Amikor a hátulja szebb, mint az eleje. Ezt az órát hátulról is érdemes megnézni

Michal Pindura 1 2017.06.11

Ki ne szeretne olyan óra tulajdonosa lenni, amelyre öröm ránézni? Akár digitális, analóg vagy bináris óráról van szó, legfőképpen azért viseljük, hogy informáljon minket a pontos időről és reprezentáljon bennünket a külsejével. De most komolyan, próbálta már valaha összeszámolni, naponta hányszor pillant rá az óramutatókra, hogy megállapíthassa, mennyi az idő?

CASIO GWG 1000MH-1A MAHARISHI

Ötször vagy ötvenszer, az óráját szinte mindig csak egy futópillantással illeti meg a számlapra nézve és ezzel ön végzett is. Lehet a számlap az óra egyértelműen legexponáltabb része, de ami a „ránézések” számát illeti, némelyik modelleknél (és nincs belőlük kevés) a hagyományos viselésnél és időleolvasásnál a legattraktívabb részek rejtve maradnak.

Ha azt tippeli, hogy a hátlapokról beszélünk, illetve azt gondolja, hogy a legszebb csak mögöttük rejlik, tőlünk tízből tíz pontot kap. Az óra hátlapját nyugodtan összehasonlíthatjuk egy kép hátuljával. Míg a művész a vászon elülső oldalára egy jelenetet fest, mely a nagyközönség szemeit hivatott megörvendeztetni, addig ugyanazon kép hátulja sokkal intimebb. Gyakran fellelhetők rajta a szerző magánmegjegyzései, részletek a műről vagy akár dedikációk.

És ez hasonló az óra hátlapjával is. A gyártókat e felület háromféle módon szolgálja:

1. A HÁTLAP, MINT INFORMÁCIÓFORRÁS

A hátlapon általában azok az információk találhatók, melyek valamilyen oknál fogva nem fértek a számlapra vagy nem volt kívánatos, hogy megjelenjenek rajta. Ezek tipikusan a modell megjelölése, információ a vízállóság szintjéről, sorozatszám és szórványosan a felhasznált szerkezet száma/megjelölése és a quartz modelleknél az elem típusa.
VOSTOK-EUROPE YM26/5603255

A limitált kiadásoknál jó szokás az óra hátlapjába bevésett terméksorszám. Ezek az adatok elsősorban a felhasználónak szolgálnak, de az órásmesterek és a szerviz-technikusok munkáját is segítik.

2. A HÁTLAP, MINT REKLÁMFELÜLET

Az óra hátlapjai viszonylag nagyvonalú teret biztosítanak a propagálásra, melynek méretével csak a számlap mérete egyezhet. Mivel a vásárlók általában nem szeretik, ha órájuk számlapját különböző emblémák és logók díszítik, ezért az előfordulásuk helye pont a hátlapokon van.

TISSOT QUICKSTER T095.417.17.037.05 NBA LOS ANGELES LAKERS

A dizájnőrök a csak az óratulajdonos számára elérhető motívumok megtervezésénél sokkal fesztelenebbek. A búvárórák hátlapjain a kreativitásuk gyakran a lézerrel gravírozott tengeralatti élet jeleneteiben nyilvánul meg, a racing modelleknél a Formula 1 csapatainak, illetve a tengerentúli NBA logóiban. A lehetőségek, hogyan díszíthetőek az órák hátlapjai, tényleg kimeríthetetlenek.

3. A HÁTLAP, MINT ABLAK AZ ÓRA LELKÉBE

És végül a legjobb – a mi általunk legkedveltebb formája a hátlap kidolgozásának. Mindenki, aki rabjává vált a mechanika varázsának egyet fog velünk érteni, hogy amennyiben az óra belsejében sok mozgó komponensből álló szerkezet található, mely környezete gyakran gazdagon díszített vagy szkeletonizált, halálos bűn lenne, ha ez a kézműves gyönyörűség örökre rejtve maradna a világ szemei elől.
CERTINA C029.807.16.031.60 HIMALAYA SPECIAL EDITION

A gyártók pontosan ebből az okból helyeznek átlátszó ablakokat a hátlapokba – leggyakrabban ásványi vagy zafír üvegből – amelyeken keresztül bármikor leellenőrizheti a lendkerekek rezgését, hogy az automata rotorja úgy forog-e, ahogy kell, vagy csak gyönyörködhet a fogaskerekek tökéletes összehangoltságában.

Az órák hátlapjai határozottan nem csak kötelező elemek. Sok hasznos információt talál rajtuk, és a mechanikus modelleknél akár az a része is lehet az órának, amelyet a leggyakrabban szeretne nézegetni.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (1)

Mihály Segítséget szeretnék kérni. Sok órában cseréltem már aksit. A feleségemnek van egy AGORA Saphir óra, a hátlapot könnyen levettem, elemet kicseréltem. Működik, de a hátlapot nem sikerül visszatennem. Nem jövök rá mi a trükkje. Ebben kérek szakmai tanácsot, amit előre is tisztelettel köszönök.