Casio Edifice EQB-800 – a Casio márkától semmi jobbat nem talál a versenypályára

Michal Pindura 0 2017.11.12

Casio Edifice EQB-800 - a Casio márkától semmi jobbat nem talál a versenypályára

A motoros sportokhoz legtökéletesebben hozzáigazított fejlett quartz kronográf. Ilyen magabiztosan nyilatkozik a Casio az Edifice kollekcióból származó legújabb modelljéről. Nem fogunk vitatkozni, az EQB-800-as teljes acél modell jelenleg a japán márka kínálatának az abszolút csúcsán helyezkedik el és a motorsport rajongóinak kínál néhány olyan csemegét, amelyekre más órakészítő cég még csak nem is gondolt.

Viszont elengedhetetlen a részünkről egy kis megjegyzés, ami a quartz kronográf megjelölését illeti. Amennyiben egymás mellé állítanánk a Casio Edifice néhány utolsó modellgenerációját az EQB sorozatból és aprólékosabban kezdenénk el vizsgálni az összes funkcionális zeg-zugát, akkor a dehonesztáló quartz kronográf címke helyett egy megfelelőbb, de főleg találóbb terminust használnánk, mégpedig a digitális kronográfot. Azon képességek mellett, amelyekkel az „ékjúbék“ rendelkeznek, ez az egyetlen megfelelő kifejezés, amelyet a Casio-ban dolgozó fiúknak el kéne sajátítaniuk.

Nos, hogy már magunk mögött tudhatjuk az Edifice EQB kollekció terminológiai besorolását, térjünk át egyenesen az EQB-800-as modellekre. Az, amit már márciusban láthattunk a fényképeken, minden kétséget kizárt bennünk, hogy az ősz, az elegáns és egyben sportos Casio kollekció előadásában, kemény lesz. Erről azoknak az újdonságoknak kellett gondoskodniuk, amelyek, az EQB-600-as elődjeikhez képest, egyedibb dizájnnal, a kékszín bőségesebb használatával (a kék az Edifice család egyik referenciaszíne) és dinamikusabban alakított tokkal és számlappal rendelkeznek.

Most, hogy már a Casio Edifice EQB-800 karóra megvásárolható, magabiztosan kijelenthetjük, hogy az elvárások, amelyeket a termékfotók keltettek bennünk, és azok, mint ahogy azt tudjuk, néha jelentősen fel vannak javítva, teljes mértékben teljesítve lettek. Égszínkék tahimetrikus kerülettel és átható 3D számlappal rendelkezik, amelynek három segédszámlappal és mindenekelőtt, a kettőn belőlük elhelyezett két rendkívül különleges, de annál figyelemre méltóbb mutatóval kísért kiemelt trapézformájú indexek kölcsönzik a versenyző külsejét. Harci repülőgépek sziluettjéhez hasonlítanánk, de mivel nem szeretnénk túlzott fantáziálásba bocsátkozni, inkább váltsunk témát és térjünk át a funkcionális felszereltségéhez.

Casio Edifice EQB-800, a következő modell, mely Smartphone Link technológiával van felszerelve

Itt elsősorban azt kell megemlíteni, hogy az EQB-800 modellek csatlakoznak azon csoporthoz, amelybe a Casio mérnökei Smartphone Link technológiát illesztettek. Így hát a napnál is világosabb, hogy bluetooth-on keresztül tudják szinkronizálni az időt a mobiltelefonnal, a világidőt több, mint 300 területen, drót nélküli technológián keresztül képesek beállítani és nem fog nekik gondot okozni közvetlenül a Casio Watch+ applikációnál való riasztó beállítás sem. Viszont az Android és iOS operációs rendszerek számára elérhető applikáció új, jelenlegi változata újabb funkciókkal bővült, amelyek a gyors autók világában mozgó emberek számára lettek testre szabva. Csak idő kérdése volt, mikor fog akarni a Casio többet kihozni a Red Bull Racing istállóhoz való múltbéli kapcsolatából és a jelenlegi partnerkapcsolatból a Scuderia Torro Rosso csapattal és felhasználni az F1 karusszelben szerzett tapasztalatait.

Casio Edifice EQB-800

A Casio a minél komplexebb időmérő információk kijelzésére való igyekezeténél most sem indult el az analóg-digitális rövidítésen. A zafír üveg által védett számlapon tisztességes analóg kijelző található. Igaz ugyan, hogy némelyik indikátort mással kellet összevonni, erre viszont már az Edifice modellek vásárlói fel vannak készülve. A központi, Neo-Britte lumineszkálóval kezelt mutatók által jelzett idő mellett, a Target Time Indicator, az az innovatív célidő indikátor is fellelhető a számlapon (a 12:00 pozíción), amely az igényelt idő letelte előtt kezdi el a 10-másodperces visszaszámlálást. Ez előre láttatja, mikor kéne az autónak megjelenni a pálya bizonyos részén és így segít tájékozódni a jelzőkészülékek kezelésénél, vagy például a nézőnek is a kedvenc pilótájuk áthajtásainak figyelésénél.

A kilencedik óránál elhelyezett számlálógép egyrészt a 1/20 másodperc pontosságú stoppert szolgálja (az okos telefonban egészen 1/1000 mp.), másrészt pedig kijelzi a beépített lítiumos akkumulátor töltöttségi állapotát és a drótnélküli csatlakozás tevékenységét (a nyolcadik óránál elhelyezett párosító gomb megnyomásával). A hatalmas mutató mozgását egy iker tekercsel ellátott miniatűr kismotor biztosítja. A hagyományos kismotorral ellentétben magasabb forgatónyomatékot szolgáltat a mutatók simább, pontosabb és gyorsabb járásával. A számlap alsó részén egy másik időzóna idejét kijelző indikátor helyezkedik el, egy apró, AM/PM segédindikátor és a dátumkijelző a harmadik és negyedik óra között.

Casio Edifice EQB-800, számlap részlet

Nyilván a számlapon elhelyezett analóg elemek sokasága miatt is, a Casio Edifice EQB-800-as egy viszonylag nagy karóra. A tok méretei, 53,5 x 49,2 x 13,1 mm, nem fognak mindenkinek megfelelni és valami hasonló lesz érvényben az éppen 200 gramm alatti súlynál is. A racing időmérők viszont már a lényegükből sem lehetnek kicsik. Csak a nagyság képes kompromisszumok nélkül garantálni a számlapon kijelzett adatok láthatóságát és az egyszerű kezelést, akár versenyzői kesztyűben is. Ráadásul, ezen óra kielégítő, 100M szintig terjedő vízállósággal rendelkezik és a vásárlót a praktikus, szoláris táplálást biztosító Tough Solar-al is meg tudja magának nyerni, amely kapacitása, takarékos üzemmódban, eléri a 23 hónapot.

A Casio Edifice EQB-800 modellek 101 690 Ft-ért vásárolhatók meg.

Forrás: Casio

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás