25 érdekesség a Tour de France kulisszái mögül.

Michal Pindura 0 2015.07.25

Függetlenül attól, hogy Ön rajong e Peter Sagan kerékpárversenyző sztárért (és ki az, aki ma nem?), illetve a sport csatorna alkalmankénti nézője, lelkes résztvevője a Critical mass típusú akcióknak, vagy csak a hétvégi Tour de töltés és sör résztvevője, a legfőbb ideje, hogy kényelmesen üljön le, kapcsolja be kedvenc zenéjét és olvasson el pár érdekességet a hónap sporteseményéről.

A Tour de France első évada 1903 került megszervezésre, mint a L’Auto folyóirat propaganda rendezvénye és a Le Vélo folyóirat által szponzorált kerékpárversenynek akart konkurálni. A versenynek nagy sikere volt. Azonban igényesebb volt, mint ma. A versenyzők éjjel – nappal tekertek sebességváltó nélküli bicikliken és a résztvevőknek ki kellett kerülni az embereket, az úton fekvő különböző akadályokat és szögeket is, melyeket az ellenfeleik rosszindulatú barátai helyeztek oda.

Ma már a kerékpárosoknak nem kell egész éjjel gürizni, sem az útszéleken aludni. A mérkőzések résztvevői, a szervezők és a sajtó képviselői számára körülbelül 1 200 hotelszoba van minden évben lefoglalva.

1903 óta a Tour de France minden évben megrendezésre került, az 1915-1918 és 1940-1946 évek kivételével. A szüneteket két világháború okozta.

A Tour de France győztes trikója (fr. maillot jaune) egy egyszerű történelmi oknak köszönheti sárga színét: a L’Auto folyóirat, mely a verseny keletkezése mögött áll, sárga színű volt.

A sárga trikót a belga Edouard Louis Joseph Merckx volt képes leghosszabb ideig megtartani, akit Kannibálnak becéztek. A trikó 96 napig volt az övé!

A verseny legidősebb győztese a 36 éves belga Firmin Lambot volt, aki 1922-ben nyert. A legfiatalabb győztes a francia Henri Cornet volt, aki 1904-ben, 19 évesen nyerte meg a Tour de France-t.

A Tour de France átlagos versenyzője körülbelül 123 900 kalóriát éget el a 21-napos verseny idején. Ez 252 darab Dupla Sajtburgernek felel meg a McDonald’s gyorséttermi láncból! Vagy 26 darab zsíros, cukrozott fánknak. Míg a versenyző átlagos napi kalóriabevitele 5 900, egy átlagos halandó körülbelül 2 500 kalóriát visz be.

A verseny idején átlagosan 66 000 palack vizet és 8 400 csomag ételt fogyasztanak el a versenyzők.

Hogyan étkeznek a versenyzők? Mivel elsősorban szénhidrátokat kell pótolniuk, minden mérkőzés után tésztát, húst, rizst, omlettet esznek, és ezeket proteines italokkal öblítik le. Mi mindent eszik meg egy kerékpárversenyző egy nap alatt? Nicolay Ramm, norvég újságíró ezt megkísérelte elfogyasztani egy (öt órás) ülésen. Hogyan sikerült neki? Úgy, ahogy feltételezik… Az eredményt itt tekinthetik meg:

Biciklizés közben bizony könnyű a fogyás és karcsúnak lenni határozottan előnyt jelent. A legkisebb súllyal állítólag Leonardo Piepoli versenyző rendelkezett, aki csak 57 kilós volt. A Tour de France-t befejező versenyzők között a legnagyobb súllyal a svéd Magnus Bäckstedt rendelkezett, aki 94 kilós volt és a beceneve Big Maggy volt.

Franciaországban La Grande Boucle-nak is nevezik a Tour de France-t. Ennek jelentése nagy hurok (kör).

A verseny minden évben átlagosan 13 000 rendőr és 25 000 egyéb biztonsági alkalmazott által van felügyelve.

Egészen a múlt század 60-as éveikig megszokott volt, hogy a verseny résztvevői alkohollal erősítették magukat. És ezt hogyan kamuflázsozták? Állítólag csak fájdalomcsillapításról és teljesítmény növelésről volt szó. A későbbiekben stimulánsnak tartották az alkoholt és a versenyzők búcsút inthettek a sörnek és a pálinkának.

A 20-as években cigarettára szoktak rágyújtani a versenyzők. Hittek ugyanis abban, hogy segít nekik „széthúzni tüdejüket” a dombra való kapaszkodó előtt.

Mario Cipollini, olasz versenyző, Pamela Anderson fényképét erősítette biciklijére, hogy mindig a szeme előtt legyen. Szerinte a gyönyörű szőkeség látványa javítja teljesítményét, mert emeli a tesztoszteron szintjét. Az ilyen kreatív dopping megengedett a versenyeken!

A Tour de France-t minden évben 12-15 millió néző látogatja meg, akik az út mellett buzdítják favoritjaikat.

Évente körülbelül 3,9 milliárd ember figyeli a versenyt a televízióban.

A nézők tájékozottságáról továbbá 450 újságíró és 560 akkreditált média szervezet gondoskodik.

A kerékpárversenyzők többsége a pihenő napon sem pihen. Hogy ne essenek ki a gyakorlatból (és ne kezdjenek el más dolgokra gondolni), legalább két órát naponta biciklizéssel töltenek.

A Tour de France történelmében a peletón eddigi legmagasabb átlagos sebessége 41,5 km/ó volt. A legalacsonyabb átlagsebesség 1919-ben volt elérve – csak 15 km/ó. Egy ilyen peletónt Ön is játszva megelőzne!

A megfelelően elrendezett peletón közepén való ügyes kerékpározással a versenyző az energiája egészen 40 %-át képes megtakarítani.

A Tour de France versenyzői által megtett teljes távolság körülbelül 3 500 km. Ennél a távolságnál bizony jól meg lehet izzadni! Egy kerékpárversenyző mintegy 1,5 liter izzadságot izzad ki egy óra alatt és a verseny alatt összesen kb. 130 litert. Annyi izzadságot produkál, amennyivel 39-szer lehetne leöblíteni a WC-t.

Gondolkodott már néha azon, hogy miért csak férfiak versenyeznek a Tour de France-on? 1984-től 1989-ig minden évben meg volt rendezve a verseny női verziója is. Nem élvezett viszont sok figyelmet. A nők számára egy hasonló verseny képez alternatívát, a La route de France.

A verseny egyik szponzora a világhírű svájci órás cég, a Festina. A Tour de France az órák idei különleges kiadásának dizájnjára való befolyása sajátságos és talán nem teljesen váratlan: a Festina Chrono Bike 2015 modellek a …… idézik. Találja ki, hogy mit! Nézze csak meg közelebbről a 16881 modelleket, melyek szíja acélból készül – közepe pedig gyanúsan emlékeztet a biciklilánc láncszemeire. És mi a helyzet az óra kerületével? A bicikli váltójával való hasonlóság nem teljesen véletlen.

A 16881 és a 16882 modellek gombjainak szintén olyan a külalakja, mint a bicikli anatómiájának egy része – aprócska pedálokat ábrázolnak.

A Tour de France győztese 450 000 EUR pénzbeli jutalomban részesül. Jó szokássá vált, hogy a pénz a csapat összes tagja közé osztódik, így tehát jut belőle a mechanikusoknak és a szakácsoknak is.

Szeretne még többet tudni a Tour de France-ról? Kedveli a francia akcentust? Nézze meg ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=h7wPa1Hl5ZAHozzászólás hozzáadása

Hozzászólások (0)

Nincs hozzászólás