Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal – acélpáncélzattal messzebbre jutsz

Michal Pindura 0 2018.11.18

Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal újdonságok

A víz vizes, nyáron meleg van és a G-Shock műanyagból készül. Ki is mondana ellent? Az igazság az, hogy minimum a műanyag – G-Shock-hoz való társításának már egy ideje ellent lehet mondani. Rendelkezésre áll az acél G-Steel kollekció, az anyagilag jobban állók számára pedig itt van az MR-G sorozat. Annak ellenére, hogy a fémrészletek a Casio ellenálló modelljeinek konstrukciójában valóban nem számítanak ritkaságnak, csak kevesen voltak hajlandók elfogadni, hogy egyszer vásárolhatnak egy hagyományos G-Shock-ot, amely a csuklóra való felcsatolás után nem csak az acél hátlappal, de az acéltokkal és az ugyanilyen anyagból készült szíjjal is hűti a bőrt. Szóval, teljesen műanyagmenteset.

Amikor az idei Baselworld során elterjedt a hír, hogy a Japánok teljes fém- és ráadásul ragyogó aranyszínű G-Shock-al érkeztek Bázelbe, amely formája ráadásul közeli rokonságban áll a DW 5000 ikonikus modellel, amely mindezt három és fél évtizeddel ezelőtt elindította, érdekesen hangzott, csak nem éppen hihetően. Mihelyt viszont beigazolódtak a pletykák és a GMW B5000 valós termékké vált, abban a pillanatban tisztán láttuk – ez az az óra lesz az, amely után nem egy G-Shock rajongó biztosan sóvárogni fog. És miért is? Egyszerűen azért, mert érzelmeket vált ki.

Még mielőtt teljes mértékben el kezdenénk foglalkozni az újdonsággal, gyorsan fussuk át a Casio G-Shock széria történetét. Aki ismeri, az ugorja át ezt a bekezdést és bocsássa meg nekünk az időpazarlást. De amennyiben a Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal (ez a teljes megnevezése) modellt képbe szeretnénk helyezni, ezt a rövid kirándulást a történetébe egyszerűen nem hagyhatjuk ki.

A történet viszonylag egyszerű. Azután, hogy Kikuo Ibe mérnök összetörte a mechanikus karóráját, elkezdett dolgozni a legellenállóbb és legmegbízhatóbb karórán, amelyet addig a világ látott (hogyan is volt ez valójában, azt nem lehet tudni, de a napjainkban ez a vonzó PR verzió az aktuális). 1983-ban, néhány évnyi fejlesztés után, a legendás DW 5000-el megszületett a G-Shock elnevezésű kultusz.

Új GMW B5000 Full Metal modellek és az 1983-as elődjük a DW 5000

Legendává főleg az ötletes konstrukciójának köszönhetően vált, amely lényege egy nagy lökhárítóként működő karóra gondolata. Az elgondolt állapot elérését az időmérő modul rugalmas felfogatása (felfüggesztése) a tokon belül volt hivatott segíteni, miközben a külső borításhoz csak néhány ponton kapcsolódna. És az eredmény? Az óra 100M szintig ellenállt a víznek, a 10 méterről való esés sem károsította meg, és ha egy kamion kerekei alá dobta volna, attól sem lepődött volna meg.

Azóta a G-Shock-ok folyamatosan tökéletesedtek, mint dizájnilag, úgy a beépített technológiák szempontjából is. A Casio gyorsan alkalmazta a napelemes táplálást, a rádiós idővezérlést és bevezetésre került a GPS és a Bluetooth is. Az eredetileg tisztán digitális kollekció ma már tartalmaz analóg és kombinált analóg-digitális darabokat is a stílusok és színek szinte határtalan kombinációjában. És itt jutottunk el a ponthoz, amelyről meg vagyunk győződve, hogy a G-Shock atyjai sosem terveztek. A fém „gék“ már elvből is nehezebben kivitelezhetőek, mivel a szilárd fém valószínűleg mindig nehezebben fogja elnyelni az ütéseket, mint a szívós műanyag. De mégis itt vannak.

A GMW-B5000D-1 modell a csuklón

A Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal vagy rövidített nevén Full Metal 5000 a régi, az új és a hagyományos, a sportos és az elegáns, és az eddig nem látott és a mindnyájunk által jól ismert keveréke. A karóra, amely – nem véletlenül – a márka 35. évfordulója alkalmából került kiadásra, lényegében olyan, mint az összes modern G-Shock, de a szögletes tok és az egyedi karkötő a jubileum megünneplésének méltó jelenségévé teszik.

Ha a teljes fém kivitelezésről beszélünk, akkor főleg a négy fő komponensre gondolunk: a tokra, a keretre, a hátlapra (amely ellenálló DLC bevonattal rendelkezik) és a karkötőre. A kötelező poliuretán gyantát a tükörfényű nemesacél váltja. Hasonló megoldásokból már volt néhány, de sosem voltak ilyen szigorúak, ami a felhasznált acél mennyiségét és annak esetleges kombinációját más, kevésbé „tisztességes“ anyagokkal illeti. Hogy korrektek legyünk, a keret és maga a tok közé speciális gyanta réteg került, amely az újdonság számára lehetővé teszi, hogy pontosan olyan ellenálló legyen, mint a műanyagban nagyobb mennyiségben bővelkedő testvérei.

A GMW-B5000TFG-9 modell a csuklón

Egyrészt a masszív acél szuper, az óra érintésre tényleg szolid hatást tett – a G-Shock-ok szempontjából szinte brutális, de kicsit aggódunk, hogy fog kinézni a fénylő felület az aktivitások csak felének abszolválása után, amelyekkel a klasszikus gyantából készült G-Shock-ok egyetlen hajszál görbülése nélkül megbirkóznak. De mit tehetünk, a praktikusabb csiszolt felületek, amelyeket például a G-Steel vonalból ismerünk, messziről sem olyan hatásosak és stílusosak, mint ez a fénylő karc-mágnes. A külföldi értékelők reakcióiban, akik a GMW B5000 modellt hosszabb ideig tesztelhették, csak teoretikus síkban említődik a karcolások kialakulására való hajlam, így nem marad más, csak elhinni, hogy a gyakorlat sem fog mást mutatni. Ugyanazok a szerkesztők dicsérően írtak a jól kibalanszírozott méretekről (43,2 x 49,3 x 13 mm), a viselésnél való kellemes érzésről még a vékonyabb csuklón is és meglepetésünkre a 167 grammos súlyról is, bár az, a hasonló, 53 grammot nyomó műanyag DW 5600 modellhez képest több, mint a háromszorosa.

Az újdonság sok fizikai és esztétikai előnye valamilyen módon összefügg a karkötővel. Ez hasonló a gyantából készült eredetihez, amelytől kölcsön vette az elemek (már nem csak az utánzatok) formáját, a folyamatos beszűkülést a toktól az összecsukható csatig, és a felhasználók örömére, akik tisztelik az 1983-as eredeti gyártmány értékeit, nem hagyták ki a szélein található kerek beszúrásokat sem. Aprócska porszem az egyébként hibátlan karkötőben a tokhoz való felcsatolásnál került. A végelemek szilárdan össze vannak kötve az óratesttel, amellyel egy pontosan meghatározott szöget zárnak, így nem teszik lehetővé a csukló formájának pontos másolását. Mindenestre, ez a tökéletlenség csak bizonyos csuklóméreteknél jelentkezik, az ideális ezért az lesz, ha az órát a megvásárlása előtt felpróbálja.

Az óra konstrukciójában csak feltétlenül szükséges mennyiségű műanyag került felhasználásra

Az újdonság, ami a funkcionalitást illeti, besorakozott az 5000-es széria többi darabjához, ne várjon semmilyen nagy meglepetéseket. A Casio újra bevetette a kedvenc Super-twisted Nematic (STN) LCD kijelzőt, amely nagyobb látószöget és magasabb kontrasztot ígér. Szokásosan mutatja az időadatokat, tehát órákat, perceket és másodperceket. Ezeket a hét napja egészíti ki és egy következő funkció a kínált készségek listájából, amelyben megtalálja a többszörös riasztót, a századmásodperc pontosságú stoppert vagy a 24-órás időzítőt. Természetes a LED megvilágítás, amely folyamatos erősödéssel örvendeztet meg.

Az újdonságok hátlapja ellenálló DLC réteggel rendelkezik

Több retro elemre vágyik? Tekintse meg a kijelző téglafalra emlékeztető mintával ellátott keretét. A konstrukciószilárdság azonos szimbóluma díszítette a DW 5000-es modell számlapját is, azzal a különbséggel, hogy míg harmincöt évvel ezelőtt csupán egy dekorációs ügyről volt szó, ma a napelem jelenlétét jelzi, amely az óra energetikai önellátásáról gondoskodik.

Az időfunkciók többségét a rádiójel fogadás többsávos technológiája szabályozza, amelyet az atomóra hosszúhullámú adói terjesztenek. Amennyiben a hat sugárzó valamelyikének hatáskörén kívül találná magát, akkor a pontos idő szinkronizálásához felhasználhatja az okos telefonját, amely drótnélküli Bluetooth 4.1 protokoll által csatlakozik az órához. Az Android és iOS számára is elérhető G-Shock Connected applikáció hatalmában áll a világidő beállítása is 300 helyen, a hely és idő párosítása, a naptárból való adatok, beleértve az emlékeztetők átvitele és kínálatában van az „elvesztett“ telefon praktikus lokalizálása is, a Phone Finder.

Szóval, a boltokba kergetik önt az érzelmek? Ott a Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal-t 500,- (ezüst GMV-B5000D-1), illetve 600,- euróért (arany GMW-B5000TFG-9) kapja meg.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás