A kerámia karórák egyre népszerűbbek. Ismeri az előnyeit és hátrányait?

Michal Pindura 0 2017.05.10

A kerámia karórák egyre népszerűbbek. Ismeri az előnyeit és hátrányait?

Karórát gyakorlatilag bármiből lehet készíteni. Ha néha benéz a blogunkba, lehet már olvasta, hogy léteznek gránitból, hajlékony szilikonból, sőt még érlelt sajtból készített modellek is. Az órás márkák már tényleg sok mindent kipróbáltak. Viszont csak kevés olyan anyag létezik, amely igazán hasznos a vásárlók számára.  Ilyen az acél, a titán, az alumínium, a nemesfémek… valahol, e lista közepén található a kerámia is.

Az óra részeinek gyártására használt kerámia ötvözetek esetében nem olyan kerámiáról van szó, mellyel az ebéd felszolgálásánál vagy a fazekas mester gyakorlott mozdulatainak megfigyelésénél találkozunk. Ez a kerámia semmiben sem hasonlít a kaolinit elnevezésű, természetes agyagból kiégetett kerámiára. Akkor mi is ez?

Just Cavalli kerámia karóra

Azon ötvözetek pontos definíciója, melyekből a tokok, a szíjak vagy az egész órák készülnek, viszonylag meghatározatlan. Lényegében bármilyen anorganikus, fémmentes és szilárd halmazállapotú anyag lehet. Ez elegendő teret ad a kémikusoknak és anyagmérnököknek ahhoz, hogy egyre újabb és újabb összetételeket fejlesszenek ki, aminek köszönhetően a végtermék fizikai tulajdonságának jelentős javulását érik el.

Tissot kerámia karóra

A legalapvetőbb és az órakonstrukciókban leggyakrabban használt gépi kerámiát (szóval oxidok, karbidok és nitritek) nyugodtan a 21. század high-tech anyagának nevezhetjük. Erre az olyan specifikus adottságai jogosítanak fel, mint a magas keménység, alacsony súly, a kémiai reakcióképtelenség és a hipoallergenitás.

A kerámia első látásra úgy néz ki, mint egy szuperanyag, amelyik tökéletes. De tényleg így van ez? A következő sorokban bemutatjuk a kerámia pozitív és negatív oldalát, amellyel, mint óratulajdonos találkozhat.

Boccia Titanium kerámia karóra

A kerámia pozitív tulajdonságai

+ A kerámiaötvözetek a más hagyományos fémekhez képes rendkívül ellenállóak. Szinte megkaristolhatatlanok és az óra évekig tartó viselése után sem látszanak rajta az elhasználódás jelei. Színállóak, és a folytonos UV sugárzás sem hagy rajtuk nyomot. A kerámiaötvözetek váltak sok márka számára az első számú választássá a sportos és búvármodellek gyártásánál. Az indokok egyszerűek: teljesen antimagnetikusak és képtelenek a kémiai erózióra a tengeri vízzel való érintkezés következtében.

Festina kerámia karóra

+ A megtévesztő ólomsúly benyomás ellenére, amit a kerámia a megjelenésével kelt, valóságban ennek épp az ellenkezője igaz. A kerámia könnyű anyag, mely súlya az alumíniuméhoz hasonló. Próbáljon felcsatolni egy kerámia karórát és mindjárt megérti, miért kezdték el használni ezt az anyagot az olyan híres márkák, mint a Rolex, Tissot, Rado, Certina, Festina vagy a Bering.

+ Hipoallergén. A kerámia ötvözetek túlnyomó többsége az alap állapotában nem tartalmaz semmilyen fémet, sem más, allergiás reakciót keltő anyagokat. A kerámia órákat így az ingerlés- és kellemetlen tünetekből való aggodalom nélkül viselhetik az allergiások és az érzékeny bőrű emberek is.

Bering kerámia karóra

A kerámia negatív tulajdonságai

– Bár a kerámia meglehetősen ellenálló és a belőle készült órák ellenállnak a karcolásoknak, a kerámia molekuláris struktúrája egy buktatót rejt – a törékenységet. Ez hasonló, mint a zafírüvegnél. Megkaristolni csak gyémánttal lehet (vagy másik zafírral), de kemény felülettel való találkozásnál nagy a valószínűsége, hogy megsérül.

– A kerámia második negatív tulajdonsága nem igazán a vásárlókat érinti, inkább azon személyeket, akik belőle készítik az óra egyes elemeit. A gyártási folyamat legelején porállagú, melyet a kemencében magas nyomás alatt több, mint 2000 fokra hevítenek. Mivel az agglomerációnál megváltozik a térfogata, a gyártást komoly számítások előzik meg. Csak így lehet elérni azt a pontosságot, mely kulcsfontosságú a karórák apró komponenseinek gyártásánál.

Certina kerámia karóra

Kerámia karórák

Kínálatunkban sok minőségi kerámia óra modellt talál. A többségüknél a karkötő, illetve a kerület elemei készülnek kerámiából. Mint az a Just Cavalli vagy a Bering márkáknál látható, a kerámia nem törvényszerűen fehér. A különböző adalékoknak és feldolgozási technológiáknak köszönhetően telt színeket lehet elérni a szürkétől, kéktől, feketétől egészen a barnáig. Épp a szín variabilitás a fent említett tulajdonságokkal együtt az oka annak, hogy a kerámia karórák egyre több vásárlót hódítanak meg. Ön is csatlakozik hozzájuk?

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás