Az idő sem jár el felettük. A G-Shock-ok megmutatják, hogy az öregedés számukra idegen fogalom

Michal Pindura 1 2017.04.30

Az idő sem jár el felettük. A G-Shock-ok megmutatják, hogy az öregedés számukra idegen fogalom

Milyen paradoxon! Amikor az órarajongók, a vintage és retro témákról diskurálnak, beszélgetésükben gyakorlatilag minden a történelmi, a harminc éves és annál idősebb mechanikus modellek körül fog forogni. Megértjük. Ők az ínyencek, tájékozottak és nagy tudással rendelkeznek az adott területről. Amennyiben viszont olyan helyzet alakulna ki, és vitájukhoz nekünk is valamivel hozzá kéne járulni, elsőként az az óra jut az eszünkbe, melynek kultusza semmivel sem kisebb, mint a Speedmasteré az Omega-tól vagy a Carreraé a TAG Heuer-tól. Ezen órák, hasonlóan a sokkal drágább társaikhoz, segítettek alakítani a modern piacot, melyen már 34 éve örvendenek a szüntelen érdeklődésnek. Ha nem tudná, mire is célzunk, forduljon kelet felé – pontosan onnan, pontosabban Japánból, származnak a legendás G-Shock-ok a Casio-tól.

CASIO G-SHOCK DW 5600HR-1

A Casio G-Shock rengeteg kemény „műszerész“ szemében mestersége szégyenét testesíti meg a jelenlegi órás iparban. A tömegtermelés termékei, quartz szerkezeteket használnak, hatalmasak, műanyagok… és így folytathatnánk még tovább. De nem fogjuk. Mert a G-Shock-okat nem csak mi látjuk teljesen másképp. De döntsön ön. Ellenállóságukat tíz évvel hosszabb ideje kínálják mindenki számára világszerte, mint amennyi ideje a svájci Audemars Piguet manufaktúra Royal Oak Offshore luxus modelljei építik fogyasztói bázisukat. Ahogyan a múlt század hatvanas éveiben sikerült új vásárlókat szerezni a Seiko és Zenith ikonikus kronográfjainak, úgy a „Džíknek“ ez a sportolóknál sikerült, akik a konstrukcióban kompromisszummentes szilárdságot és pontosságot kerestek, mellyel a mechanikus karórák sosem fognak rendelkezni. Mindez 1983-tól működik.

CASIO G-SHOCK DW 5600E-1

A következő mondatokhoz, a tokiói Casio cég produkciójából származó gyöngyszemről, egy kicsit puskázunk – mégpedig egy novemberi sajtó hírből, melyben az állt, hogy a vásárlók felé tart a G-Shock DW 5600HR-1 modell. Ezen nincs is semmi furcsa, hisz a Casio, évente sajtó hírek tucatjait adja ki. A szövegben viszont az állt, hogy ezen óra az eredeti, 1983-ból származó G-Shock DW-5000 időmérő tiszteletére került kiadásra, amely a G-Shock mániát elindította.

G-SHOCK DW 5600M-2

A fekete-vörös újdonság hajszálpontosan azonos paraméterekkel és megegyező kialakítással került bemutatásra, mint az eredeti – fekete színű, a nyolcoldalú tok 42,8 milliméter szélességű és hozományként az integrált szíjat is megkapta. Míg a kerületen szépen kitűnnek (de nem rikítnak) a Protection és a G-Shock gravírozott szürke feliratok, a kisebb feliratok a számlap körül színben megegyeznek a szíj mélyvörös belső részével. Aki még emlékszik a DW-5000-es modellre (vagy kigooglezza), az megállapítja, hogy a vörös részletek közvetlenül utalnak a számlap keretére, mellyel a pionír DW-k nyolcvanháromban felkavarták az órásvilág álló vizét. Az eredeti modellel ellentétben az újdonság digitális kijelzője inverz LCD kijelzőt használ az adatok ábrázolására. A kiindulási állapotban az időt HH:MM:SS formátumban, a hét napját és az aktuális dátumot mutatja.

A G-Classic szériához tartozó további termékek sem állnak túl távol azon óráktól, melyek fejlesztésével még 1981-ben Kikuo Ibe mérnök kezdett foglalkozni. Szintén büszkeségük az elem 10-éves élettartama, ugyanúgy 200M/20ATM-ig vízállóak és éppúgy túlélik a tíz méter magasságból való zuhanást. Ez többé-kevésbé az azonos konstrukciónak köszönhető, melyben a főszerepet a matt gyantatok, a könnyen olvasható kijelző és a kényelmes, elegendően széles profilozott szíj játssza.

G-SHOCK DW 5600BB-1

Túl sok különbség nincs. Tán a leglényegesebb az acélmerevítés hiánya, mely a G-Shock DW-5000-es karórákban a szerkezetet tartotta a helyén. A jelenlegi modellek megelégszenek az ellenálló polimerrel, mely egyrészt elnyeli az ütéseket, másrészt segít 100,- EUR alá vinni az óra árát.

Összességben elmondható, hogy míg a G-Shock némelyik modellje viszonylag ellentmondásos – akár a rikító színek vagy az extra hatalmas tokok miatt, a DW-5600-as vonal a történelem szinte hű tükörképe. Dizájnja megfelelő adag retro hangulattal rendelkezik és közben elegendően „sporty & cool“, hogy teljesítse a mai, vintage kiegészítőkre vágyó fogyasztók elvárásait.

Foto:
instagram.com/vincentvond00m,
instagram.com/slimstoreod,
instagram.com/childhood1980
instagram.com/shensarloji

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (1)

Magyar Adorján UDV.NEKEM EGY G - SHOCK GXV 56-1A ÓRÁM VAN TÖKÉLETES