A 2017-es év az okos karórák éve lesz? Az első smart-ok a Tommy Hilfiger-től ezt-azt azért sejtetnek

Michal Pindura 0 2017.05.24

A 2017-es év az okos karórák éve lesz? Az első smart-ok a Tommy Hilfiger-től ezt-azt azért sejtetnek

Nos, megtörik a jég és a 2017-es év végre az az év lesz, melyet mi órások is „smart“ jelzővel fogunk illetni? Lehet, hogy igen. Ugyanis az emberek közt még mindig nem túl elterjedt viselhető technológiák piacára élvezettel vetették be magukat a fashion márkák. Michael Kors, Fossil, Hugo Boss, Lacoste, Juicy Couture, Tommy Hilfiger… ezek mind hisznek abban, hogy épp ők lesznek azok, akik meggyőzik a vásárlókat, hogy az intelligens karórák nem csak egy high-tech hóbort, hanem hasznos segítők, melyek bővítik a klasszikus karórák lehetőségeit.

A túlzottan hangsúlyos technológiai természet és a nem túl vonzó külső, melyben a klasszikus dizájn helyett, amiért már több évtizeden keresztül vásároljuk a karórákat, és amelyért annyira szeretjük őket, előtérbe kerül a terjedelmes kijelző és a már szinte játékra hasonlító külső, ami határozottan nem az, amit praktikus és ugyanakkor remekül kinéző divat-kiegészítőnek tartunk. Erre az út egyszerűen nem vezethet. Ma már tudjuk, hogy ezt az órás márkák is megértették. Azok nem csak, hogy sikeresen felugrottak a már robogó smart vonatra, de az okos karórákra máris rányomták a saját dizájn pecsétjüket, mellyel esélyük van megszólítani azon vásárlókat is, akik számára a smart karórák egészen eddig a „persona non grata“ kategóriába tartoztak.

Ennek szemléltető példája a Tommy Hilfiger 1791296 jelölésű új modellje, mely a jelenleg háromtagú TH24/7 kollekció részét képezi. Azon kívül, hogy ez kínálatunkban az első smart modell, egyben az első óra is, mellyel a technológiai gigász, a HP segített az amerikai divatmárkának. Az USA-ban 2016. október 27. volt a premierje és most hozzánk is megérkezett. Mit szólunk hozzá?

Hogy megtartsuk objektivitásunkat, nem fogunk azonnal kendőzetlenül ujjongani. Viszont kereken kimondjuk – ebben az órában van potenciál. Legnagyobb előnye a klasszikus, sportosan elegáns külső. Pontosan olyan, amilyet Tommy Hilfiger a „dumb“ modelljeiben érvényesít.

Bármelyik oldalról is fogja az újdonságot nézni – tán a hátlap kivételével, ahova a fedőrészbe mechanikus (nem mágneses) töltő konnektort építettek be – semmivel se fogja sejtetni, hogy ön előtt egy smart karóra fekszik. Hatalmas, 46 mm átmérőjű tokkal, mely váltakozva fényezett és csiszolt rozsdaálló acélból készül, tisztességes, fehér cérnával varrott, acél szíjcsattal végződő szíjjal és pilótaóra stílusban kialakított standard analóg, ásványi üveggel védett, számlappal rendelkezik. Áttekinthető, kardpenge formájú mutatókkal, indexekkel és a harmadik, hatodik, kilencedik és tizenkettedik óra nagy arab számokkal való megjelölésével. Amennyiben a nevezett elemek valamelyike lumineszkáló felületkezeléssel rendelkezne, akkor a Tommy Hilfiger 1791296 sz. modellje a lehetséges öt pontból tőlünk ötöt kapna. Ráadásul vízállósága is kielégítő 50M/5ATM-ig terjed. Röviden és találóan, ez egy szolid, igényesen kialakított férfi karóra, mely több, mint tűrhetően néz ki.

Tommy Hilfiger 1791296

Ez viszont csak a történet egyik fele. A másik fele a tulajdonságokról és paraméterekről szól, melyek mögött a HP társaság fejlesztőit kell keresni. A Tommy Hilfiger karórák gyártását biztosító licenctulajdonos, a Movado cég által voltak megszólítva annak érdekében, hogy a klasszikus karórát a modern emberek sokoldalú segítőjévé változtassák. Kezdjük a kompatibilitással. A Tommy Hilfiger 1791296-ot a Bluetooth segítségével az Android 4.4-es és újabb és az iOS 8.0-as és újabb operációs rendszeren futó készülékekhez tudja párosítani.

Az után, hogy a 102 grammot nyomó karóra „megismerkedett“ az okos telefonunkkal (ennek feltétele az akkumulátor legalább 60 %-os töltöttsége), el lehet kezdeni a beépített vívmányainak teljes körű használatát. A monochrom OLED kijelzőn, hat óránál, mely láthatatlan, amíg az oldalsó nyomógombpár valamelyikével nem aktiválja, ábrázolhatók az információk a bejövő hívásokról, a naptár és a szociális hálózatok értesítéseiről és olyan funkciók adatai, mint pl. a lépésszámláló, a beállított napi célérték levonásával, illetve a világidő. A hívásokat ugyan nem lehet az óra segítségével fogadni, de a gomb benyomásával elutasíthatja anélkül, hogy a telefont ki kellene vennie a zsebéből. Természetes kiegészítő a vibrációs figyelmeztetés és annak kikapcsolásának lehetősége (illetve az automatikus kikapcsolás és bekapcsolás beállítása), ami jól jön pl. éjszaka, vagy amikor a halk vibrációk is zavaró hatást keltenének.

Ha valamit külön ki kell emelnünk, azok a különálló elemek. Az egyik az óra szerkezetét látja el energiával és az élettartama körülbelül két év. Az USB kábel által tölthető akkumulátor, mely a fejlett smart funkciókat látja el, a gyártó adatai szerint öt – hét napon keresztül képes üzemelni. A különálló elemek előnye nyilvánvaló: amennyiben a nap folyamán lemerülne az akkumulátor és a közelben nem lenne számítógép, illetve notebook, melyről feltölthetné, a pontos idő továbbra is a rendelkezésére fog állni. Úgy néz ki, hogy az okos karórák néhai hiányosságát – az elem gyér kitartását -, így sikerült ügyesen megszüntetni. Bár az akkumulátor lemerülése után egy ideig el kell tekintenie a smart funkciók használatától, viszont nem történhet meg, hogy estig egy működésképtelen díszt kell majd viselnie a csuklóján.

Tommy Hilfiger TH24/7 kollekció

Befejezésül csak annyit fűznénk hozzá, hogy amennyiben az okos karórák valamelyik koncepciójának esélye van a túlélésre és az áttörésre, akkor az pontosan ez. Az okos funkciók nem adnak tudomást magukról, amíg nincs rájuk szüksége, és az óra addig is trendin, divatosan, de mindenekelőtt klasszikusan néz ki. Örvendetes és felettébb praktikus a két különálló eleme is, viszont a 78120 Ft ár sem elhanyagolandó.

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás