A mesh karkötős karórák az új divatsláger. Önt is elbűvölik?

Michal Pindura 0 2018.09.30

A német Staib cég munkáinak bemutatása, férfi karkötők

Időről időre mindannyian rá vagyunk kényszerülve egy-egy kompromisszumra. Néha tényleg nem lehet tovább lépni az olyan megoldások nélkül, amelyek valahol félúton vannak aközött, amit szeretnénk, és amit ténylegesen megkaphatunk. De szinte mindig társul hozzájuk egy csepp elégedetlenség, amely az ember azon igyekezetéből fakad, hogy csak a legjobbat kívánja magának. Kérjük, senki se haragudjon ránk, de szerintünk a kompromisszumok csak ritkán jelentik a legjobb megoldást. Szerencsére, léteznek olyan esetek is, amikor a kényszerű kompromisszumból olyan feltűnő érték keletkezik, amely felülmúlja a legmerészebb elvárásokat is. Ennek ragyogó példáját képzik a mesh karkötők, amelyekről a mai blogunk fog szólni.

Timex Metropolitan női karóra mesh karkötővel

A szíjakról és karkötőkről az óraszakértők erős kiegészítőkként nyilatkoznak, amelyek megfelelő megválasztásával akár két szinttel is megemelhetik az óra kinézetét, ugyanakkor, a nem megfelelő megválasztásával teljesen tönkretehetik azt. Némelyiknek a bőrszíj illik, másiknak az acélkarkötő. Ez hasonló az embereknél is, akik az órákat viselik. Vannak, akik a kiválóan alkalmazkodó és érzésre meleg valódi bőrre esküsznek, amelynek nincs párja, másokat zavarja a rövidebb élettartama és ezért az ellenálló, acélelemekből kirakott karkötőket részesítik előnyben.

MESH KARKÖTŐK – AZ IDEÁLIS KOMPROMISSZUM

De mit lehet tenni, ha az órához, amelyet éppen kiszemelt magának, az a szíj illik jobban, amely pontosan ellenkező tulajdonságokkal rendelkezik, mint amilyeneket ön preferál? Mi a következőt ajánljuk: próbálja ki a milánói mesh elnevezésű kompromisszumot! Garantáljuk, hogy, ha egyszer kipróbálja, soha többé nem tér vissza a bőrhöz, sem a klasszikus acélhoz.

Ámbár, ha valaki kifogásolhatná, hogy a mesh karkötők a mai divatos órákhoz túl finomak, mi szinte biztosak lennénk benne, hogy még sosem találkozott velük. A minőségi mesh karkötő nem csak, hogy remekül néz ki, de sok előnye is van. Sokatmondó a mesh másik neve – fémszövet. A fémnek köszönhetően erős, ellenálló és a szokásos viselettel szinte tönkretehetetlen. Egyúttal, az anyagok szövésére emlékeztető megmunkálásuknak köszönhetően a mesh karkötők a bőr- vagy a textilszíjakra jellemző tulajdonságokra tesznek szert. Tökéletesen alkalmazkodnak a csuklóformához, nem húzzák a szőrt és nem izzad alattuk a kéz. Mi így képzeljük el az ideális kompromisszumot.

NEM MINDENKINEK VALÓ A KÉZI GYÁRTÁS

A tényleg minőségi mesh karkötő acélból vagy más fémből való elkészítése nehezebb lehet, mint amilyennek az tűnhetne. Ez művészet, már csak abból az okból is, hogy a bőr a csukló belső felén rendkívül finom és érzékeny. Amennyiben azt akarjuk, hogy a fémdrótokból szőtt karkötővel rendelkező karóra hosszútávú viselése kényelmes legyen, akkor minden részletre figyelni kell. Valamikor éppen a milánói mesh-en mutatták be a kézművesek kézügyességét. Ma már nem találkozunk kimondottan rossz minőségű mesh-vel. Igaz, hogy a márkák többsége egészben vagy részben Távol Keleten készítteti, de mivel a szövő gépeket számítógépek vezérlik, minőségileg összehasonlíthatóak a precíz kézi gyártással.

Breitling Chronoliner férfi karóra mesh karkötővel

Ez lehet furcsa, de minden mesh tulajdonos igazából köszönetet mondhat a gépeknek. Nélkülük a stílusos mesh sosem kerülne az olyan divatmárkák keresőjébe, mint Daniel Wellington, Rosefield, Michael Kors, stb., és mi sem írhatnánk a növekvő népszerűségéről. Mert nagyon drága volna. A világon ugyanis csak néhány ritka cég foglalkozik a milánói mesh kézi gyártásával és azt meg is fizettetik. Ha megengedheti magának és fontosak önnek a tényleg prémium termékek, akkor a Staib céget ajánljuk figyelmébe, amelyet 1929-ben alapítottak a német Pforzheim városában.

Most már tudja, hogy a mesh-t, gépek segítségével teljesen automatikusan is lehet készíteni. Ezen a módszeren viszont nincs nagyon mit körülírni. A gépbe behelyezik az orsóra tekert huzalt és a többiről le van a gond. Sokkal inspirálóbb a kézi gyártás, amelyben a már említett Staib cégnek nincs konkurenciája. Az egész a következőképpen zajlik:

Az első lépésben, a 0,2 – 2 mm vastagságú, leggyakrabban acél-, arany-, ezüst- vagy platinahuzalból nagyobb gyékényeket szőnek, amelyeket a következő lépésben a kívánt méretre vágnak. Még mielőtt kész karkötővé válnak, a fémhálók az alakíthatóságuk biztosítása érdekében többször vannak izzítva (az acél egészen 1000 oC-nál), öblítve és csiszolva. Az utolsó izzítás után a gyékényt géppel felrázzák, majd feltekerik egy keménygumiból készült hengerre, aminek köszönhetően szert tesz a végleges hajlékonyságra. Amennyiben a mesh aranyból vagy más drágafémből készül, akkor ezt a folyamatot kizárólag kézzel végzik. Ezután a gyékényt már csak felvágják, a leendő karkötők széleit megigazítják úgy, hogy ne foszoljanak szét, majd megtisztítják, alaposan csiszolják és felhelyezik a csatot.

A német Staib cég munkáinak bemutatása, női karkötők

A MESH TÖRTÉNETE EGÉSZEN AZ ETRUSZKOKIG TERJED

Mesh karkötős órát visel? Akkor ajánlatos tudnia, hogy a technika, amellyel ezek a karkötők készülnek, sokkal régebbi, mint maga az óra. A régészek a fémhálóból készült karkötőket és ékszereket az ókori Etruszkok sírjaiban fedezték fel, amely etnikum a mai Olaszország területén élt, sokkal a Római Birodalom felemelkedése előtt.

A későbbi időszakokban, főleg a barokk és a reneszánsz időkben, főleg a Milánóban tevékenykedő aranyművesek specializálódtak a spirálos drótháló kézi gyártására, és éppen azon helyről, ahol ezek a legfinomabb darabok létrejöttek, kapta ez a technika is a nevét. Az órásiparban úgy ismerjük, mint milánói vagy „milanaise“ mesh.

HOGYAN LEHET FELISMERNI A MINŐSÉGI MESH-T?

Első sorban, a minőségi milánói mesh sűrűsége, és az egyes szemek mérete konzisztens kell, hogy legyen. Amikor megpróbáljuk behajlítani (csak egy irányban), nem szabadna ellenállnia és akadoznia. A meghajlítás szélső pozíciójában rugalmasnak kell lennie és sosem törhet el. A megmunkálás minőségét könnyen és gyorsan le tudja ellenőrizni az ún. szilonharisnya teszttel – ha a mesh karkötővel végigsimítja a szilonharisnyát, ill. a bőrt úgy, hogy az nem szakad fel, akkor nyugodtan viselheti, és nem kell azon aggódnia, hogy egy esetleges éles él vagy elszabadult drótocska megsebezné.

Felkeltettük az érdeklődését a mesh iránt? Akkor próbálja ki. Több tucat híres márka modelljei közül választhat, amelyekből nem hiányzik a Tissot, a Zeppelin, a Wenger és a Calvin Klein sem. Van már tapasztalata mesh karkötős karóra viselésével? Akkor ossza meg velünk a cikk kommentjében vagy a Facebook oldalunkon.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás