A kronográf egy biztos pont a funkciók közt. Derítse ki, hogyan működik, és hogyan lehet az ön számára is hasznos

Michal Pindura 0 2017.08.20

Az óra már rég nem az a kiegészítő, amelynek egyetlen feladata az időkijelzés. A mai karóra, mindenféle túlzások nélkül, univerzális eszköz, amely azon kívül, hogy jól mutat, viselőjének olyan helyzetekben képes segíteni, amelyekben pár évvel ezelőtt még egész sor speciális készülékre lett volna szüksége. Ezek viszont modern és gyakran high-tech újdonságok, amelyek előnyeit nem mindenki tudja kihasználni.

Chronograf vynašiel francúzsky hodinár Louis Moinet

Amennyiben a tucatnyi funkciók között (mechanikus karórák esetében komplikációk) egy állandót szeretnénk találni, amely évekig kitart és emellett mindig rendkívül keresett, praktikus és hasznos, az ujjunk habozás nélkül a kronográfra mutatna. Ha nem tudja, mit is képzeljen el a kronográf kifejezés alatt, segítünk: egyszerűen fogalmazva analóg (mutatós) stopper.

TIPP: tudta, hogy a kronográf elnevezés a görög khronographos kifejezésből származik, ami annyit jelent, hogy az idő és események regisztrálása?

MI AZ A KRONOGRÁF?

A zseniális francia órásmester, Louis Moinet 1816-ra datált találmánya egy sokarcú funkció. Egyrészt változó, ami a számlapokon prezentált alakját illeti, másrészt szolgálatkész megszámolhatatlan feladatnál, amelynél fontos a pontos időszakaszok megállapítása.

Az óráscégek régebben kizárólag férfi funkcióként néztek a kronográfra és nagyrészt csak a racing és pilóta modellekbe szerelték. Ma már más a helyzet. A kronográf egyik tulajdonsága a kitöltés és a megfelelő megmunkálás esetén a számlapok vizuálisan vonzó kiegyensúlyozása, ami nem csak a férfi csuklóra szánt karóráknál jön jól. Ha végiglapozza a DKNY vagy a Michael Kors trendi női fashion modellek kínálatát, azonnal megérti, miért vált a kronográf a világhírű dizájnőrök kedvencévé. Hozzáfűzzük még, hogy a kronográf ráadásul műszakilag fejlettebb és exkluzívabb külsőt kölcsönöz az órának.

FIGYELEM: A kronográf nem kronométer. Míg a kronográf egy funkció, addig a kronométer olyan órát jelöl, amely pontosságát valamelyik minősítő hivatal igazolta, pl. az ismert COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

HOGYAN LEHET MEGISMERNI A KRONOGRÁFFAL FELSZERELT ÓRÁT?

Első sorban nézzen a számlapra. Amennyiben két vagy három segédszámlapot (számlálót) lát rajta, nagy valószínűséggel kronográfról van szó. A második jele az oldalt elhelyezett két darab vezérlő gomb, leggyakrabban a két és a négy óra pozícióján. De ne hagyja magát megtéveszteni. Némelyik multifunkcionális dátummal felszerelt modellek szintén segédszámlapokkal rendelkeznek és kivételes esetekben oldalsó gombokkal is. A biztonság kedvéért ezért figyelje az apró jelöléseket – a kronográf, a dátummal ellentétben, csak órákban, percekben és másodpercekben kifejezett számbeli adatokat tartalmaz a regiszterek körül. Segítségére lehet még a kerületen elhelyezett tahimetrikus skála jelenléte is – róla később szólunk pár szót.

DOXA 160.30.025.02

HOGYAN MűKÖDIK A KRONOGRÁF?

Elvben egyszerű – elindítja, megállítja, kinullázza. Nincs ebben semmi ördöngösség. Hacsak nem merülünk mélyebbre a konstrukciós részletekben és kihagyjuk az oszlopos kerekekről és a csúszós tengelykapcsolókról szóló fejezetet, akkor egy rövid szabállyal is megelégszünk: a kronográffal felszerelt karóra két független mérő rendszerrel rendelkezik. Egyik az aktuális időt mutatja a másik az időszakokat méri (stopperként működik).

TISSOT PRC 200 T055.417.17.017.02 ICE HOCKEY SPECIAL EDITION

A kronográf mechanizmusának elindítása általában a fent elhelyezett gomb segítségével történik. Ugyanazon gomb ismételt megnyomásával megállítjuk a mérést. A lemért idő kinullázása az alsó gomb hatáskörébe tartozik. A lemért érték leolvasása érdekében össze kell adni az összes számláló adatait – kezdje az órákkal és fejezze be a másodpercekkel, amelyeket a központi másodpercmutató indikálja. Ahogy azt már fentebb említettük, a regiszterek külseje és elhelyezése jelentősen eltérő lehet, ebből kifolyólag azt ajánljuk, hogy alaposan olvassa át az óra útmutatóját.

Casio Edifice EQW T640D-1A

MI AZ A TAHIMÉTER ÉS MIKOR LEHET HASZNOS?

A kronográfot, főleg a férfi modellekben, gyakran kíséri a tahiméter kiegészítő funkciója. Az óra kerületén található bevésve vagy kijelölve és az a feladata, hogy az ismert időnél és megtett távolságnál segítsen önnek kiszámolni a sebességet. A tahiméter a használatba vezetése óta az 1811-es év körül, a szerelőszalagoknál szolgált a termelési ráta bejegyzésére. A mérés a feladatteljesítés elindításánál kezdődött, és amint befejezték a munkát a mérés leállt. A végérték, ahol a mutató megállt, fejezte ki az óránkénti átlag termelési sebességet.

Schéma fungovania tachymetra

A modern órákban a tahiméter szintén a sebesség megállapítására szolgál, de általában a menet- vagy a repülési sebességről van szó. A sikeres mérés első feltétele az olyan kronográf, amelynél a másodperceket a központi másodpercmutató határozza meg – a más elven működő kronográfoknál hiába keresné a tahiméter skálát.

A tahiméternél minden a T = 3600/t képletből indul ki, ahol a „T” a tahiméteren lévő számot képviseli, a „t” a másodpercekben lemért időt fejezi ki és a „3600” pedig a másodpercek óránkénti számát (60 másodperc x 60 perc).

Példa: autóval utazik és az út szélén látja a kilométerszelvényeket. Az egyiknél elindítja a kronográfot és a következőnél megállítja. A szám, amelyre a másodpercmutató mutat, fejezi ki az ön sebességét.

Magyarázat: Ha a pontosan meghatározott egy kilométeres távolságot pontosan 30 másodperc alatt teszi meg, akkor a másodpercmutató a 120-as számon áll meg, ami azt jelenti, hogy az ön átlagsebessége 120 km/ó volt.

A tahimétert annak a megállapítására is használhatja, mennyi munkát képes elvégezni egy óra alatt. Ha tudja, hogy egy csomag becsomagolása 40 másodpercet vesz igénybe, a mutató a 90-es számon áll meg. Amennyiben nem fárad el és senki sem fogja önt megzavarni, akkor egy óra alatt elméletileg 90 csomaggal fog megbirkózni.

Forrás: wikipedia.org
Foto: instagram.com/affordablewristtime

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás