navigációra, amely működtetését a szoláris (fotovoltaikus) elemnek kellene biztosítania. Hogy pontosítsuk a dolgokat, a Rangeman GPR-B1000 a más G-Shock modellekkel szemben a beépített, 1575,42 MHz frekvenciával rendelkező GPS csipet nem csak közvetítőként használja az idő drótnélküli szinkronizálásához, hanem valódi navigációra is. Még jobban hangzik az, hogy a navigálás nincs korlátozva a beépített akkumulátor teljesítményével, mint ahogy az a konkurenciánál működik. A Casio azt állítja, hogy amennyiben a GPS navigálással lemeríti a lítium-ionos akkumulátort túrázás közben, és nincs kéznél egy feltöltött powerbankja, akkor az órát feltöltheti a napon. Természetesen, a gyártó állításáról eddig még nem tudtunk meggyőződni, de ha igaz lesz az, hogy az öt órán át tartó, fénnyel való töltés egy derűs napfényes napon elegendő lesz 33 óra navigálásra (vagy egy egyórás szükségtöltés négy óra navigálásra), akkor a turistáknak és az összes outdooros aktivitás szerelmesének van miért örülnie. Tán nem is kell mondanunk, hogy az óra működtetését a bekapcsolt GPS üzemmód nélkül, maga a szoláris elem is elbírja anélkül, hogy az óra célzottan a Nap sugarainak lenne kitéve.

Az órát a G-Shock Connected applikáción keresztül okos telefonhoz lehet csatlakoztatni

Hasonlóan a tavalyi Gravitymaster GPW-2000 szinkronizáló bajnokhoz, a GPR-B1000 is tudja párosítani az óra pozícióját az aktuális idővel, de eddig egyetlen G-Shock-ként képes ezeket az adatokat térképre vinni. A felhasználó egészen 60 útszakasz pontot határozhat meg, amelyek információval rendelkeznek az időről, a dátumról, a tengerszint feletti magasságról, a földrajzi hosszúságról/szélességről és a nyomásról. Ezután az óra a pozíciót és az útvonalat valós időben fogja követni. E funkció egyik legfontosabb használati módja az útról való letérés kockázatának minimalizálása a kiindulási pontra való visszatérésnél (ún. Backtrack).

Az óra memóriájában húsz, a megtett útvonalról szóló feljegyzést lehet elmenteni, más részletes adatokat, beleértve a térképre vonatkozó 2D-s és 3D-s nézetet az okos telefonhoz csatlakoztatott G-Shock Connected applikációban lehet megtekinteni. Azoknak, akik szeretnek fényképezni, elő van készítve a lehetőség, hogy a feljegyzett helyekhez fényképeket csatoljanak.

Az új Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 modellek kerámia hátlappal rendelkeznek

Amennyiben az előző sorok olvasása után valakit még érdekel, a Rangeman GPR-B1000 rendelkezik még a világidő funkcióval 39 városban, másodperces stopperrel 999:59’59’’ mérési intervallummal, 24-órás időzítővel, négy ébresztővel, ebből egy ismétlő ébresztés üzemmóddal, és a kínálatban megtalálható az árapály grafikus ábrázolása, a holdfázisok és a napkelte és napnyugta ideje is.

A Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 modell mindkét változata, mégpedig a fekete GPR-B1000-1 és a katonazöld GPR-B1000-2 is, hozzávetőlegesen 250.000,- forintba fog kerülni.

Forrás: Casio

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás