Az óra dátum nélkül nem is óra. Nézze meg, milyen különböző formái lehetnek a dátumkijelzőnek

Michal Pindura 0 2017.10.29

Az óra dátum nélkül nem is óra. Nézze meg, milyen különböző formái lehetnek a dátumkijelzőnek

Az aktuális dátum megjelenítése a modern órákon lassan már ugyanolyan fontos, mint a pontos idő mutatása. Az órák funkcióiról és tulajdonságairól szóló sorozatunk következő részében ezért a dátumkijelzőt vesszük górcső alá, és azt is, milyen különböző dátumkijelzési formákkal találkozhatunk az órák számlapjain.

A dátumkijelző funkció egy valódi kaméleon, amely sokféle alakot képes magára ölteni. Gyakorlatilag bármit meg tud mutatni az egyszerű apertúrától, a hét, hónap, év, szökőév kijelzésén keresztül egészen az állatövi jegyekig. Tekintse át velünk a 21-ik század karóráiban leggyakrabban használt dátumformákat.

KLASSZIKUS DÁTUM

Egyértelműen a dátum legelterjedtebb formája. A számlapokon való gyakori feltűnésének ellenére (az időkijelzés után a második helyet foglalja el), e funkciónak viszonylag összetett a szerkezete és nagy pontosságot igényel a gyártása. A vásárlók által kedvelt funkció forgó gyűrű elvén működik, amelyre felvitték a számokat 1-től 31-ig. A pontos dátum a számlapon elhelyezett kivágásban jelenik meg, amely általában a harmadik, negyedik vagy a hatodik óránál helyezkedik el. Az ilyen típusú dátumkijelzőket, a 31 napnál rövidebb hónapoknál, szükséges kézzel átállítani. A klasszikus dátum egyik szokásos verziója a nagyvonalúbban kivágott apertúrával (nyílással) rendelkező kivitelezés, amelyen keresztül a gyűrű nagyobb része látható és ezáltal több számjegy is. Az aktuális dátumot ilyen esetekben többnyire egy nyíl mutatja.

Így mutat egy hagyományos mechanikus szerkezet klasszikus dátum funkcióval, ETA 2892

MUTATÓS DÁTUM

A dátumkijelző ezen teljes értékű és valamivel elegánsabb formájával főleg a klasszikus dizájnnal rendelkező férfi karórákon találkozunk. Ez abból a történelmi tényből adódik, hogy a mutatós dátum idősebb, mint az apertúrás alternatívája. A mutatós dátum hasonlóképpen lehet kidolgozva a számlapon, mint a 24-órás formátumú időkijelző, azzal a különbséggel, hogy a 24 részből álló skála helyett 31 szegmensre van osztva. Gyakori a hét napja mutatós kijelzőjének kombinálása a hónap napjával és a 24-órás segédszámlappal. Ezen elrendezés összesítő elnevezése a multifunkcionális dátum. A mutatós dátumkijelzőre is érvényes, hogy a rövidebb hónapokban szükséges ennek is a kézzel való átállítása (ez alól kivételt képeznek a Citizen, illetve a Casio órákba szerelt mechanikus örök naptárak és előreprogramozott naptárak).

Mutatós multifunkcionális dátum, Festina F168281

NAGY DÁTUM

Amennyiben csak a dátumkijelző olvashatóságát vennénk figyelembe, a nagy dátumot (Big Date, Grande Date), amelyet valamikor a múlt század 30-as éveiben találtak fel, semmi sem múlja felül. A nagy dátummal a Glashütte városában működő német manufaktúráknak vannak a legnagyobb tapasztalataik és a vele felszerelt karórák – túlnyomóan prémium mechanikus modellekről beszélünk – többnyire nagyon drágák, bár néha rá lehet találni az elemmel meghajtott karórákban is. A technikai igényessége a kettő, részben egymást takaró, vagy szorosan egymáshoz érő lemezen alapszik, miközben az egyiken 0-tól 3-ig, a másikon pedig 0-tól 9-ig vannak kijelölve a számok. Ezekből, a megfelelő beállításnál, alakul ki a dátum kétjegyű száma.

Nagy dátum a Seiko Astron GPS karóra kidolgozásában

PANORÁMA DÁTUM

Ez a dátumtípus a német Glashütte Original márka specialitása. Itt nem is beszélünk másról, mint a nagy dátum egy másfajta elnevezéséről. A működési elve viszont egy kicsit eltérő – a lemezek, a nagy dátummal ellentétben, központosítottak, ugyanazzal a forgótengellyel. Az a vélemény uralkodik, hogy a panoráma dátum (Panorama Date) javít a dátumkijelzés áttekinthetőségén. Gyakorlatilag viszont valószínű, hogy semmilyen különbséget sem fog felfedezni.

Panorama dátum a Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date karórában

DÁTUM – NAP

Kedvelt dátumtípus, amely a hónap napján kívül a hét napjáról is informál. Túlnyomórészt úgy jelenik meg a számlapokon, mint a számjegy és a nap angol vagy francia hárombetűs rövidítésének kombinációja, mint azt a legendás ETA Valjoux 7750 kronográfos kaliber is mutatja. A napok elnevezéseinek lerövidítésére a helyhiány miatt kényszerültek a dizájnőrök. Természetesen itt is találunk kivételeket. A híres svájci Rolex manufaktúra a nem kevésbé híres Day-Date modelljeiben elsőként talált helyet a hét napjainak teljes elnevezéseinek feltüntetésére, mégpedig egy nagy gyűrű integrálásának köszönhetően, amely kivágása a 12-ik óránál egy boltíves apertúrával került felfedésre.

A Day-Date dátum egy változata, Tissot Couturier T035.407.16.051.02

NAPTÁR

Valódi maximalistáknak szánt dátumkijelző kialakítás. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag önnek nem elegendő a dátum, illetve a dátum és hét napjának kijelzése a számlapon és a teljes naptári információkkal szeretne megismerkedni, akkor ez a funkció pont önnek készült. Az igazság viszont az, hogy ha nem számoljuk a naptár digitális formáját, akkor a dátumról, a szökőévről, a vallási naptárról és kitudja, még mi másról szóló információkért alaposan a zsebébe kell nyúlnia. A naptár megtervezése, összeállítása, de az esetleges korrekciója is szakértők és olyan emberek kezébe való, akik számára az órák vagy a megélhetést jelentik, vagy egy teljes éltre szóló szenvedélyről szólnak.

Örökös naptár az IWC Pilots Watch Perpetual Calendar Digital Date Month előadásában

EGY ÉRDEKESSÉG A VÉGÉRE

Észrevette már, hogy némelyik Rolex, de a Tissot T-Race karóráknak is nagyító üveg helyezkedik el a dátuma fölött? A küklopsz, ami ennek a vívmánynak az elnevezésére (a mítoszi egyszemű óriásokkal való hasonlóság nem csupán a véletlen műve), a Rolex alapítójának, Hans Wilsdorf leleményességének a műve, aki évekig hiába kereste a megoldást arra, hogy is tudná a felesége, akinek gyöngébb volt a látása, elolvasni a dátumkijelző apró betűit. Az óra üvegébe való apró nagyítóüveg integrálásához egy véletlen segítette hozzá, amikor is egyszer a fürdőszobában egy vízcsepp pottyant az órája üvegére. Megdöbbenve a nagyító effektuson állítólag azonnal megtervezte az első nagyítós küklopszot.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás