A zafír üveg tönkretehetetlen? Nos, ahogy vesszük…

Michal Pindura 8 2018.10.07

Ilyen állapotot csak nehezen ér el egy zafírüvegnél

Az óra üvege az óra vásárlásánál nem bír olyan véleményformáló tulajdonsággal, mint annak dizájnja vagy a márka hírneve. Általában csak akkor kezdjük észrevenni, amikor a vastagon vakolt fal (amely ki tudja miért nem állt félre) vagy a kabát cipzárja csúnya nyomokat hagyott rajta vájatok és karcok formájában. Mit lehet ilyenkor tenni? Az akrilüveg esetén segít a csiszolás, az ásványi üvegre csak a csere a megoldás. És a zafírüveg? Azzal sosem kerül ilyen helyzetbe. De így van ez tényleg?

Az első dolog, amit a zafír üveggel kapcsolatban tisztáznunk kel az, hogy valójában nem üveg. Az órásiparban használt zafír, mint egy a külső világot az óra belsejétől elválasztó fal, ugyanis monokristály, amely az alumínium-oxid olvasztásával és az azt követő szilárdulásával jön létre és a normál üveghez, amely nagyrészt kvarchomokból, szódából, alkáli-fém oxidokból és mészkőből tevődik össze, csak a kinézetével hasonlít. A zafír is átlátszó és homogén. Az üveggel ellentétben viszont nem amorf és ami a fő, sokkal keményebb.

Ha az ember akarja, megkarcolja a zafír üveget is

A második dolog, amely szerintünk kívánja a történetbe való rövid bevezetést, a zafír kristály értéke. Ha azt mondjuk zafír, némelyikünk szeme előtt egy világoskék drágakő jelenik meg, mások előtt az angol koronaékszerek. Szóval valami nagyon értékes és kívánatos. A zafír, amely a remek tulajdonságainak köszönhetően a jobb órásmárkák első számú választottjává vált viszont csak a vegyi és fizikai tulajdonságaival hasonlít a természetes alakjára – a korundok csoportjába tartozó ásványra. Nem a vulkanikus kőzetek terméke, hanem a laboratóriumoké, ahol a hidrogén és oxigén jelenlétében 2000 oC feletti hőmérsékletnél „sütik“. Tehát arról ne is álmodjon, hogy az órájából kivett zafír üveg eladásával javítani tudna a pénzügyi helyzetén ????

Az a mondás járja, hogy a származás nem számít. Az órás optikán keresztül nézett zafír kristályok esetében ez kétszeresen igaz. Csak a paraméterek a fontosak, amelyek élén a Mohs skála szerinti 9. fokozatú keménység áll. Keménységben csak a gyémánt tudja a zafírt felülmúlni, az is csak egyetlen fokkal. Az extrém keménység ellenére is (vagy éppen az miatt), a zafír sem teljesen tönkretehetetlen. Amennyiben egy kemény ütést kap, apró darabokra törik, és ön már csak búslakodhat. A zafír ugyanis viszonylag törékeny és a magas nyomással is csak nehezen birkózik meg, amely mondjuk egy másik kemény anyaggal való összeütközésnél hat rá.

ÖSSZEFOGLALÁS: az órák zafír üvege sikeresen ellenáll a karcolásoknak, de egy kalapáccsal mért ütés végleges lesz számára. Másrészt viszont, a nyomásváltozás következtében, például a repülőutaknál, megrepedt zafír üvegről szóló legendákat nyugodtan ignorálhatja és csak rossz viccként kezelje.

A jelentősen hosszabb élettartamon kívül az órások és a felhasználok is az órának kölcsönzött speciális fénye miatt is megkedvelték. A kristály felületétől intenzívebben tükröződnek vissza a fénysugarak, aminek köszönhetően az óra vonzóbbnak tűnhet. Ami valaki számára előny, mást kimondottan zavarhat. A magasabb fényvisszaverő képesség miatt némelyik gyártók úgynevezett antireflex rétegekkel látják el a zafír üveget, amely pozitív befolyással van a számlap olvashatóságára. Ezen rétegek gyenge pontját a kopásra való jelentős hajlam képezi, ezért, ha az órától minden fénykörülmények közti remek láthatóságot vár, akkor a figyelme főleg olyan modellekre irányuljon, amelyekben az antireflex réteg az üveg belső részére került felvitelre.

Az antireflex réteg hajlamos a kopásra

Megéri tehát befektetni egy zafír kristályos karórába? A mi tapasztalataink azt mondják, hogy: egyértelműen igen! Bár a zafír üveg gyártási költségei az ásványihoz képest nagyjából tízszer magasabbak (a vastagságtól függően), a zafír használata a karóra végső árában egyre jobban elhanyagolható. Míg valamikor a prémium modellek kiváltsága volt, ma már nem okoz gondot 100,- euró alatti árcédulával ellátott modellekben találkozni vele.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (8)

Dani Ki olyan hülye hogy szétveri. Egy gyémántot is össze lehet törni. Elég egy fatuskó a megsemmisítéshez. Melóba használj olcsó műanyag órát, annak mindegy.
Dániel Ablakszilánkkal felszínén lehet hajszalkarcot vésni, de ez még vixolható. Óvatosan kell megnézni. Tűreszelo, fűreszfog azért nyomot hagy rajta, ha leszakadva megnézzük. A puhább anyag is karcolja a keményebbet, csak a karc mértéke más.
Dániel De miért nem teszik telefonkijelzőkre a zafírüveg, mikor a Gorillaglass se olcsöbb sokkal. Ablakszilánkkal nem érdemes kísérletezni hogy húzom rajta. Megsérthetem a zafírüveg is?
Balázs Az antireflektív bevonat alkoholos törlőkendővel "leoldható"?
Dániel Óriási felfedezés, sima üveges óráért nem adnék százezres árakat. Mibe kerül egy kés keménységű rozsdamentes acéltokkal zafírüveggel ellátott pontos kvarcóra? Hogyan tudom ellenőrizni károkozás nélkül, hogy zafírüveg-e?
Gyula Szep napot vasaroltam egy karorat es nem vagyok biztos benne hogy az uvege tenyleg zafir kristaly . Tobb karc lathato mar rajta es nem erte nagy behatas.hogy gyozodhetek meg valodisagarol??
Gyula Szep napot. Mivel gyozodhetek meg artol hogy az oram uvege valoban zafir kristaly ??? Amit vasaroltam mar legaladd 4-5 karc talalhato rajta, es nem erte nagy behatas.
teccik engem csak az érdekel, zafírnak mennyi a keménységi mennyisége egy rockwell, brinnel, vagy wickers skálán!