Az alap a számlap. TOP 10 számlapstílus, amelyet minden óra-dizájnőr ismer

Michal Pindura 0 2018.05.27

Ciferník je základ. Týchto TOP 10 štýlov ciferníkov pozná každý dizajnér hodiniek

Az órák számlapja majdnem olyan, mint az emberi ujjlenyomat. A világon csak nehezen talál két teljesen egyforma darabot. A számlap az, ami szerint egy másodperc töredék része alatt képesek vagyunk azonosítani az órát, illetve megállapítani a pontos modellt, kategóriát és a márkát, valamint egyes esetekben még a gyártás évét is.

A minőségi karórák rajongói a számlapoknak köszönhetően emlékeznek az ikonikus modellekre, amelyek az órásipar történelmén kívül az aviatika történetébe, illetve a hollywoodi filmtörténetbe is beírták magukat. Közülük említsünk meg olyan legendákat, mint a Cartier Santos Dumont a repülés úttörőjének, Albert Santos-Dumontnak a csuklóján, a Rolex GMT-Master Marlon Bando kezén az Apocalypse Now (1979) filmben vagy a TAG Heuer Monaco kronográf a magával ragadó Le Mans (1979) felvételben… Ez így van, a tökéletesen megtervezett számlap sokkal gyorsabban juttatja sikerre az órát, mint bármi más.

Bár a számlapok szinte mindig egyedülállóak, vannak köztük a hosszú évtizedek és a tapasztalatok által is igazolt alaptípusok, amelyekből a dizájnőrök kiindulhatnak, és közben biztosak lehetnek abban, hogy nem fognak mellé fogni. Szeretné tudni, melyek azok?

A következő sorokban bemutatjuk az analóg számlapok tíz legkedveltebb stílusát és felosztását, amelyek a mai karórákban használatosak. Tesztelje le magát, hogy mennyit ismer közülük ????

ARAB SZÁMJEGYES SZÁMLAP (általában függőleges)

Arab számjegyes számlap, Timex TW2P96700

Valószínűleg a legelterjedtebb számlap elrendezés a modern karórákban. Az áttekinthetőség és gyors időleolvasás jellemzi.

RÓMAI SZÁMJEGYES SZÁMLAP (általában keresztirányú)

Római számjegyes számlap, Fossil ME3101

Egy a leghagyományosabb számlapstílusokból. Gyakran használják a klasszikus és elegáns modellekben.

CALIFORNIA SZÁMLAP

Ciferník California, Glycine Incursore 44 GL0042 Automatic

A számlap, amely ötvözi az arab és a római számjegyeket. Történelmi felosztásról van szó, amelyet először 1934-ben használt a svájci Rolex manufaktúra. Több teória is létezik arról, miért pont az USA egyik államáról  nevezték el ezt a stílust, de hogy miért is van ez így, senki nem tudja biztosan.

TIPIKUS PILÓTASZÁMLAP

Tipikus pilótaszámlap, Junkers 6848-1

A pilóta modellekre jellemző számlap. A hangsúlyt főleg az órákat jelölő számok láthatóságára helyezik.

KRONOGRÁF – HÁROM REGISZTER

Három regiszteres kronográf, Doxa 172.90.121.01

A három regiszteres számlap, állandó és megunhatatlan sztár. Hasonló felosztással rendelkezhetnek a multifunkcionális dátummal ellátott karórák is.

KRONOGRÁF – KETTŐ REGISZTER

Kronográf - kettő regiszter, Zeppelin 8678-2

Az ilyen külsejű számlapot a TAG Heuer kronográfok tették híressé. A vízszintesen elhelyezett regiszterek szerint a „panda“ becenevet kapta.

TIPIKUS BÚVÁRSZÁMLAP

A Certina C032.410.11.041.00 karóra búvárszámlapja

Ennek a számlapnak a víz alatt nincs konkurenciája. A nagyvonalú indexek a zavaros vízben is garantálják a láthatóságot (általában lumineszcens bevonattal vannak kezelve) és a 12-ik óra kiemelt jele megkönnyíti a tájékozódást a merülés idejének vagy a dekompressziós várakozások időtartamának mérésénél.

TENGERI KRONOMÉTER

Tengeri kronométer számlapja, Ulysse Nardin 1183.310.7M/40 Marine Chronometer Torpilleur

Egy újabb a történelmi dizájnok közül. A tengeri kronométerek (nagyon pontos órák) fontos részét képezték a navigációs felszereltség eszközeinek a tengerészetben. A másodperceket egy külön segédszámlap mutatja.

TIPIKUS REGULÁTOR

A Tissot Le Locle Automatic Regulateur T006.428.11.038.02 regulátor számlapja

Nyilván a legkülönösebb, de annál vonzóbb számlapfelosztás. Az idő mindhárom alap összetevőjét (órák, percek, másodpercek) külön mutatja, miközben a legnagyobb hangsúlyt a percek kapták.

SZENDVICS SZÁMLAP (általában Panerai)

A Panerai Luminor 1950 Left-handed 3 Days karóra szendvics számlapja

Ha nem lenne a Panerai márka, akkor szinte biztosan meg lennénk fosztva a szendvics számlaptól. A svájci-olasz gyártó termékeiben a számlap felső lapja az indexek és számjegyek helyén ki van vágva, aminek köszönhetően felfedi a fluoreszcens anyaggal bevont alsó réteget.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás