6 tény, amelyet eddig talán még nem ismert a Tissot karórákról

Michal Pindura 0 2021.04.14

6 tény, amelyet eddig talán még nem ismert a Tissot karórákról

Semmi sem történik, ha beismerjük, hogy a kínálatunkból mely márkák állnak a legközelebb a szívünkhöz. Ezek egyértelműen a Casio és a Tissot. Az alapján, ahogy a modelljeik fogynak a raktárunkból, az érzéseinkkel, amelyeket a japán és svájci óraipar ezen jelentős képviselői iránt táplálunk, nem vagyunk egyedül. De mit is tudunk róluk? Mi a történetük, milyen érdekességek kötődnek hozzájuk, és hogyan jutottak el oda, ahol ma tartanak?

Az általunk értékesített márkák megismerése érdekében azt a feladatot adtuk magunknak, hogy mindent megtudunk róluk, amit csak lehet. És megtudtunk! Némely tényt már rég ismertük, voltak, amelyek rendesen megleptek, sőt, néhány közülük sokkolt is. Az első kiválasztott, amelyet alávetettük az alapos kutatásunknak, a kedvencünk - a Tissot.

Az 1853-ban alapított márka, ma a legújabb technológiákkal ötvözött hagyományos órásmesterségnek köszönhetően lett híres. Óráik haladó szelleműek, fényűzőek és megfizethetők is. A Le Locle városból származó cégről ezt mindenki tudja, aki legalább érintőlegesen foglalkozik az órás világ történéseivel. De volt sejtetése a következő érdekességekről is?

Az első zsebóra két időzónával

Azon kívül, hogy a Tissot volt az első óráscég Svájcban, amely tömegesen kezdte gyártani a zsebórákat, az első helyet foglalja el a történelem első olyan zsebórája elkészítésében is, amely egy másik időzóna – ún. duális idő – komplikációval (funkcióval) is rendelkezett. Ez 1853-ban történt. Nyolc évtizeddel később a Tissot bemutatta az innovatív antimagnetikus órákat, amelyek főleg Oroszországban arattak sikert.

Jó társaságból származó márka

Tissot - jó társaságból származó márka

A Tissot azon számottevő márkák családjába tartozik, amelyek tulajdonosa a svájci Swatch Group csoport. Olyan elismert márkák társaságában, mint az Certina, a Omega, a Rado, a Longines, vagy a Breuget, a Tissot biztosan nem veszik el. Éppen ellenkezőleg. Ha nem számoljuk a Swatch nevű tömegmárkát, akkor a Tissot a legnagyobb óragyártó cég Svájcban, már ami a mennyiséget illeti.

A professzionális időmérő

Tissot időmérőként tevékenykedett az F1-es sorozatban

A Tissot több jelentős sportrendezvény, verseny és csapat hivatalos időmérője. A legismertebbek közé tartozik a tengerentúli NBA kosárlabdaliga, az IIHF Jégkorong világbajnokság, a Tour de France és a MotoGP Gyorsasági-motoros világbajnokság. A Tissot régebben az F1-ben is tevékenykedett. Olyan csapatoknál mért időt, mint a Lotus, a Renault és a Sauber.

A sztárok karórája

Tony Parker is a Tissot nagykövetei közé tartozik

A Tissot karórákat viselték a zene- és a filmvilág sztárjai is. Ha megkérdeznénk önöktől, mi a közös a hollywoodi sztár és a későbbi monacói hercegnő, Grace Kelly és a Nobel-békedíj tulajdonosa, Nelson Mandela között, a válasszal nem kellene sokáig haboznia. Nem más, mint a Tissot karóra. A jelenlegi hírességek közül a Tissot márka modelljeinek minőségét Marc Márquez és Jorge Lorenzo, versenyzők, Klay Thompson, kosárlabdázó, illetve a kerékpáros Primozs Roglics, vagy a krikettjátékos Virat Kohli értékelik nagyra.

Úttörő a szokatlan anyagok terén

 

Tissot óra gránit tokkal

1971-ben a Tissot volt az első márka, amely mechanikus műanyag órák gyártására vállalkozott. Az 1980-as évek kísérleteiben azonban ennek a márkának a mérnökei sokkal tovább mentek. A legexotikusabb anyagok, amelyekből órákat tudtak készíteni, a gránit, a természetes gyöngy és a fa volt.

Az érintés mestere

Angelina Jolie egy Tissot órával

A modern Tissot karórák high-tech technológiákkal vannak felvértezve. A T-Touch kollekcióban összpontosult modellek voltak az elsők között a piacon, amelyeket érintéssel lehetett vezérelni. Azokban az időkben, amikor a mobiltelefonok a ma már elavult rezisztív – nyomásra működő – kijelzőket használták, a Tissot kapacitív zafír üvegekkel excellált. Az iránytű, a barométer és a hőmérő szenzoros funkciók vezérlésének ezen módszere olyan futurisztikus hatást keltett, hogy a Mr. és Mrs. Smith akciófilm alkotói is felfigyeltek rá, ahol a Tissot T-Touch női karóra megjelent Angelina Jolie csuklóján.

Zdroj: Tissot, wikipedia.org, www.justcollecting.com

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás