5 tény a COSC tanúsítványokról, amelyekről eddig (talán) nem tudott

Michal Pindura 2 2018.04.29

Így néz ki a Tissot COSC tanúsítványa

A pontosság szentírás az ön számára, soha sem késik és az órájától ugyanezt várja el? Ha az előző mondatban magára ismert, 99,9 százalékig biztosak vagyunk benne, hogy tudja, mi is rejlik a COSC rövidítés mögött. Nem csak egy cetli az órák csomagolásában, amelyek átestek minden megpróbáltatáson egy többnapos tesztelés során, hanem egy átfogó folyamat végén található dicső tanúsítvány, amely igazolja az óra kiváló teljesítményét. A COSC ennél is több. Tényleg mindent tud róla?

A svájci órásipar számára a Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) intézmény kulcsfontosságú. Ebben a formában, ahogy ma ismerjük, már 1973-tól létezik, de a kronométeres pontosság tesztjei már a 19-ik század végétől folytak a svájci Neuchâtel városában. A COSC ma a legelismertebb pontosságindikátor és az óráscégek számára nem csak kihívás, de erős marketingeszköz is – hisz ki az, aki egy óra kiválasztásánál nem érez kényszert, hogy azt vásárolja meg, amely excellál a megjelenített idő pontosságában?

1. CSAK A SVÁJCI KARÓRÁK JOGOSULTAK

A COSC pontosság teszteken csak a Swiss Made jelölésű karórák szerkezetei vehetnek részt. Követelmény, hogy Svájcban készüljenek, hogy Svájc területén legyenek a tokba helyezve, hogy a végleges beállításuk (regulációjuk) Svájcban történjen, és hogy az értékük (gyártási költségeik) 60 %-a Svájcban legyen megteremtve. Ugyanakkor a szerkezetet alkotó komponensek legalább 50 %-a svájci eredetű kell, hogy legyen. Más országokból származó gyártók szigorú kizárásának az a fő oka, hogy a COSC nonprofit szervezetként működik, amely segít öregbíteni a svájci órásipar tekintélyét. Ezért logikus, hogy e módon nem fogja támogatni a külföldi konkurenciát.

A szerkezetek unifikált tokba vannak elhelyezve

2. A LABORATÓRIUMBAN POKOL VÁR RÁJUK

Ha egy márka érdekelt abban, hogy szerkezetei átmenjenek a tesztelés intenzív folyamatán, akkor azokat be kell küldenie valamelyik COSC méréstani laboratóriumba (igen, több is van belőlük). Amikor beérkeztek a laboratóriumba, akkor beléjük gravíroznak egy azonosítószámot, majd behelyezik őket egy unifikált tokba és felhúzzák a gyártó utasításaival összhangban. Ilyen állapotban helyezik őket 12 órára egy helyiségbe, ahol a hőmérséklet 23 oC-ra van beállítva. A „pihenés“ és akklimatizálódás után a következő 15 napban különböző teszteknek vannak alávetve. A végén a tesztek hét lépésben kerülnek kiértékelésre, amikor is a napi eltérésen kívül mérik például a pontosság környezeti hőmérséklettől való függőséget is. Amennyiben a lemért adatok az előírt toleranciában vannak, a szerkezet megkapja a tanúsítványt.

A tesztelés folyamata átfogó

3. NEM CSAK A MECHANIKUS KALIBEREKET TESZTELIK

A COSC hivatal nem csak a mechanikus karórák kalibereit teszteli, de a zsebórák, az asztali órák, a fedélzeti készülékek és természetesen, a quartz karórák kalibereit is. Mivel a quartz órák teljesítményének mérésére jelenleg nincsenek megállapítva nemzetközileg elismert standardok, a COSC az ISO 3159 szabvány módszertanát használja, amely a mechanikus karórákra érvényes. A tesztekben való részvétel feltétele a quartz szerkezetek hő kompenzációja, amely a nagyon pontos, High Accurancy Quartz (HAQ) elnevezésű quartz szerkezetek elkerülhetetlen megjelölése. Minden quartz szerkezet egy helyzetben, 13 napig van tesztelve. Összehasonlításképp, a kar- és zsebórák mechanikus kaliberei csak 15 órát maradnak egy helyzetben! Az egyes helyzetekben háromszor változtatják a hő- és négyszer a nedvességi körülményeket. A quartz szerkezeteknél összességében kevesebb paramétert tesztelnek, viszont a pontossági kritériumok, a technológiájukra tekintettel, sokkal szigorúbbak.

A szerkezetekre azonosító számot gravíroznak a laboratóriumban

4. A TESZTEK SZINTE NON STOP FUTNAK

A COSC intézményt három külön tesztlaboratórium alkotja, amelyek összesen 60 állandó és további 70 kisegítő alkalmazottat foglalkoztatnak. A laboratóriumok az órás ipar központjaiban találhatók, a Neuchâtel kanton egymástól nem túl messzire eső városaiban, mégpedig Biel/Bienne-ben, Le Locle-ban és Saint Imier-ben. A folyamatos tesztelési iránymutatások miatt a hét minden napján üzemelnek, összesen mintegy 350 nap évente, aminek köszönhetően minden évben több, mint 1,6 millió tanúsítvány kerül kiadásra. De ez a szám nem volt mindig ilyen magas. 1976-ban, csak 200-ezer szerkezet ment át a teszteken, ami mai szemmel nevetséges számnak mondható. Az összes Svájcból exportált órából csak 6 % rendelkezik COSC tanúsítvánnyal. Amennyiben a válogatást csupán a mechanikára szűkítenénk, akkor ez a százalék sokkal magasabb lenne. Már minden ötödik exportált mechanikus karóra rendelkezik e tanúsítvánnyal.

A COSC tanúsítvány komoly érv a gyártók számára

5. A PONTOS STATISZTÁK TITKOSAK

Azon sajtóközlemény alapján, amelyet a COSC intézmény 2015-ben hozott nyilvánosságra (azóta, némelyik márkák kérésére, egyetlen hasonló statisztikai közleményt sem adtak ki), az első helyet szuverén a 795716 darab tanúsítvánnyal rendelkező Rolex manufaktúra foglalta el. A második helyen az Omega végzett (511861 db) és a harmadikon pedig a Breitling (147917 db, ebből 28499 quartz modell). Nagyon jó eredményeket ért el a negyedik Tissot (96563) és az ötödik Mido is (49962).

Hozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (2)

Dániel Nincs megadva a határszámok, hány másodperc mennyi idő alatt,ill. a hő okozta kvarcoszcillátoregengedett kilengések törtként. Így nem ér sokat az irodalom.
Dani A kvarcóraktol mi a pontossági átmenő szint?